Voineasa, zona cu cel mai pur aer ar putea deveni staţiune climaterică

Întreaga Vale a Lotrului reprezintă destinaţia ideală, şi asta fiindcă aici turiştii se pot bucura de nenumărate posibilităţi de petrecere a timpului liber. Aerul curat, ozonizat, peisajele montane extraordinare şi traseele turistice au puterea de relaxare şi de a oferi tot necesarul pentru o vacanţă de neuitat.

Pitorescul zonei, de la intrarea în Defileul Oltului, pe Valea Lotrului de la Brezoi, Mălaia, şi cu incursiuni pe spectaculoasa Latoriţă şi continuând la Voineasa şi de aici pe serpentine, la Mănăileasa sau pe Cataracte, până la Barajul şi Lacul de acumulare Vidra, apoi la Obârşia Lotrului, cu traversarea crestei către Petroşani sau pe Transalpina, toate aceste zone pun la dispoziţie un potenţial turistic extraordinar pentru vizitatori.

Gabriel Năstăsescu: „La Voineasa, aerul are 100% puritate”

Voineasa rămâne un loc special şi surprinzător, cu o privelişte care îţi taie respiraţia şi un aer curat lipsit de orice urmă de poluare, iar iubitorii sporturilor de iarnă pot găsi aici peisaje deosebit de atractive. Este una dintre perlele turistice ale zonei, beneficiind în orice anotimp de un cadru natural pitoresc şi o locaţie deosebită.

Fiindcă Voineasa oferă un microclimat nepoluat, cu efecte favorabile pentru asigurarea menţinerii şi ameliorării sănătăţii, a odihnei şi reconfortării, administraţia locală intenţionează să obţină atestatul pentru transformarea localităţii în staţiune climatică. O dată dobândit acest statut, Voineasa ar putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru investiţii: „Suntem în legătură cu Institutul Naţional de Statistică pentru că intenţionăm să transformăm Voineasa în staţiune climatică. În această perioadă vor veni în zonă specialişti pentru montarea aparaturii privind testarea calităţii aerului. Voineasa este declarată staţiune de interes naţional dar, în funcţie de calitatea aerului, poate să fie atestată şi ca staţiune climatică. Ar fi un lucru extraordinar, fiindcă există oportunitatea în vederea absorbţiei fondurilor europene nerambursabile. Sunt granturi destinate pentru aceste staţiuni până la 200 de mii de euro nerambursabili fără cotă de participare. Garantez că aici aerul are 100% puritate. Prin urmare, la următoarea şedinţă de Consiliu Local va veni un reprezentant care o să prezinte beneficiile statutului de staţiune climatică şi paşii pe care trebuie să-i facem. Mai mult, prin statutul de staţiune climatică există oportunitatea pentru cei care îşi doresc să vină la Voineasa să obţine bilete de tratament prin Ministerul Sănătăţii, un statut bine definit”, a precizat primarul localităţii Voineasa.

Turismul familial sau individual este cheia în alegerea destinaţiei de vacanţă

Voineasa nu a fost afectată din punct de vedere turistic de pandemie. În afară de perioada stării de urgenţă, când nu s-a permis deplasarea anul trecut, întreaga Vale a Lotrului a avut un grad de ocupare al structurilor de cazare în procent de 100%. Turismul familial sau individual a fost cheia în alegerea destinaţiei de vacanţă. Oamenii au căutat destinaţiile care nu sunt foarte aglomerate şi, din acest punct de vedere, Voineasa şi, în principiu, întreaga Vale a Lotrului au oferit acest tip de turism. Aici au putut fi găsite destinaţiile verzi, axate mai mult pe ecoturism, pe turismul de calitate şi, înainte de toate, pe siguranţa sanitară şi pe zonele neaglomerate:

„În plină pandemie zeci de mii de turişti ne-au tranzitat zona şi chiar s-au cazat în Voineasa. Nu a existat săptămână sau week-end să nu fie ocupată întreaga Vale a Lotrului la un grad ridicat. Pe fondul pandemiei lumea a fugit de la oraş şi a căutat liniştea, aerul curat. Avem aici o zonă ideală pentru plimbări, drumeţii şi siguranţă sanitară. La noi se face cu succes un turism de familie şi mulţi au căutat să stea retraşi cu copiii, astfel încât toate locurile de cazare au fost ocupate. La noi sunt ocupate structurile de cazare la fiecare sfârşit de săptămână. Din luna iulie, când copiii vor avea vacanţă şi până la toamnă, întreaga Vale a Lotrului va fi ocupată”, spune primarul Gabriel Năstăsescu.

Traseele turistice vor fi marcate

Turiştii cazaţi la Voineasa se pot bucura de drumeţii, excursii şi plimbări datorită peisajului montan superb, de linişte şi de relaxare. În această perioadă se refac traseele turistice din zonă. De la Voineasa pornesc trasee turistice către lacul de acumulare Vidra, lacul glaciar Ciunget şi pădurea rezervaţiei naturale Latoriţa, Cataractele Lotrului şi Obârşia Lotrului. Întreaga Vale a Lotrului este o oază de linişte care oferă un climat tonic, aer curat, lipsit de praf, puternic ionizat, peisaje greu de descris în cuvinte şi trasee care lasă amintiri de neuitat. Voineasa este adevărata recompensă pe care ţi-o oferă muntele. „Vrem să refacem traseele turistice. Am făcut un traseu de biciclete din Voineasa până la Valea Măceşului. Traseul este amenajat cât de cât, mai avem de făcut o punte de traversare a unui pârâu, şi vom pune plăcuţe indicatoare. Sunt în plan alte trei trasee mari pentru cicloturism, pe care le vom amenaja cu cei de la Salvamont. Într-o săptămână le vom marca, punem săgeţile indicatoare, iar tăbliţele indicatoare le avem”, a precizat primarul Gabriel Năstăsescu.

Telegondola de la Transalpina va funcţiona în vara aceasta

Primarul dă asigurări că administratorii domeniului schiabil Transalpina vor pune la dispoziţia turiştilor telegondolele şi teleschiul şi în perioada de vară, pentru cei care vor să admire frumuseţea locului de pe creasta munţilor. „Pârtia va funcţiona în vara acestui an. În prezent se lucrează la Domeniul Schiabil se face revizia cu specialişti italieni, fiindcă trebuie extrem de bine pus la punct. Sunt mai multe lucruri de făcut, şi cu multă responsabilitate. Prin urmare, cred că de la 1 iulie va funcţiona. Eu cred că treaba va merge foarte bine de acum înainte referitor la exploatarea domeniului schiabil, iar deschiderea sezonului de schi nu va mai crea probleme. Noii operatori îşi dau toată silinţa şi asta se vede, mai ales că au în plan ca telegondolele şi teleschiul să funcţioneze şi vara”, a punctat primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu.

Principalul obiectiv al primarului Năstăsescu este de a dezvolta potenţialul turistic al zonei, de o frumuseţe rară

Prioritate au proiectele pentru modernizarea infrastructurii, apoi cele pentru punerea în valoare şi recăpătarea renumelui de odinioară al localităţii. Primarul speră la o mai mare accesabilitate privind absorbţia fondurilor europene în acest exerciţiu financiar, fiindcă acestea reprezintă cea mai sigură cale de dezvoltare a comunităţilor şi şansa unică de recuperare a decalajelor dintre zonele turistice.

„Vorbind despre investiţii, şi avem în lucru reabilitarea primăriei la interior şi exterior. Valoarea lucrărilor este de 400 de mii de lei, iar banii sunt din bugetul local. În prezent este una dintre lucrările importante, şi asta fiindcă nu a apărut nici un ghid de finanţare. Dacă în exerciţiul financiar de trecut nu am avut acces la banii europeni din cauza condiţiilor, sper ca de data aceasta lucrurile să se schimbe. Banii europeni reprezintă cea mai sigură cale de dezvoltare a comunităţilor. Cu bani din bugetul local modernizăm locul de joacă din parc şi vom monta, până în luna august, 200 de lămpi stradale. Este greu, fără programe de finanţare nu ai cum să dezvolţi o localitate, raportat la ce mi-am propus să fac. La Compania Naţională de Investiţii avem proiectul de modernizare a căminului cultural şi amenajarea terenului de sport din staţiune”, a precizat primarul.

Sprijin pentru dezvoltarea zonei îl va acorda şi Consiliul Judeţean, prin asfaltarea drumului care duce până la barajul din zonă, pe o lungime de 3 kilometri. Primarul spune că drumul nu este trecut în administrarea nimănui, aşa că, în această perioadă, urmează să înceapă procedurile pentru a-l trece în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *