La Vaideeni, a 53-a ediţie a Festivalul de Folclor Pastoral „Învârtita Dorului” s-a desfăşurat sub forma unei şezători

Localitatea Vaideeni nu ar exista fără „Învârtita Dorului”, un eveniment cultural important, care le umple tuturor inimile de bucurie.

De peste o jumătate de secol, Festivalul de Folclor Pastoral „Învârtita Dorului” a făcut din comuna Vaideeni epicentrul portului popular românesc. Pentru că la ediţiile anterioare ale sărbătorii se strângeau chiar şi 25 de mii de persoane, anul acesta cea de-a 53-a ediţie a Festivalului de folclor pastoral „Învârtita Dorului” s-a desfăşurat în vechea şcoală de la Vaideeni. Întreaga comunitate din localitate a colaborat şi de data aceasta pentru a marca această ediţie, iar, împreună cu Asociaţia Moştenitorii s-a organizat o şezătoare.

„După un an de pandemie reuşim, şi anul acesta, sub un alt format, acela al unei şezători, să marcăm tradiţia, obiceiurile şi cultura care stau la baza acestui minunat eveniment al nostru, reprezentativ deja pentru ţară, Festivalul de folclor pastoral „Învârtita Dorului”. La ediţiile anterioare se adunau pe scena acestui festival cei mai îndrăgiţi artişti populari din toate zonele ţării, unde se strângeau chiar şi 25 mii de persoane. Şi anul acesta am continuat ceea ce au început strămoşii noştri, fiindcă, în esenţă, ne luptăm pentru a ne păstra identitatea. Acest minunat port populat al nostru rămâne o identitate a poporului român. Prin acest eveniment se duce mai departe şi peste hotare unul dintre puţinele festivaluri din ţară care se desfăşoară de atâta timp fără întrerupere”, a punctat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă.

După obiceiul din bătrâni la şezătoare se lucra, se cânta şi se jucau hore. Astfel era voie bună, iar lucrul era mai cu spor. Aşa s-a întâmplat şi de data aceasta la şezătoarea de la Vaideeni.

Nedeea păstorească a coborât din munţi an de an şi a adunat la Vaideeni oameni buni, oameni frumoşi, oameni care, plecaţi departe, au găsit drumul spre casă îndrumaţi de fluierele ciobanilor din comuna sufletului lor. Vaideeniul trăieşte prin cântec şi joc, prin costume frumoase şi unice în felul lor, prin profesorul Vartolomei Todeci, cel care an de an cântă şi îi încântă pe toţi cei prezenţi la eveniment cu melodia „Învârtita dorului”. În esenţă aceasta este o meditaţie asupra vieţii omului, a păstorului apăsat de greutăţi, care urcă primăvara în munte şi se întoarce toamna cântând din fluier. De 53 de ani tradiţia unei mari sărbători a fost păstrată cu sfinţenie, şi asta fiindcă „Învârtita Dorului” este inima vaideenilor, este marea lor sărbătoare, când fiii satului se întorc acasă şi întră în horă alături de fraţii lor de pretutindeni. Nu ar exista localitatea Vaideeni fără „Învârtita Dorului”, un eveniment important, care le umple tuturor inimile de bucurie.

Ediţia de anul trecut a Festivalului de folclor pastoral „Învârtita Dorului s-a desfăşurat online, toţi cei care au avut imagini de la ediţiile anterioare le-au pus la dispoziţie pentru a promova acest Festival.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *