Gutău este un fel de Clotilde a Râmnicului, dar pe invers
La sfârşitul săptămânii trecute, USR, PSD şi PER au aprobat majorarea taxei de salubrizare în Râmnicu Vâlcea, fără prezenţa consilierilor PNL. Mircia Gutău a devenit astfel un fel de Clotilde de Râmnicu Vâlcea, doar că pe invers faţă de varianta originală, din Sectorul 1 al capitalei. Iniţial, majorarea tarifului lunar pentru serviciul de salubrizare din municipiu a fost respinsă în data de 30 iunie în Consiliul Local al Râmnicului dar, la numai două zile după aceea, pe 2 iulie 2021 a fost convocată o nouă şedinţă de consiliu, una extraordinară, unde consilierii PSD, PER şi USR au votat pentru această majorare, fără a mai avea nevoie şi de prezenţa consilierilor PNL. De acum, persoanele fizice vor plăti 12.00 lei/persoană/lună pentru ridicarea gunoiului, iar persoanele juridice 652.13 lei/tonă.
La Râmnicu Vâlcea se joacă astfel un nou episod al războiului gunoaielor, dar exact pe invers faţă de cel din Sectorul 1 al capitalei. Clotilde Armand se războieşte cu firma Romprest, aceeaşi ca şi la Râmnicu Vâlcea, doar că primăriţa de la Sectorul 1 încearcă să micşoreze tarifele de ridicare a gunoiului, în timp ce Mircia Gutău se luptă din răsputeri pentru a mai scoate bani din buzunarele râmnicenilor şi a-i înfunda pe toţi în cele ale aceleiaşi firme, care în ultimii ani a cerut sistematic majorarea tarifelor de salubrizare, din diverse motive. De ce se întâmplă acest lucru? Este simplu de observat, chiar şi pentru necunoscători. De ce ar dori un primar să îşi „amendeze” supuşii, alias propriii alegători, dacă nu pentru anumite foloase, pe care momentan nu le cunoaştem, dar putem să le intuim. Cei câţiva lei scoşi în plus din buzunarul fiecărei familii din Râmnic înseamnă, de fapt, sute de mii sau milioane de lei încasate lunar de operatorul de salubritate, şi care se pot scurge, la o adică, în diverse buzunare.
Jocurile primarului au fost iniţial blocate de PNL în Consiliul Local, la şedinţa ordinară, dar, ulterior, Gutău a aruncat pe piaţă alarme false referitoare la faptul că Râmnicul urmează să se umple de gunoaie. Pentru că mai nou votează cum bate vântul sau după interese de familie, şi nu aşa cum le dictează conştiinţa, consilierii de la USR au picat în plasa lui Gutău şi au participat la şedinţa extraordinară din 2 iulie, unde au aprobat majorarea tarifului fără a mai fi nevoie de voturile PNL. Cu alte cuvinte, în acest moment, consilierii liberali au rămas singurii care mai fac opoziţie la Râmnicu Vâlcea, deşi mai nou sunt în minoritate, neavând forţa necesară să blocheze proiectele pe care le consideră nelegale. Deşi viceprimarul Virgil Pârvulescu este cel care are prin fişa postului atribuţii pentru a se ocupa de serviciul de salubritate din municipiu, acesta a descoperit prea târziu faptul că exista înregistrată la Primăria Râmnicului o adresă transmisă de un alt operator de salubritate, care se angaja să ridice gunoiul la tarifele vechi, fără a fi nevoie ca familiile şi agenţii economii din Râmnicu Vâlcea să suporte din buzunar pretenţiile de majorare ale Romprest. De ce primarul Gutău nu a vrut să ia în considerare această adresă, de ce a ascuns-o şi de ce a făcut atâta tevatură doar pentru a face pe plac firmei de salubritate, în detrimentul oamenilor care l-au votat şi l-au trimis în fruntea primăriei pentru a le reprezenta interesele este greu de spus, dar foarte uşor de închipuit. De aici înainte doar instituţiile specializate ale statului ar putea face lumină în cazul cu pricina. Într-o societate care ar funcţiona pe principii normale ar trebui ca vinovaţii să plătească măcar diferenţa de tarif pe care au impus-o aproape cu forţa în Consiliul Local, din moment ce exista posibilitatea ca ea să nu existe. Nu trăim, însă, într-o societate normală, ci în una dominată de corupţie, aşa că justiţia va rămâne şi de data aceasta, cel mai probabil „la toate rece”, aşa cum îi este obiceiul.