Cătălin STĂNICĂ: „În loc să fie un partid politic, USR Vâlcea este mai mult o întreprindere familială”

Cătălin Stănică este un tânăr politician care a ales să activeze la USR şi acum candidează la funcţia de preşedinte al Filialei Vâlcea a partidului. Cum vede acesta traiectoria partidului după alegeri, dacă ar schimba modalitatea de a face politică a USR la Vâlcea, pe cine îşi doreşte să atragă în partid şi care sunt abilităţile sale de a aduce fonduri europene pentru comunităţile vâlcene, aflăm în interviul de mai jos, acordat pentru Impact real.  

Impact real: Care este abordarea dumneavoastră în privinţa politicii? 

Cătălin STĂNICĂ: Sunt un tip tânăr şi ambiţios, care se implică foarte mult în activităţile civice sociale, sunt un tip care s-a implicat de a lungul timpului în foarte multe acţiuni de ecologizare sau competiţii sportive. Am fost un om care mi-a plăcut de fiecare dată să fiu printre oameni şi să îi ajut. Cam aceasta este viziunea mea şi către politic, cred că doar prin implicare activă lângă oameni voi reuşi să fac politică în felul meu caracteristic. 

Impact real: Ce fel de politician sunteţi, cum v-aţi caracteriza? 

Cătălin STĂNICĂ: Întotdeauna am fost un tip modest, un tip sincer, căruia i-a plăcut mereu strategia. Sunt ambiţios şi un politician care înţelege problemele oamenilor şi care ascultă mereu părerea lor.  

Impact real: De ce aţi ales partidul USR? 

Cătălin STĂNICĂ: Sincer, mi-a plăcut foarte mult modul lor de abordare, de a transmite mesajele către electoratul din România, mi-au plăcut proiectele lor şi dorinţa de a schimba vechile obiceiuri ale politicii româneşti, care sunt de 30 de ani în România. 

Impact real: Cum aţi ajuns să candidaţi pentru funcţia de primar a comunei Mihăeşti? 

Cătălin STĂNICĂ: Pe lângă faptul că ştiam problemele din localitate şi le ştiu şi în prezent, mi-am dorit o schimbare. Sunt un tip cu idei europene, un om care activează în domeniul acesta, un tip care îşi doreşte o dezvoltare accelerată pe toate planurile, şi acesta a fost motivul meu. Un alt motivul pentru care am candidat la primăria comunei Mihăeşti a fost legat de faptul că are un buget foarte mare, şi am considerat că s-au făcut mult prea puţine în localitate, în comparaţie cu bugetul care este alocat. Proiectele finanţate din bani europeni sunt esenţiale pentru dezvoltarea rapidă a localităţii. 

Impact real: Vă mai gândiţi să candidaţi la această funcţie şi în 2024? 

Cătălin STĂNICĂ: Da, fără îndoială. În momentul de faţă lucrez la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, instituţie care se ocupă cu finanţarea proiectelor din banii europeni. Este evident faptul că, lucrând cu ele, experienţa creşte de la zi la zi şi ştiu exact ce trebuie făcut pentru a obţine o finanţare. Ştiu cum se accesează proiectele, ştiu ce este de accesat, ce trebuie făcut pentru a accesa aceste fonduri europene, iar, începând cu 2024 le voi implementa şi în comuna Mihăeşti. 

Impact real: De ce candidaţi pentru funcţia de preşedinte al USR Vâlcea? 

Cătălin STĂNICĂ: În primul rând eu am venit cu inima deschisă în partidul acesta, pentru a face treabă, şi am demonstrat că şi noi, tinerii, putem face lucruri frumoase şi putem să punem umărul la dezvoltarea economică şi nu numai a judeţului Vâlcea. Mă sperie plecarea masivă a membrilor din rândurile acestui partid. Eu nu îmi doresc acest lucru, în loc să ne întărim noi ne subţiem, aceasta este realitatea în momentul actual. Imaginea filialei USR Vâlcea în rândul alegătorilor şi al membrilor nu este aşa cum eu doresc în momentul de faţă şi nu este doar părerea mea, iar modul domnului Andrei Gheorghiu de a conduce filiala nu este unul corect. Dacă ne uităm pe lista delegaţilor de la municipiu care au drept de vot în conferinţa judeţeană de pe data de 19 iunie, vom vedea că sunt în jur de 15-20 de persoane din 40 care sunt rude. Când spun preşedintele unui partid politic spun un lider, spun un om care trebuie să aibă o calitate de management, să ştie să facă o echipă. Unde aţi văzut dumneavoastră vreodată ca un lider politic de partid cum ar fi Cristian Buican, Constantin Rădulescu sau Mircia Gutău să aibă nevoie de 15-20 de rude ca să reuşească să rămână pe poziţie? Dânşii sunt nişte lideri adevăraţi şi ştiu să-şi ţină oamenii aproape şi oamenii competenţi, pentru a face partidul să crească şi să militeze pentru el. Dacă pot să fac o comparaţie scurtă cu ce am zis mai devreme, în loc să fie un partid politic şi o organizaţie pentru a face lucruri bune pentru judeţul nostru este mai mult o întreprindere familială. 

Impact real: Ce vreţi să aduceţi nou prin această funcţie? 

Cătălin STĂNICĂ: Este evident faptul că noutatea va veni o dată cu schimbarea preşedintelui acestei filiale. Dacă se va întâmpla să rămână tot domnul Andrei Gheorghiu este clar că lucrurile vor rămâne la fel.  

Impact real: Ce îmbunătăţiri vreţi să aduceţi partidului? 

Cătălin STĂNICĂ: Transparenţă în rândul membrilor, uşa sediului va fi deschisă oricând pentru oricine doreşte să activeze în cadrul acestui partid. Mă interesează foarte mult extinderea filialelor din judeţ, găsirea celor mai buni candidaţi pentru alegerile locale şi pentru listele de consiliu local, ca acelea să fie complete. Vreau să mă refer şi la alegerile locale parţiale care au loc pe 27 iunie, la Scundu şi la Slătioara, unde, din păcate, USR Vâlcea nu are candidat. Mă doare acest lucru, pentru că ne dă dovada faptului că nu funcţionează ceva în cadrul acestui partid. Adică identificarea persoanelor sau a celor care doresc să facă ceva în calităţile respective lipseşte cu desăvârşire şi este un dezinteres total. 

Impact real: Ce părere aveţi despre contracandidaţi? 

Cătălin STĂNICĂ: Sunt 6 candidaţi la funcţia de preşedinte a filialei Vâlcea, printre ei se numără contracandidatul meu, Andrei Gheorghiu, Mădălina Pavăl, Andrei Cismaru, Mihail Ivancu  şi Maria Radu. Ce pot spune despre Andrei Gheorghiu este că Andrei este un om blând, carismatic, este un om isteţ, dar, dacă ne uităm la omul politic Andrei Gheorghiu, din punctul meu de vedere, sunt dezamăgit de felul lui de a face politică, de felul lui de a îndepărta oamenii buni şi care au rezultate, oameni care s-au implicat serios în campaniile trecute şi în toate activităţile care au fost organizate. Am un mare respect pentru ceilalţi contracandidaţi, dar nu pot spune foarte multe despre dânşii, doar că doamna Mădălina Pavăl şi Andrei Cismaru sunt foşti membri PLUS, iar doamna Maria Radu este într-adevăr o voce puternică în partid, care şi-a spus punctul de vedere de fiecare dată când a considerat că este nevoie. 

Impact real: Cum vedeţi alianţa PNL-USR din Râmnicu Vâlcea? 

Cătălin STĂNICĂ: Păi, din exterior lucrurile se vede că nu merg bine. Nu ştiu care sunt motivele, nu ştiu care este modul lor de lucru şi de ce s-a ajuns aici, însă vă pot spune că Alianţa PNL-PSD de la Mihăeşti merge ca un ceas elveţian. 

Impact real: Dacă aţi fi deja preşedinte USR la Vâlcea, cum aţi aborda relaţia cu partidele vechi, consacrate? Aţi încerca să colaboraţi cu ei, sau credeţi în independenţă politică? 

Cătălin STĂNICĂ: Ca să fii independent politic, asta înseamnă că trebuie să ai o majoritate covârşitoare în Consiliile Locale, în Consiliul Judeţean, să ai acest lucru care să îţi ofere confortul de independenţă, ceea ce la Vâlcea este foarte greu. Dacă îţi doreşti ca proiectele tale de filială sau ideile tale să fie puse în practică trebuie să colaborezi.  

Impact real: Care credeţi că este avantajul şi dezavantajul întineririi clasei politice? 

Cătălin STĂNICĂ: Din păcate vin din ce în ce mai puţini tineri în politică, din cauza felului cum se face politică. Există o vorbă din bătrâni: dacă nu ai un bătrân să-ţi cumperi! O vorba adevărată, un om care este trecut mai mult prin viaţă îţi poate da sfaturi bune. Într-o echipă de conducere cum ar fi biroul judeţean al Filialei USR Vâlcea este nevoie de oameni cu vârste diferite, oameni care lucrează în domenii diferite, oameni activi şi, nu în ultimul rând, oameni care au demonstrat că se pot organiza pentru a avea rezultate în campaniile electorale. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *