Primarul Constantin Catrina rezolvă problemele legate de debitul apei din localitate

La Creţeni se construieşte un nou puţ de mare adâncime şi se va monta o pompă de apă pentru a rezolva problemele legate de debitul apei din localitate. Este o investiţie absolut necesară, şi asta fiindcă un singur puţ nu făcea faţă nevoilor comunei. Investiţia se realizează cu bani din bugetul local şi are valoare de 30 de mii de euro. „Puţul care deservea sistemul de apă al localităţii avea o capacitate de aproximativ 100 de tone de apă, însă acest volum de apă era insuficient. Este nevoie de minim 200 de metri cubi pe zi de apă pentru a face faţă nevoilor comunei, mai ales vara, în perioada de secetă, chiar dacă noi facem economii, inclusiv pe timpul nopţii apa este oprită. Prin urmare, sperăm să fie gata puţul luna aceasta. Valoarea proiectului este de 30 de mii de euro, în această sumă fiind prinse lucrările de săpare a puţului la o adâncime de peste 250 de metri, conectarea la reţeaua electrică, montarea cabinei puţului şi celelalte lucrări prinse în deviz”, a precizat primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina.
Localitatea beneficiază de reţea de apă într-un procent destul de mare, însă, din cauza faptului că sistemul nu dispune de debitul necesar consumului, oamenii şi-au construit puţuri debranşându-se de la reţea. După construirea noului puţ primarul speră să se revină la conectarea sistemului de apă şi canalizare al localităţii.
„Am construit acest puţ cu speranţa că gospodăriile debranşate de la sistem să fie din nou conectate. Aceasta a fost una dintre cerinţele comunităţii, deoarece în multe gospodării fântânile de suprafaţă au secat. Oamenii au nevoie de apă limpede, curată şi disponibilă la orice oră, fiindcă apa este esenţială pentru gospodării, mai ales că, la ţară, în fiecare curte sunt animale care au nevoie de apă. Mai mult, avem înfiinţat serviciul de gospodărire a sistemului de apă şi canalizare şi este foarte bine, fiindcă îşi face treaba. În prezent, metrul cub de apă şi canalizare este de aproximativ 7,00 lei, însă de sistemul de canalizare beneficiază doar jumătate din localitate”, a precizat primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina.
Constantin Catrina: „Sper că organele abilitate ale acestei ţări realizează drama celor care depind de o masă caldă şi ne vor aloca fonduri pentru susţinerea centrului social”
Centrul social este o mână întinsă pentru bătrânii rămaşi fără nici un sprijin, pentru copiii din familii nevoiaşe, pentru toţi cei fără posibilităţi, unde aceştia găsesc zilnic o porţie de mâncare caldă sau un pachet cu alimente pentru a avea ce pune pe masă.
La Creţeni, administraţia locală are aşteptări destul de mari referitoare la rectificarea bugetară, şi asta fiindcă are nevoie de fonduri pentru susţinerea centrului social. Locaţia este un loc care hrăneşte zilnic zeci de copii amărâţi sau bătrâni săraci şi singuri din sat care luptă pentru supravieţuire. Beneficiarii centrului fie nu au nici un venit, fie acesta este atât de mic încât nu-şi pot cumpăra nici măcar necesarul zilnic de hrană: „Am aşteptări destul de mari de la Guvern pentru că noi avem şi nişte situaţii mai deosebite în localitate. De exemplu, suntem printre singurele comune din judeţ care are în administrare un centru social şi are nevoie de bani pentru susţinere. Din păcate, astfel de centre susţinute de primării nu mai sunt în judeţ şi chiar este nevoie de ele. Noi ducem mâncare acasă la oamenii în vârstă, copiii din familii defavorizate primesc o masă caldă, o cheltuială care ajunge la suma de 10 mii de lei în fiecare lună, o sumă destul de mare, la care se mai adaugă şi salariile angajaţilor care deservesc acest centru. În sat sunt copii care nu au ce mânca, oameni amărâţi care trăiesc dintr-o pensie de 500 de lei pe lună, mulţi care nu au nici un venit şi trăiesc de pe o zi pe alta, sunt săraci, bătrâni şi singuri, iar acest centru este o mană cerească pentru ei. Dacă acest centru s-ar închide i-am văduvi de un mare ajutor, iar unora poate le-ar scurta viaţa. Eu sper că organele abilitate ale acestei ţări realizează drama acestor oameni, care, din păcate, nu sunt puţini. Eu sper că ni se vor aloca banii necesari, că ne putem face auziţi, că aceste lucruri ar trebui să stea la baza criteriilor de alocare a banilor şi nu cele politice, aşa cum au fost cele din luna decembrie”, a punctat primarul localităţii Creţeni.
Centrul social de zi este o locaţie construită cu bani europeni unde, în condiţii absolut prietenoase şi călduroase, peroanele defavorizate au parte de socializare, mâncare caldă şi tratament medical.
Proiect de introducere a reţelei de gaz
Proiectul de introducere a reţelei de gaz în localitate a fost depus la finele anului trecut, mai exact din decembrie, şi are un punctaj foarte bun în vederea finanţării. „Punctajul ni l-a dat şi faptul că suntem bine amplasaţi, există şi o densitate foarte mare de populaţie pe tronsonul Suteşti – Creţeni –Amărăşti şi, prin urmare, avem punctaj bun. Proiectul este la Ministerul Fondurilor Europene, iar noi suntem optimişti că lucrurile se vor realiza. Avem chiar în localitate punctul de legătură pentru branşarea localităţii la conducta de gaze, avizat de Transgaz”, mai afirmă primarul.