Ministrul Dezvoltării la Râmnicu Vâlcea: Investiții în valoare de 135 de milioane de lei pentru județul Vâlcea

Ministrul Dezvoltării a venit joi, 8 iulie 2021, la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta și prezenta diverse posibile investiții care ar trebui să se realizeze încă din acest an. Cseke Attila a fost la primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, la președintele Consiliul Județean Vâlcea și la Instituția Prefectului Vâlcea pentru a purta discuții cu liderii locali.

Creșe pentru copiii din Vâlcea

Un proiect național este în desfășurare cu privire la construirea de creșe pe tot teritoriul României. Ministrul dezvoltării a vorbit astăzi la conferința de presă de la Râmnicu Vâlcea despre acest proiect, cu precizarea că a vizitat autoritățile municipiului pentru a le îndemna să se înscrie în acest proiect. Creșele vor avea propria bucătărie, cabinet medical, spălătorie proprie și tot ceea ce este necesar pentru buna funcționare, a precizat Cseke Attila.

”Am fost în această dimineață în vizită la membrii conducerii Instituției Prefectului Vâlcea, la președintele Consiliului Județean Vâlcea și la primarul municipiului Râmnicu Vâlcea. În cadrul acestor discuții am îndemnat autorităților municipiului să depună spre finanțare o solicitare de construcție de creșe, într-un program național de construcție de creșe, care va demara chiar în vara acestui an. Așteptăm solicitarea municipiului Râmnicu Vâlcea și am asigurat autoritățile locale că putem acorda finanțare, fiind vorba de un proiect național, care corespunde nevoilor anului 2021.” a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Investiții și plăți prin PNDL

Ministrul Dezvoltării susține că plățile nu s-au oprit pentru PNDL și că încă ar funcționa, cea mai recentă plată fiind în valoare de 223 de milioane de lei.

”Plățile nu s-au oprit pentru PNDL, s-a trimis o modificare pe lege și Ministerul Dezvoltării a respectat legea. Modificarea a fost trimisă pe 22 iunie, iar în 25 iunie am făcut o plată de 223 de milioane de lei care arată foarte clar că nu s-au oprit finanțările și se plătesc facturi în continuare. În perioada următoare, chiar săptămâna viitoare, vom plăti facturi inclusiv pentru UAT-uri din județul Vâlcea. În august, pe rectificare, vor fi sume importante alocate pentru acest program.” a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Se fac modificări cu privire la modalitatea de calcul a prețului de vânzare pentru a reveni la prețul din 2019, datorită prețurilor care au urcat extraordinar de mult în 2020 și 2021 cu privirea la locuințe. De asemenea, se discută despre o posibilitate de a ajuta tinerii care vor să-și achiziționeze o casă prin rate.

”Am schimbat total modalitatea de calcul a prețului de vânzare astfel încât să revenim la prețul de vânzare undeva în aproprierea prețului din 2019. La Râmnicu Vâlcea, pentru locuințe de 74 mp construite în 2012, în 2019 prețul de vânzare a fost 112.681 de lei, iar în 2020 acest preț a urcat de pe o zi la alta, dar noi cu această ordonanță de urgență în 2021 vom reuși să-l aducem în jur de 116.000 de lei. Situațiile diferă de la apartament la apartament pentru că e vorba de cât a fost încasată chiria și așa mai departe, dar este un alt mecanism prin care guvernul dorește să sprijine tinerii. Vorbim de un mecanism care funcționează și cu plata în rate.” a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Exploatările de suprafață rămân la autoritățile locale

Se discută o hotărâre de guvern care ar modifica actuala împărțire pe cote a redevențelor din exploatările de suprafață. În momentul acesta, tot procentul ajunge la bugetul de stat, însă propunerea ar schimba acest lucru, 40% rămânând la nivelul localității, 40% la Consiliul Județean, iar 20% la bugetul de stat.

”Avem în dezbatere publică o hotărâre de guvern pentru a reglementa acea împărțire pe cote a redevențelor din exploatările de suprafață, că sunt cariere de nisip sau de piatră, chiar și apă minerală, toate exploatările de suprafață și anume 40% din toate aceste exploatări trebuie să rămână la nivelul localității respective, unde se desfășoară activitatea. Restul de 40% să revină la Consiliul Județean, iar 20% să revină la bugetul de stat. Acesta este un sprijin pentru autoritățile locale, un mecanism prin care încercăm ca banii să rămână la bugetul local.” a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Investiții pentru județul Vâlcea

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit și despre câteva obiective de investiții care ar fi în valoare de 135 de milioane de lei, exclusive pentru județul Vâlcea.

”Despre investiții, permiteți-mi să vă citesc câteva cifre, pentru dezvoltarea proiectelor din județul Vâlcea din bugetul Ministerului Dezvoltării: la Compania Națională de Investiții avem 26 de obiective de investiții în valoare de 135 de milioane de lei, dintre care cel mai important este lucrarea de la Tribunalul Vâlcea. Avem 6 săli de sport în diverse localități ale județului, valoarea acestora fiind în funcție de valoarea licitată. De asemenea, avem construire așezământ cultural la Horezu în valoare de 7 milioane de lei. În curs de contractare avem 13 obiective de investiții cu 82 de milioane de lei, în care avem: construire bază sportivă, la Seaca și Râmnicu Vâlcea, săli de sport la Măciuca și Slătioara, Spitalul orășenesc Bălcești. ” a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *