Locuitorii din Pesceana, la un pas de a bloca DJ 677A din cauza firmei constructoare
Localnicii din zona au ajuns la culmea disperării.
În primăvara anului trecut, mai exact pe 24 aprilie 2020, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi modernizare DJ 677A Creţeni – Amărăşti – Glăvile – Pesceana – Şirineasa, iar localnicii au primit vestea cu bucurie fiindcă, în sfârşit, au considerat că vor avea şi ei asfalt în zonă. Bucuria le-a fost însă de scurtă durată, şi asta fiindcă, în tot acest timp, constructorul nu a făcut altceva decât să creeze disconfort şi haos pe întreaga Valea a Pesceanei.
Constructorul lucrează cu viteza melcului
În prezent, ca să ajungi la Pesceana pe drumul judeţean 677 A este o adevărată aventură şi o provocare pentru orice şofer. De mai bine de un an, pe acest drum se fac lucrări de decopertare. Porţiunea de drum care traversarea pădurea de la Şirineasa este departe de ceea ce locuitorii din Pesceana se aşteptau. Traseul este de fapt o înşiruire de şleauri şi gropi care s-au format în urma ploilor, aliniate în drumul decopertat, şi care au devenit un real pericol pentru şoferi. Vacarmul continuă la ieşirea din pădure, pentru că maşinile răscolesc praful de pe drum, făcând aerul aproape irespirabil. Gardurile, iarba, pomii şi acoperişurile caselor sunt albe. Sătenii sunt disperaţi, trăiesc un adevărat coşmar şi se tem că nu vor vedea drumul respectiv asfaltat prea curând.
Motivele de nemulţumire la adresa constructorului sunt multiple, iar toate demersurile făcute de autorităţi pentru a rezolva situaţia s-au dovedit inutile, fiindcă legea este de partea sa. Prin urmare, firma constructoare lucrează cu viteza melcului şi se prevalează de tot felul de portiţe legale pentru a întârzia treaba.
Constantin Rădulescu: „Trag nădejde şi îi rog public pe cei de la SC Construcţii SA Sibiu să intensifice ritmul lucrărilor”
„La debutul lucrărilor, în momentul când am predat amplasamentul lucrărilor de pe drumul judeţean 677A către constructor, acesta ne-a spus, de faţă cu 7 primari că într-un an se va asfalta. Evident că în România nici o autoritate publică nu poate selecta la licitaţie pe cine vrea. Licitaţia a fost publică şi lucrarea a fost câştigată de SC Constructii SA Sibiu, care în prezent desfăşoară lucrări pe acest drum. Consiliul Judeţean este la zi cu plăţile, am doi consilieri personali care merg în fiecare zi pe acest drum, administratorul public al judeţului, directorul tehnic şi dirigintele de şantier. Cu toate acestea lucrările nu merg aşa cum mi-aş fi dorit eu pe sectorul Şirineasa – Pesceana – Glăvile –Amărăşti – Creţeni – Suteşti. Le-am solicitat să acopere, fiindcă este un praf îngrozitor, este nenorocire, de aceea era necesar să toarne măcar primul strat de asfalt. Vor decoperta în continuare. Şi pentru mine este un calvar, pentru că mă gândesc la fiecare om care locuieşte în această zonă. Vor decoperta în continuare şi, dacă nu ne-au minţit, în luna august s-au angajat că toarnă asfalt pe toată suprafaţa. Constructorul merge încet cu lucrările, se prevalează de tot felul de prevederi legale şi aşa mai departe, este îngrozitor de lucrat, fiindcă legislaţia permite unde de acoperire. Am fost pe şantier de foarte multe ori pentru a vedea problemele, cu ideea de a ajuta constructorul. Cum văd că au mai puţini oameni imediat mă alertez, şi le trimitem adrese scrise. Acest constructor a mai avut lucrări în Vâlcea, celelalte lucrări merg foarte bine, dar aici mergem mai încet, pe acest drum DJ 677A. Conform contractului pe care îl execută constructorul, drumul va fi finalizat. Am dedicat acestui proiect pentru supraveghere cel puţin 5 oameni. Din păcate primii la care se duc cetăţenii sunt primarii, acuzându-i de problemele create de constructor: că este praf, că sunt gropi, că se circulă foarte greu, că transportul în comun este praf. Din păcate nu este lege în ţara aceasta prin care să-i spui unuia că dacă nu îşi face treaba cum trebuie va fi nevoit să plece acasă, fiindcă trebuie să o iei de la capăt, şi asta înseamnă să stăm iar 5 ani. Trag nădejde şi îi rog public pe cei de la SC Construcţii SA Sibiu să intensifice ritmul lucrărilor”, a declarat preşedintele Constantin Rădulescu.
Constantin Rădulescu: „Eu trag nădejde că vor turna asfaltul în luna august”
Din păcate lucrările se află în interiorul contractului şi nu există posibilitatea impunerii de lucrări care ar trebui să fie de bun simţ din partea constructorului. Prin urmare lucrările sunt în grafic, constructorul se află la ultimul termen asumat şi validat de supervizor, iar în luna august va fi turnat primul strat de asfalt. Dacă nu se va întâmpla lucrul acesta, abia atunci contractul va permite să i se dea nişte măsuri mai dure din partea Consiliului Judeţean. Important este ca oamenii să ştie că noi, cei de la Consiliul Judeţean nu avem nici un fel de datorie către această societate: „Eu trag nădejde că va pune asfaltul în luna august, dar este greu pentru primarii care nu ştiu ce să facă: pe de o parte nu au bani, iar pe de altă parte mai este şi situaţia aceasta care creează destul de multe probleme comunităţilor de pe Valea Pesceanei”, a declarat preşedintele Constantin Rădulescu.
Localnicii din Pesceana au în plan să blocheze un drum
Primarul localităţii Pesceana spune că, în localitate, lucrările care se execută pe acest drum sunt o problemă destul de complicată, iar localnicii din zonă au ajuns la culmea disperării. Oameni se plâng la primărie, anunţând că, în cazul în care constructorul nu se ţine de promisiune vor bloca drumul. Oamenii nu înţeleg de ce legea nu-l sancţionează şi de ce constructorul nu se apucă de asfaltare, fiindcă are front de lucru: „Noi am informat cetăţenii că problema drumului nu porneşte de la Primărie şi nici de la Consiliul Judeţean, iar cetăţenii şi-au dat seama, fiindcă au văzut care este situaţia lucrărilor pe acest drum judeţean 677A şi s-au convins şi de seriozitatea constructorului. În localitate sunt prezenţi zilnic reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, care se interesează de activitatea constructorului. Chiar preşedintele Consiliului Judeţean a avut cu constructorul discuţii peste discuţii şi nimic, constructorul face tot ce ştie, este apărat de lege. Acum avem un termen promis de constructor, şi anume în luna august, când ar trebui să fie turnat primul strat de asfalt. Oamenii au ajuns la capătul răbdării, cer să fie sancţionat legal, nu mai rezistă, le-a ajuns praful până în măduva oaselor. Drumul este decopertat de peste un an şi cetăţenii din localitate trăiesc un adevărat coşmar. Ne-au informat că, în cazul în care firma constructoare nu se ţine de promisiune vor bloca drumul”, ne-a declarat primarul localităţii Pesceana, Ion Vasile.
La Creţeni, comunitate şi-a propus să protesteze în stradă
La Creţeni nu au ajuns încă lucrările de decopertare, dar cetăţenii sunt nemulţumiţi deoarece lucrările întârzie şi au auzit că firma care se ocupă de lucrare nu este serioasă, iar legislaţia nu le permite celor de la Consiliul Judeţean să ia măsuri, pentru că nu au pârghiile legale în ceea ce priveşte sancţionarea. Primarul spune că localnicii nu sunt de acord cu înaintarea lucrărilor de decopertare a drumului până când constructorul nu dovedeşte că poate să asfalteze ceea ce a decopertat de peste un an şi abia apoi să înceapă lucrările pe raza localităţii Creţeni.
„Suntem nemulţumiţi că nu se mai asfaltează drumul acesta judeţean. Lucrarea întârzie, constructorul se pare că nu este unul serios, legea îi permite şi Consiliul Judeţean nu are pârghiile legale. În contract nu este trecută finalizarea lucrărilor pe tronsoane, aşa cred. Din păcate decopertează drumul pe suprafeţe mari şi oamenii sunt foarte supăraţi pentru că s-au făcut gropi, drumul este groaznic. La noi în localitate nu au ajuns cu decopertarea, dar comunitatea nu o să fie de acord, se va opune. Au venit cetăţeni la primărie şi ne-au avertizat că vor ieşi în stradă dacă vor decoperta pentru că ştiu ce se întâmplă în comunele vecine. Nu este posibil să decoperteze peste 25 de kilometri de peste un an şi nici un kilometru să nu fie asfaltat, este inadmisibil. Localitatea Creţeni este aşezată pe ultimii 6 kilometri din acest tronson de drum, aşa că ar trebui să dovedească faptul că pot să asfalteze ce au decopertat de peste un an şi abia apoi să înceapă lucrările pe raza localităţii noastre. Avem rude şi prieteni la Pesceana şi ne spun că s-au săturat să respire praful ridicat de maşini. Oamenii nu pot să respire, pe drum nu se poate circula, este haos. Prin urmare, oamenii sunt pregătiţi să protesteze, vor ieşi în stradă”, a punctat primarul din Creţeni, Constantin Catrina.
Reamintim faptul că, în primăvara anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu a semnat ordinul de începere a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Reabilitare şi modernizare DJ 677A. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 88.400.344 lei (aproximativ 18,4 milioane de euro), iar durata de execuţie a lucrărilor este de 2 ani şi 6 luni.
Obiectivul de investiţii se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi presupune: modernizarea DJ 677A pe întreaga lungime de 35,22 kilometri. În proiect sunt incluse lucrări de reabilitare a 7 poduri, construirea a 626 de podeţe de acces la proprietăţi şi reabilitarea celor existente, amenajarea a peste 40 de kilometri de şanţ protejat din beton, rigole, trotuare, precum şi lucrări de consolidare a platformei drumului, în mai multe zone.
Drumul judeţean 677A porneşte din localitatea Suteşti, din DN 67B, traversează comunele Creţeni, Amărăşti, Glăvile, Pesceana, terminându-se în comuna Şirineasa, în DJ 677F.