Investiţii care au schimbat în bine faţa localităţii Orleşti

La Orleşti se lucrează la introducerea reţelei de apă şi canalizare pentru cele două sate aflate pe dreapta Oltului, Aureşti şi Scaioşi, şi s-au finalizat lucrările de amenajare a trotuarelor care străbat comuna. În total au fost construiţi aproximativ 6 kilometri de trotuar. Proiectul a fost pus în aplicare şi a constat în construirea de rigole şi trotuare de-a lungul drumului principal. Astfel, s-a reuşit crearea spaţiului necesar siguranţei pietonilor, pentru reducerea accidentelor rutiere. „La Orleşti drumurile comunale sunt ca în palmă, toate sunt asfaltate. Avem nevoie de o modernizare a drumului judeţean 645, care traversează localitatea pe o lungime de 7 kilometri. Am terminat de modernizat trotuarele pe acest drumul judeţean”, spune primarul Constantin Cîrstina.

Cu bani din bugetul local se fac extinderi la reţeaua de gaze

Tot în această perioadă, la Orleşti se fac extinderi la sistemul de gaze în partea de nord a localităţii, pe DJ 645, către Scundu, cu bani din bugetul local, pe o lungime de 3 kilometri:

„Noi avem gaze din anul 2000, în parteneriat public-privat. Fac această extindere de gaze fiindcă în această zonă, când noi introduceam în localitate sistemul nu erau case, nu se dezvoltase această zonă. La început le-am introdus sistemul de apă şi canalizarea, acum urmează gazele. În timp s-au construit noi gospodării, s-au vândut terenuri. Astăzi, la Orleşti, metrul pătrat pentru un teren cu utilităţi poate depăşi 15 euro, însă cu greu se găseşte un teren pentru construirea unei case”, a punctat primarul.

Emblema localităţii este cireşul japonez

Orleşti este o localitate frumoasă şi curată, şi asta fiindcă unul dintre dezideratele primarului este curăţenia. Spune că, pentru întreţinerea curăţeniei în localitate există o echipă care face treaba aceasta zilnic, şi astfel localitatea este permanent curată. O localitate curată, unde comunitatea beneficiază de asfalt, apă la robinet, canalizare, gaze, şcoli şi grădiniţe moderne. Aici există un centru de zi pentru vârstnici, iar copiii din familiile defavorizate beneficiază de after school, susţinut în totalitate de primărie, unde îşi pot petrece timpul după orele de program, servesc o masă caldă în fiecare zi, îşi fac temele, au parte de atenţie din partea cadrelor didactice şi socializează până la ora 16.00.

Constantin Cîrstina spune că nu este suficient, şi vrea să transforme comuna într-o localitate modernă, curată, dezvoltată, în care să fie reduse decalajele sociale fiindcă, din punctul său de vedere, rolul administraţiei locale este acela de a lucra pentru şi în folosul exclusiv al cetăţenilor comunei: „Îmi place curăţenia, îmi plac florile. În localitate am pus peste 500 de cireşi japonezi, emblema localităţii este cireşul japonez, şi am în plan să mai plantez 200. Mi-e drag de această localitate, îmi sunt dragi cetăţenii şi nu mă văd făcând altceva decât să îi ajut, să fiu cu ei şi în preajma lor. Eu lucrez acum mai mult la atragerea fondurilor pentru proiecte pe partea socială. Ca primar voi asculta şi voi ţine cont de părerea locuitorilor şi îi încurajez pe toţi să se implice în viaţa comunităţii”, spune primarul Constantin Cîrstina.

În prezent, în localitatea Orleşti se finalizează lucrările de construire a unui Centru de zi pentru bătrâni. Proiectul se realizează cu bani europeni atraşi, în valoare de 700 de mii de euro şi are o capacitate de 50 de locuri. Aici, cei în vârstă vor servi o masă caldă, vor socializa, iar celor care solicită li se va acorda asistenţă medicală, consiliere, fizioterapie şi kinetoterapie, precum şi organizarea activităţilor de petrecere a timpului liber în mod util şi plăcut.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *