În România, statul mafiot se întăreşte

Vasilica Dancilă, cel mai „performant” prin ministru al României din toate timpurile a devenit nici mai mult, nici mai puțin decât consilier al guvernatorului BNR pe probleme de politică monetară. Nea Mugur se pare că ne ia pe toți de proști, dacă este convins că vom crede vreodată faptul că Vasilica este capabilă să consilieze pe cineva, și cu atât mai mult în probleme monetare. La început ne-am gândit că este o glumă, fiindcă nu puteam crede că Viorica Dăncilă, cea care devenise un etalon pentru incompetenţă ajunge într-o instituţie care, teoretic, părea nepătată: Banca Naţională a României.

În ţările civilizate premierii sunt angajaţi, la părăsirea funcţiei, de mari corporaţii private. Şi asta fiindcă se presupune că această funcţie reprezintă o încununare a calităţilor umane şi profesionale pe care le poate avea un om. În România însă, am avut un premier atât de slab, pe care nimeni, dar absolut nimeni nu-l vrea, nici măcar multinaționalele care ar putea avea nevoie, cel puțin teoretic, de puțin lobby la puterile politice actuale.

România mai are o particularitate, în sensul că este ţara tuturor posibilităților, formată dintr-o gaşcă a oamenilor politici, care ţin unii de alţii indiferent de culoarea politică. O gaşcă a intereselor comune, astfel încât, la fel ca mafia, nimeni nu rămâne pe dinafară. Indiferent cât eşti de prost, sistemul, gaşca, mafia îţi găseşte un loc călduţ de unde poţi câştiga nişte bani.

Viorica Dăncilă a fost numită consilier al guvernatorului BNR și face parte acum din „cimitirul elefanților”, care cuprinde instituții precum BNR, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, plus multe alte minister și instituții care își umflă periodic organigramele cu funcții de consilieri inutile și păguboase pentru buget. Se presupune că madam Viorica, persoana care făcea parte din corul anti Uniunea Europeană trebuie să vegheze astăzi asupra echilibrului macroeconomic şi inflaţiei, în timp ce acest post prepune să facă strategii şi lobby de integrare a României. Adrian Vasilescu, consilier de strategie în BNR spune că este bună pentru că a băut cafea cu cine trebuie şi că este omul care poate deschide uşi, adică sa facă trafic de influenţă.

Dincolo de această ironie a sorţii, din păcate, România nu are şanse să revină la normalitate. Ţara aceasta nu are viitor, este de nevindecat, a intrat într-o stare de cangrenă bugetară cronică. Fiindcă în România este suficient dacă faci parte dintr-un partid politic şi, exact ca în „mafia”, nu eşti niciodată lăsat la o parte, indiferent cât de slab pregătit eşti. Pentru toţi aceşti tăietori de frunză la câini se va găsi mereu un post călduţ, bine plătit , o sinecură din care să câştige un ban. Mulți sunt atât de bine „calificați” încât nu au un singur job. Având în vedere „înalta calificare” pe care o au, cu siguranţă mai fac parte din tot felul de CA-uri ale unor companii de stat, astfel încât toată Cosa Nostra sa fie mulţumită şi să o ducă bine. Pentru că au ajutat interesul de partid, nu pe cel naţional. De fapt, numirea Vasilicăi aproape că face de râs chiar și mafia respectabilă, transformând-o într-una de categorie mioritică. Adevăraților mafioți le-ar fi rușine să iasă în oraș cu Vasilica, pentru a nu fi confundați cu ea. Cum spunea Nea Mărin într-un film românesc de succes: până și Cosa Nostra este transformată de români, devenind rapid „Cobilița Nostra”. 

Cozile de topor îşi văd visul erotic după 1989, devenind topoare, în timp ce gloata trăieşte captiv , într-o lipsă crasă de icoane, de repere şi modele. Suntem ceea ce suntem fiindcă samsarii politici, în toţi aceşti ani, au făcut eforturi disperate de a terfeli poporul român, care nu ştie încă ce să facă cu românitatea lui, ca totul să fie murdar în jurul lor, așa cum sunt și ei.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *