Comuna Lungeşti a îmbrăcat haine de sărbătoare

Duminică, 4 iulie 2021, după o pauză din cauza pandemiei, ceramica de la Lungeşti a atras şi anul acesta sute de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului dus la nivel de artă. „Ziua olarului” s-a desfăşurat pe izlazul comunal din satul Răcoasa, unde au fost găzduiţi meşterii olari, păstrători ai vechii tradiţii, adevăraţi artişti care, prin creaţiile lor, nu ne lasă să uităm valoarea inestimabilă a acestui vechi meşteşug: „În primul rând, tradiţia trebuie dusă mai departe, atâta timp cât măsurile s-au mai relaxat şi ne putem permite să organizăm în aer liber o asemenea sărbătoare. Este ziua care ne reprezintă, ziua comunei, ziua olarului, şi este locul unde ne întâlnim, unde socializăm, unde vedem o piesă de teatru, unde copiii noştri ne prezintă un mic spectacol şi, bineînţeles, bucuria este în egală măsură atât a mea, ca primar, dar şi părinţilor, a profesorilor şi a locuitorilor comunei Lungeşti”, a precizat primarul localităţii, Tiberiu Costea. A fost primul eveniment din județ, organizat după relaxarea măsurilor impuse de pandemie.

La deschiderea evenimentului au fost prezenţi mai mulţi primari liberali, preşedintele PNL Vâlcea, Cristian Buican, Preşedintele organizaţiei municipale Rm. Vâlcea, Virgil Pârvulescu, senatorul Claudia Banu, subprefectul de Vâlcea, Victor Stănculescu, deputatul Laurenţiu Cazan şi alţii. În discursurile lor, atât Cristian Buican, dar şi senatorul Claudia Banu le-au urat celor prezenţi la mulţi ani şi au ţinut să îl felicite pe primarul liberal Tiberiu Costea pentru felul cum a reuşit să dezvolte comuna în ultimii ani, cu fonduri europene. La ora actuală, toate clădirile administrate de primărie sunt modernizate, elevii învaţă la şcoli dotate corespunzător, iar, prin menţinerea acestei sărbători locale primarul Costea reuşeşte să păstreze şi tradiţiile locale. Chiar dacă la Lungeşti mai există doar o singură familie de olari, la eveniment au fost prezenţi şi ceramişti de la Horezu.

În cadrul manifestării au avut loc festivităţi de premiere a olarilor, a celor care au contribuit la susţinerea acestui eveniment şi la promovarea meşteşugului, spectacole folclorice şi târguri tradiţionale. După deschiderea oficială a manifestării, în timp ce olarii îşi prezentau vasele de lut în cadrul târgului de ceramică, pe scena amenajată în aer liber din Răcoasa au susţinut un spectacol de zile mari interpreţii Niculina Stoican, Valentin Sanfira, Dorina Mete, Costel David, Ştefan Minulescu, Romică David şi Cosmin şi Constantin Gaciu.

La finalul evenimentului, primarul Tiberiu Costea a acordat diplome tuturor cuplurilor din localitate care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *