Primăria Şuşani desfăşoară o amplă acţiune de ecologizare a zonelor limitrofe din localitate

Pentru colectarea selectivă, la Şuşani, firma de salubrizare distribuie saci gratuit localnicilor iar, o dată la două săptămâni se colectează gunoiul. În ceea ce priveşte gunoiul menajer, primarul Daniel Tudor a găsit o soluţie pentru a nu mai plăti atât de mult factura, acesta recomandându-le cetăţenilor să selecteze gunoiul menajer, adică să nu mai pună în tomberoane resturi de la animale şi construcţii. O strategie de gestionare a deşeurilor demnă de apreciat, care ar trebui să responsabilizeze întreaga comunitate. Cu toate acestea, o parte dintre cetăţeni, când vine vorba despre gestionarea deşeurilor aleg să facă ceea ce au făcut dintotdeauna: le aruncă în căruţe sau maşini şi le duc tot la marginea satului, fiindcă aşa sunt obişnuiţi. Este aceeaşi categorie de oameni, puţini ce-i drept, care nu ştiu altceva decât să reclame administraţia locală, să denigreze imaginea localităţii şi eforturile primăriei.

La Şuşani, autorităţile locale intenţionează să îi sancţioneze pe cei care lasă gunoiul la întâmplare

Pus într-o astfel de situaţie, primarul Daniel Tudor a anunţat că administraţia locală nu mai tolerează aruncarea deşeurilor în locuri nepermise. Astfel, cei care aruncă gunoiul pe unde îi taie capul vor fi sancţionaţi. Mai mult, în această perioadă, la Şuşani, au loc etapizat acţiuni de igienizare a locurilor de la marginea satului, acolo unde, din obişnuită, nepăsare sau rea-credinţă, o parte dintre cetăţeni aleg să arunce gunoiul la întâmplare. Primarul Daniel Tudor spune că, va impune măsuri drastice pentru a-i responsabiliza pe cei care aruncă în continuare gunoiul din obişnuinţă la marginea satului:

„La marginea satului, în locul acesta, pe strada Morii, în satul Şuşanii de Jos sunt gunoaie aduse de cetăţenii comunei noastre dintotdeauna. Este un loc unde se aruncă în continuare gunoiul, din obişnuinţă, chiar dacă acum există posibilitatea să-l pună în sac şi să-l scoată la poartă. Cu toate acestea, o parte dintre cetăţeni tot aici vin inclusiv cu saci de peturi. Nu pot să înţeleg cum unii aleg varianta de a căra sacii zeci de metri până la marginea satului pentru a lăsa gunoiul acolo, saci pe care firma de salubrizare îi oferă gratuit. Pentru această obişnuinţă sau rea intenţie a unora localitatea a fost taxată de unii care au formulat intenţionat reclamaţii, prin aceasta denigrând imaginea localităţii şi eforturile primăriei. Spun acest lucru fiindcă, la Şuşani, acţiunea de colectare a gunoiului selectiv în general a fost un real succes, oamenii au înţeles şi sunt foarte mândru de conştientizarea de care cetăţenii noştri au dat dovadă. Vom igieniza această zonă de pe strada Morii, un loc unde se arunca gunoiul din tot satul, şi vom face în aşa fel încât să îi determinăm pe toţi cetăţenii să menţină localitatea curată. Era în planul nostru să igienizăm această zonă, numai că unii ne-au luat-o înainte şi au făcut un subiect din această zonă, dar au vrut să scoată în evidenţă un neadevăr. Săptămâna aceasta i-am strâns pe cei care beneficiază de ajutorul social să ne ajute să igienizăm zona. Acţiunea se va desfăşura etapizat, în mai multe zile fiindcă, în primul rând, trebuie programată maşina de strângere a gunoiului şi asta depinde de operator, apoi primăria să aibă banii necesari pentru această acţiune, pentru că plătim la kilogram gunoiul şi este destul de scump. Pentru a stopa aruncarea gunoiului în zonele nepermise şi pentru a aduce le un numitor comun întreaga comunitate vom monta camere de supraveghere în zonele-cheie ale localităţii. Astfel, cei care sunt certaţi cu legea şi nu vor înţelege că nu au voie să mai arunce gunoiul la voia întâmplării şi în zone nepermise vor fi sancţionaţi drastic. Vom recurge la astfel de sancţiuni fiindcă doar aşa putem să îi determinăm pe cetăţeni să fie conştienţi de răul pe care îl fac. În astfel de situaţii, unii primari, din localităţile vecine le-au adus celor certaţi cu legea tot gunoiul aruncat la întâmplare înapoi, acasă. Aşa vom face şi noi, altfel nu-i vom putea responsabiliza pe oameni. Cel mai grav este faptul că aceia care aruncă gunoiul în locuri nepermise sunt tot aceeaşi care ne reclamă”, a precizat primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor.

Primarul face apel în continuare la locuitori să ia în serios acest aspect, exprimându-şi convingerea că, într-un procent destul de mare, cetăţenii au înţeles importanţa pe care o are reciclarea diverselor materiale pentru mediul înconjurător. Spune că această regulă, de colectare separată a deşeurilor reciclabile în localitate s-a implementat treptat, fiind vorba despre un efort comun, pe care administraţia publică locală îl face împreună cu firma de colectare, dar mai ales împreună cu cetăţenii. În ceea ce priveşte gunoiul menajer, primarul Daniel Tudor a reuşit să aibă acest serviciu recurgând la conştientizarea populaţiei cu privire la reducerea cantităţilor de deşeuri generate, oamenii ajungând să plătească doar atât cât aruncă.

Daniel Tudor montează camere video de supraveghere

Pentru siguranţa cetăţenilor, dar şi pentru a-i depista pe cei certaţi cu legea, în mod special pe cei care aruncă gunoiul la întâmplare la marginea satului, la Şuşani se montează în zonele cu probleme din localitate camere video mobile de supraveghere.

„Aşa cum am promis, în aceste zile a început montarea sistemului de supraveghere cu camere de luat vederi în comună. Echipa de profesionişti a început montarea acestui sistem care ne va permite atât nouă, ca instituţie publică să luăm măsuri, dar şi cetăţenilor să se simtă în siguranţă. În acest fel vom putea lua măsuri şi cu privire la colectarea deşeurilor, problemă de actualitate în aceste momente. Vor fi montate 30 de camere de supraveghere video, inclusiv 2 camere de luat vederi la intrarea şi ieşirea din localitate pentru a identifica numerele de înmatriculare ale autovehiculelor”, a punctat primarul localităţii Şuşani, Daniel Tudor.

Sistemul este necesar pentru supravegherea, dar şi pentru înregistrarea imaginilor care vor putea fi analizate ulterior, în cazul în care a avut loc un incident, atât pe timp de noapte, cât şi pe timp de zi, a punctelor importante din localitate.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *