Grigore CRĂCIUNESCU: „Este benefică o concurenţă în partid”

Consilierul local PNL Grigore Crăciunescu, unul dintre cei mai vocali consilieri locali ai opoziţiei din Municipiul Râmnicu Vâlcea este de părere că alianţa cu USR s-ar putea menţine, dar numai prin stabilirea unor principii clare de colaborare. Aflaţi din interviul acordat în exclusivitate pentru Impact real ce părere are Grigore Crăciunescu despre apropiatele alegeri din PNL Râmnicu Vâlcea, cum s-ar putea îmbunătăţi viaţa locuitorilor oraşului şi cum se pot crea mii de locuri de muncă la nivel local, care să ducă la o dezvoltare sănătoasă a economiei locale.  

Impact real: Care este situaţia alianţei PNL-USR în acest moment? Se mai menţine înţelegerea iniţială? 

Grigore CRĂCIUNESCU: În opinia mea este o incertitudine. Colegii noştri din alianţă au dovedit o lipsă de fair play, în sensul că au votat unele proiecte ale executivului pe care noi propusesem alianţei să le respingem cu argumente. Se pare că, într-adevăr, alianţa nu mai funcţionează din anumite motive, n-aş vrea să detaliez în acest moment aceste motive.  

Impact real: Ce a declanşat ruptura? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Sunt două elemente importante: pe de o parte este comunicarea la vârful alianţei cu viceprimarul Andrei Gheorghiu. Am văzut reacţia dumnealui la solicitările noastre, în sensul că a fost propusa o varianta de modificare a protocolului pe care l-a primit şi putea să  amendeze într-un fel sau altul, dar la care nu a răspuns,si nu a formulat nici o propunere pentru că protocolul, aşa cum este el conceput nu este un protocol funcţional, care să dea deplină putere reprezentanţilor pe plan local şi să lămurească lucrurile. În al doilea rând cred că viceprimarul Gheorghiu se distanţează de alianţă pentru că se afla într-o poziţie privilegiată. El este viceprimar acum, procesul este câştigat pe fond, proces pentru care au luptat avocaţii apărării plătiţi de Virgil Pîrvulescu, dar, fiind în echipă, a fost susţinut şi dumnealui în egală măsură. Mă refer evident la faptul că avocaţii au susţinut aceeaşi speţă, care se aplică ambilor viceprimari, pentru că este vorba despre o hotărâre de consiliu prin care au fost validaţi ca viceprimari amândoi. Avocaţii au luptat pentru ca acea hotărâre să nu fie anulată în instanţă, aşa cum au solicitat consilierii locali  PER şi PSD. Acum lucrurile sunt clare, în momentul în care ai stabilitate pe fotoliu îţi poţi permite să întorci lucrurile cum vrei sau să nu mai ai aceeaşi determinare să mergi până la capăt cu acelaşi aplomb cu care ai pornit într-o alianţă, să faci nişte lucruri bune pentru oraş şi pentru cetăţeni, având deja probabil unele probleme personale rezolvate. 

Impact real: Credeaţi că se va ajunge aici? De cât timp aţi observat că este ceva în neregulă cu cei de la USR? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Da, am sesizat de-a lungul timpului că există unele disfuncţionalităţi cu privire la comunicare şi am realizat că, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge în această situaţie.   

Impact real: Cum va acţiona de acum PNL în Consiliul Local, nemaiavând o alianţă, deci nemaiavând majoritate? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Alianţa teoretic există, chiar dacă, practic, ea nu este funcţională. În cursul acestei luni,  până la final vor avea loc alegeri în structura locală cu privire la Biroul Politic Local al Partidului Naţional Liberal din municipiul Râmnicu Vâlcea. Cred că o nouă formulă a conducerii va putea găsi o soluţie clară şi corectă pentru modificarea acestui protocol. Odată protocolul modificat, există şanse ca alianţa să  funcţioneze. Sunt convins că se poate, atâta timp cât există voinţă politică , şi atâta timp cât cei de la USR, Andrei Gheorghiu şi ceilalţi colegi ai lui nu doresc ca numele lor să fie asociat cu numelui primarului. Pe termen lung ei îşi vor pierde electoratul care i-a votat, dacă nu vor reuşi să se disocieze de imaginea primarului, cu care sunt asimilaţi în acest moment. Este problema lor ce vor decide să facă, dar cred că vor ajunge la o maturitate în gândire pe plan politic, care să îi determine să facă un pas în lateral şi să se disocieze de imaginea administraţiei locale de astăzi. În aceste condiţii cred că alianţa poate funcţiona, dar respectând anumite principii. Acest lucru ar fi posibil pe un alt protocol de funcţionare al alianţei, astfel încât lucrurile să poată merge înainte. Totodată, eu cred că această alianţă este benefică pentru  dezvoltarea oraşului. 

Impact real: Cum credeţi că se simte Mircia Gutău acum, având majoritate în Consiliul Local? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Eu nu cred că are majoritate în Consiliul Local, cred că toţi colegii mei au votat punctual şi, din acest punct vedere, cred că se simte confortabil doar pentru că a reuşit să promoveze câteva proiecte, printre care aprobarea unui împrumut de 30 de milioane de lei, care va fi la dispoziţia dumnealui să-l folosească, bineînţeles, pe anumite categorii de obiective. A făcut un joc interesant cu USR-ul, pentru că a reuşit să-i determine să îi voteze câteva proiecte pe care noi nu le-am fi votat.  

Impact real: Din punctul dumneavoastră de vedere este corectă modalitatea prin care se calculează banii proveniţi din TVA, în sensul că municipiul Râmnicu Vâlcea nu a primit nici un leu în acest sens? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Sunt nişte chei de control şi nişte calcule ale modalităţilor de repartizare a sumelor defalcate din TVA către UAT-uri, pe baza unor reglementări legale. Din acest punct de vedere nu văd un impediment că nu am primit, nu ar fi prima dată când nu am primit, poate sunt ani când poate că Municipiul Râmnicu Vâlcea nu a primit bani din cote defalcate din TVA. 

Impact real: Cum se poate stopa această tendinţă tot mai accentuată de a îndatora bugetul local, care se observă şi la nivel naţional? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Simplu: creezi locuri de muncă în municipiul Râmnicu Vâlcea. Trebuie să creăm acel parc industrial pe care l-a promovat în campania electorală Virgil Pîrvulescu şi Partidului Naţional Liberal, pentru că o mare pondere din veniturile bugetului local o reprezintă impozitul pe venit. O cotă parte de peste 60% din acest venit  se varsă direct la bugetul local unde compania respectiva are sediul social. Dacă dezvoltăm parcul industrial şi creăm locuri de muncă, numărul celor care contribuie la IVG este mai mare şi astfel veniturile bugetului local cresc. În aceste condiţii nu alterăm celelalte impozite şi taxe, putem să ne permitem să nu mărim nici un impozit şi nici o taxă. Este foarte important ca, la nivelul municipiului, să creştem veniturile creând nişte locuri de muncă, iar salariaţii de acolo, prin impozitul pe care îl vor datora statului român să contribuie cu o parte din acest impozit care vine către autoritatea locală. Parcul industrial şi firmele care vor activa în acest domeniu îşi au sediul pe raza administrativă a Municipiului Râmnicu Vâlcea. Deci, dacă vom crea locuri de muncă, vom avea mai multe resurse la bugetul municipiului. 

Impact real: Ce părere aţi avea dacă aţi afla că Mircia Gutau îşi negociază intrarea in PNL sau în PSD înainte de alegerile viitoare? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Eu cred că Virgil Pîrvulescu, în acest mandat va căpăta un capital politic suficient de mare încât, în 2024, cu siguranţă va câştiga alegerile, indiferent cine va mai candida. 

Impact real: Este adevărat că PNL a solicitat un audit la societăţile subordonate municipalităţii, şi dacă s-au realizat aceste analize, care sunt rezultatele? 

Grigore CRĂCIUNESCU: În Adunarea Generală a Acţionarilor la cele două societăţi comerciale sau cel puţin la Pieţe Prest, una dintre societăţile comerciale subordonate s-a creat posibilitatea ca viitorul consiliu de administraţie să facă un audit ca să ştie foarte clar ce vor prelua. Nu este o decizie politică, este o decizie a autorităţii locale prin reprezentanţi in AGA. La societatea Pieţe Prest am dat posibilitatea Consiliului de Administraţie să facă un audit ca să ştie foarte clar pe ce stă şi ce preia, ce are în patrimoniu. Este mai degrabă o decizie în calitate de administrator şi de reprezentant al acţionarului, care este Consiliul Local. 

Impact real: Cum credeţi că s-ar putea eficientiza în viitor activitatea administraţiei locale? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Prin reorganizare şi prin restructurare. Cu siguranţă, în primul rând trebuie făcută o reevaluare a personalului şi ulterior vom ajunge la concluzia că trebuie să facem  şi o restructurare, care automat determină reducerea cheltuielilor cu personalul, cheltuieli de funcţionare care în acest moment au alocat 85% din resursele bugetului local.  

Impact real: Sunteţi unul dintre cei mai experimentaţi consilieri locali. Din punctul dumneavoastră de vedere, care este cel mai important proiect propus de municipalitate? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Trebuie să spun că cele mai benefice proiecte sunt cele propuse de Partidul Naţional Liberal şi de candidatul lui Virgil Pîrvulescu, în primul rând Parcul Industrial, care ar putea crea mii de locuri de muncă bine plătite. În al doilea rând, Delta Parcul, Spitalul de îngrijiri paliative, lucrări de infrastructură rutieră. Cele pe care le-am enumerat sunt doar câteva, reprezintă vârful de lance şi se pot realiza cu fonduri europene şi fonduri  de la guvern. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare, în sensul că nu trebuie să laşi la o parte nici partea de infrastructură. Am avut şi în campania din 2016 proiecte, chiar dacă nu am câştigat. Atunci am reuşit din opoziţie în Consiliul Local să implementăm proiecte care se finalizează acum: mutarea sediului vămii este un proiect al Partidului Naţional Liberal şi al meu personal, din 2016. Acum se finalizează, se construieşte sediul şi vama se va muta în zona parcului industrial actual. Sunt multe proiecte benefice, de agrement, învăţământ, sănătate, administraţie. Toate sunt prioritare, n-aş putea spune că unul este mai important decât celelalte. 

Impact real: Ce ne puteţi spune despre alegerile interne din PNL? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Urmează să fie stabilită, data declanşării alegerilor şi data când vor avea loc alegeri efectiv în toate organizaţiile locale din judeţul Vâlcea, inclusiv în municipiul Râmnicu Vâlcea şi în celelalte municipii din judeţ. 

Impact real: Consideraţi oportună concurenţa în partid, şi spre ce ar trebui să tindă organizaţia municipală, astfel încât să se pregătească pentru alegerile viitoare? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Da, este oportună concurenţa în partid,  nu este bine să ai un singur candidat, cel mai important lucru este transparenţa deciziilor, bineînţeles cu respectarea statutului şi regulamentului Partidului Naţional Liberal, care este unul extrem de clar.  

Impact real: Aveţi informaţii că s-ar practica la nivel naţional anumite presiuni asupra unor organizaţii de partid care nu susţin aripa domnului Cîţu? 

Grigore CRĂCIUNESCU: Nu am aceste informaţii.  Eu personal nu am fost supus la presiuni de nici un fel.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *