La Bărbăteşti, lista de proiecte este în aşteptare

Politicienii noştri declară că economia duduie, însă declaraţiile de acest gen aruncă de fapt mult praf în ochii oamenilor, pentru că, pe lângă alte minusuri ale acestei guvernări, programele de finanţare din bugetul naţional sau din fonduri europene nu mai conţin măsuri pentru susţinerea investiţiilor. În situaţia aceasta primarii nu mai au de unde să obţină finanţări pentru proiectele de dezvoltare extrem de necesare pentru comunităţile lor.
În judeţ sunt puţine localităţi unde mai există încă în derulare câte un şantier, în mare parte primarii sunt în imposibilitatea de a dezvolta localităţile pe care le conduc, fiindcă nu a apărut nici un program de finanţare.
Primarul de la Bărbăteşti spune că anumite investiţii sunt întârziate pentru că nu sunt încă disponibile axele principale de finanţare şi nici nu se întrevede nimic din partea guvernaţilor. Prin urmare, proiectele zac în aşteptare: „Bani nu sunt, deşi avem proiecte. Chiar dacă se spune că economia duduie nu se aude nimic despre vreo rectificare sau de vreun program de finanţare, noi stăm şi ne uităm la ei. Consider că ar fi bine să dea drumul la ghidurile de finanţare pentru proiectele europene. Eu am accesat bani europenei şi am experienţă în acest sens”, a precizat primarul localităţii Bărbăteşti.
Planuri, proiecte şi investiţii
Comunitatea din Bărbăteşti beneficiază de apă, canalizare, şcoli şi cămine culturale moderne. Primarul are în plan reabilitarea dispensarului din satul Bodeşti şi consolidarea unei alunecări de teren, proiect care, ne spune primarul, a fost respins la Compania Naţională de Investiţii. Un lucru care îl bucură pe primar este faptul că s-a aprobat proiectul privind modernizarea iluminatului stradal. Proiectul are finanţare de la Agenţia de Mediu iar, prin acest proiect, fiecare stâlp din comuna Bărbăteşti, adică pentru toţi cei 962 de stâlpi vor fi 962 de lămpi.
La capitolul infrastructură rutieră în localitate mai sunt de asfaltat 2,5 kilometri, care se vor moderniza şi aceştia, cu bani din bugetul local: „După aceşti 2,5 kilometri mai rămân de asfaltat 80 de metri în toată localitatea. Vom face această investiţie cu bani din bugetul local fiindcă nu se mai poate, i-am minţit pe oameni trei ani. Am avut acest proiect depus la Ministerul Dezvoltării, la CNI, şi de fiecare dată a fost respins. Îl fac cu bani din bugetul local, nu se mai poate. Guvernul nu are de gând să dea drumul la nici un program de finanţare, şi este grav. Dacă s-ar da drumul la programe aş face un dispensar în satul Bârzeşti, fiindcă este necesar. Apă avem, canalizare şi telefonie există, cămine culturale şi şcoli moderne avem. Visez la gaze, fiindcă sunt necesare”, a precizat primarul din Bărbăteşti.
Tot cu bani din bugetul local, administraţia locală reabilitează şi fostul dispensar de la Bărbăteşti, pentru a realiza un nou centru medical performant. Dacă ar apărea programele de finanţare s-ar atrage fonduri pentru asfaltarea drumului către Mănăstirea Pătrunsa, spune primarul. Astfel s-ar pune în valoare una dintre cele mai spectaculoase zone turistice din judeţ. Tot pentru această zonă, de la poalele Masivul Căpăţânii, munte care domină toată Depresiunea Horezu, primarul spune că are în plan atragerea fondurilor pentru construirea a 10 căbănuţe şi amenajarea unei zone cu parcare pentru turiştii care vor să descopere una dintre cele frumoase aşezări din zona subalpină a Vâlcii. Bărbăteşti este o localitate cu istorie şi legende care se strecoară până sub meterezele Builei-Vânturariţa, care a adunat de-a lungul vremii o colecţie întreagă de poveşti despre haiducii locului şi dramele partizanilor anticomunişti, despre istoria monahală a zonei, despre dramele războiului cel mare şi poveşti despre evadările liderilor comunişti.
Primarul Constantin Banacu: „Eu sunt cine sunt prin ceea ce am făcut şi fac”
La Bărbăteşti, drumul judeţean care traversează localitatea pe o lungime de 5,6 kilometri arată foarte bine, iar primarul este foarte mulţumit de colaborarea pe care o are cu Consiliul Judeţean. Spune că nu este un personaj politic prea acceptat, fiindcă este vocal şi, de fiecare dată, spune lucrurilor pe nume: „La un eveniment pe care l-am avut în localitate am fost lăudat pe scenă, lucru pe care l-am considerat că nu vine din inimă. Când mi-a venit rândul am mulţumit, dar le-am spus oamenilor să nu creadă tot ce au auzit, pentru că nu sunt atât de iubit. Oamenii au apreciat sinceritatea mea, poate că aşa le-am ajuns şi la inimă, iubesc oamenii şi nu pot să port ranchiună. Iar când am inaugurat marele pod, o mare realizare a Consiliului Judeţean, le-am spus cetăţenilor să ştie că nu tot timpul vorbim aceeaşi limbă, eu şi preşedintele Consiliului Judeţean. Chiar dacă era lângă mine, rar ne înţelegem foarte bine, dar, de data aceasta ne-am înţeles, am colaborat. Eu îl respect pe Costi Rădulescu şi pe toată lumea, mai ales pe cei care vorbesc aceeaşi limbă cu mine. Numai că aşa sunt eu, adică îmi place să-i spun omului în faţă unde greşeşte. Poate că, din această cauză, niciodată nu sunt printre primii la împărţitul banilor, primii sunt alţii, eu sunt undeva la mijloc. Cu toate acestea respectul este mai presus de toate din ambele părţi, doar că eu spun lucrurilor pe nume, şi asta datorită experienţei de o viaţă. Eu sunt cine sunt prin ceea ce am făcut şi fac. Indiferent la ce oră mă culc seara, de 17 ani, dimineaţa la ora 7:30 sunt la primărie. Indiferent de unde vin, în fiecare zi verific lucrările pe teren. Sunt un om corect cu mine şi aşa cum sunt eu, caut să găsesc pe cineva pe care să-l susţin la funcţia de primar în 2024 şi să-l ajut din umbră o scurtă perioadă”, afirmă primarul Constantin Banacu