La Copăceni, anul acesta, bugetul nu acoperă necesarul comunităţii

Pentru administraţia locală din Copăceni acest an va fi de maximă austeritate, sau, cum spune primarul Tironel Tâmplărescu, de subzistenţă, şi asta fiindcă bugetul nu acoperă tot necesarul comunităţii.

A fost depus un proiect la Compania Naţională de Investiţii pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în localitate pe o lungime de 22 de kilometri, aflat în lista de finanţare. Tot la CNI, administraţia locală are depus şi proiectul de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de aproximativ 5 kilometri, investiţie respinsă de la finanţarea programului FDI. „Localitatea Copăceni am fost prinsă cu sistemul de canalizare în masterplanul judeţului, dar am fost excluşi din proiect cu promisiunea că vom fi incluşi cu o porţiune pentru extinderea sistemului de apă, dar în final am fost omişi total. În vara anului trecut atât premierul de la data aceea, Ludovic Orban, dar şi ministrul fondurilor europene una au promis şi alta au făcut. În localitate avem apă în procent de 80%, dar problema o reprezintă sistemul de canalizare, care este extrem de necesar. Există situaţii când îi pretindem cetăţeanului să respecte legea, dar ea nu poate fi respectată. Chiar dacă noi impunem să nu se facă deversarea apelor menajere în şanţurile stradale, cetăţeanul are dreptate şi îmi spune să-i ofer canalizare. Am depus un proiect la CNI pentru înfiinţarea sistemului de canalizare în localitate pe o lungime de 22 de kilometri, unde suntem prinşi în lista de finanţare. În această perioadă ne-au cerut nişte clarificări pe care le-am dat chiar zilele trecute. Tot la CNI avem şi proiectul de asfaltare a drumurilor comunale, investiţie care s-a respins de la finanţare prin programul FDI. Cu acest proiect suntem în lista de sinteză pe o lungime de aproximativ 5 kilometri. În prezent aceste drumuri sunt pietruite, dar ele au mai fost distruse în urma ploilor torenţiale. Şi în acest sens s-au făcut de fiecare dată demersuri în privinţa finanţării pe situaţii de urgenţă, dar nu ni s-a alocat nici un ban. O singură dată, în anul 2016 am primit o astfel de finanţare pe situaţii de urgenţă pentru refacerea podului luat de ape la data respectivă în punctul Strinului”, a precizat primarul localităţii Copăceni, Tironel Tâmplărescu.

Podul din punctul Strinului a fost refăcut în 2016, însă este din nou într-o stare avansată de degradare, fiind afectat de eroziunea pârâului Cerna în amonte, pe o lungime de 200 de metri. În acea zonă pârâul Cerna nu a fost niciodată decolmatat, erodând în toţi aceşti ani malurile pe lungimi foarte mari. Administraţia locală a făcut diligenţele necesare către instituţiile abilitate ale statului pentru că pârâul Cerna, care traversează comuna pe o lungime de 17 kilometri are urgentă nevoie de un proiect pentru regularizare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *