Marian Bașno a decedat azi, într-un accident auto

Lumea fotbalului vâlcean a fost azi zguduită de vestea decesului fostului mare fotbalist al Chimiei, Marian Bașno (66 ani).

Acesta s-a stins din viață, fiind implicat într-un accident auto produs la Budești, în timp ce se întorcea acasă, de la București. În mașina care aparținea AJF Vâlcea se mai afla doar câinele său. Automobilul condus de oficialul AJF Vâlcea a intrat pe contrasens și în urma impactului cu o altă mașină, a ajuns la Spitalul Județean Vâlcea, unde s-a stins din viață.

În ultimii ani, a lucrat pentru AJF Vâlcea, ca președinte al Comisiei pentru Statutul și Transferul jucătorilor de fotbal, însă cariera sa în fotbal a fost una impresionantă. Başno are sute de jocuri în Liga I, fiind și maestru emerit al sportului și a antrenat Chimia și în Divizia A.

Transferat în 1976 de la Minerul Motru, Marian Bașno a jucat la Chimia Rm. Vâlcea în perioada 1976-1987. A promovat cu echipa în Divizia A în 1978. În această perioadă, a jucat 251 meciuri în Divizia A, marcând 15 goluri.

Ca antrenor, a pregătit pe Chimia Rm. Vâlcea (1985/86, etapele 30-34 și 1986/87, et. 1-8, antrenor – jucător), Flacăra Rm. Vâlcea (promovare în Divizia B, 1999) și  Lotru Brezoi. A fost președinte la Chimia Rm. Vâlcea (iulie-decembrie 1991), la  F.C. Vâlcea (1995-1997) și Drobeta Turnu Severin (promovare în Divizia B, 1998). Datele au fost preluate din volumul ”1973- un an cât un veac pentru fotbalul vâlcean”, scrisă de Iulian Meianu.

În 2006, Bașno a dat dovadă că are ochi la copii și a dat o lovitură financiară, cumpărând drepturile federative ale lui Florin Costea, pe atunci junior, pe care l-a vândut ulterior Universității Craiova. Marian Bașno participase la ultimul eveniment fotbalistic din județ în urmă cu câteva zile, la finala Cupei României, dintre Sparta și Chimia 1973 Rm. Vâlcea.

„Sunt printre cei doi norocoși foști jucători ai Chimiei, care am avut ocazia să antrenez echipa în primul eșalon, pentru că alții, Gabi Stan sau Viki Roșca au antrenat doar în alte părți. Aici doar eu și cu Lucian Catargiu am avut în trecut șansa să antrenăm Chimia în Liga 1. Antrenorii vâlceni nu au primit nicio șansă, Mitică Teleșpan a fost ultimul la Liga a 2-a, nu s-a avut încredere în ei, e un lucru foarte ciudat. Înainte, Chimia a promovat cu mine, apoi nu a mai fost niciun vâlcean. Să luăm ultima echipă, fosta Damila, Mircea Savu a dus-o în C, în B aproape a dus-o Mangalagiu, apoi au venit alții, mi se pare total incorect. Gaiță a avut și el o promovare în Divizia B cu Oltchim, echipă care nu a vrut să continue. Sunt antrenori care pot face față la Liga a II-a, cu costuri mult mai mici. Mai dureros este că nici măcar antrenorii secunzi nu sunt din Vâlcea. Marile cluburi își cresc antrenorii pe lângă tehnicienii mari, ca să învețe. Clubul trebuie să aibă o manta de ploaie, dar nu îi dai nicio șansă, erau momente când nici juniorii republicani nu erau antrenați de vâlceni, asta e problema cea mai dureroasă”, spunea Marian Bașno, într-un interviu acordat în urmă cu cinci ani.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *