Paula Canciu: “Este important să vibrăm împreună în relație directă, fără ecrane”
Într-un interviu acordat pentru cititorii Impact real, Paula Canciu, șefa Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidențial Copii Craiovița II ne-a acordat un interviu despre perioada petrecută în județul Vâlcea, la Cabana Lotrișor din Munții Cozia, pentru a petrece o tabără în natură cu 14 copii din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj. Aceștia au fost găzduiți de un grup de cercetași creștini din Râmnicu Vâlcea, cu scopul de a le oferi acestor tineri o experiență în natură în stil cercetășesc.
Impact real: Cine sunteți și cu ce vă ocupați?
Paula CANCIU: Sunt șefa Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidențial Copii Craiovița II, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.
Impact real: De ce fel de copii aveți grijă?
Paula CANCIU: Lucrez cu copii și tineri care au fost separați temporar sau definitiv de familiile de origine și care se află sub măsură de protecție în cadrul complexului pe care îl coordonez.
Impact real: Ce fel de activități faceți cu aceștia?
Paula CANCIU: Fac parte dintr-o echipa care asigură pentru copii servicii de îngrijire, incluzând aici suport în ceea ce privește efectuarea sarcinilor școlare, sprijin emoțional consiliere psihologică și ghidaj în ceea ce privește orientarea școlară și profesională.
De asemenea, ne străduim să le oferim copiilor un mediu cât mai apropiat de cel familial, astfel încât să crească emoțional și să poată să aleagă în viață ceea ce este mai bine pentru ei.
Impact real: De ce ați ales să îi scoateți pe copii în natură?
Paula CANCIU: Pandemia și restricțiile aferente ne au afectat pe toți într-o măsură mai mare sau mai mică. Am fost nevoiți să stăm departe unii de alții să ne conformăm unor reguli care nu de fiecare dată au fost pe placul nostru. Copiii din sistemul de protecție au fost izolați pentru perioadă îndelungată de timp iar anul trecut ieșirile în natură au fost limitate. Cam așa a apărut nevoia de a ne reconecta unii cu ceilalțI, iar lucrul acesta este cel mai ușor de făcut în natură, departe de aglomerația orașului, departe de grijile pe care le avem fiecare.
Impact real: De ce ați ales ca locul taberei să fie Cabana Lotrișor, din județul Vâlcea?
Paula CANCIU: Sinceră să fiu nu am ales Cabana Lotrișor. Am ales să fim alături de niște oameni minunați care și-au dedicat timpul liber pentru a ne fi alături. Am cerut ajutorul cercetașilor, care au răspuns prezent la nevoia noastră și ne-au ajutat să identificăm un loc departe de oraș, departe de internet, departe de telefonie mobilă.
Impact real: Ce fel de activități s-au desfășurat în timpul taberei?
Paula CANCIU: La plecarea din Craiova, pe lângă entuziasm a existat o ușoară reticență a copiilor legată de felul în care vor dormi, de lipsa confortului, dar mai ales de lipsa accesului la internet. În prima parte a primei zile s-a simțit nevoia copiilor de a accesa mediul online, însă activitățile specifice cercetășești i-au acaparat treptat, înlăturând nevoile legate de confort. Au participat la montarea corturilor, la prepararea hranei, la jocuri de grup propuse de cercetaşii gazdă, care au contribuit la formarea și consolidarea unor relații de prietenie (copiii locuiesc în case diferite și nu interacționează foarte des). Serile din tabără în jurul focului, cu cântece și glume au făcut deliciul nostru, iar invazia de licurici din pădure a trezit în fiecare dintre noi copilul interior.
Impact real: În ce fel credeți că i-a ajutat pe copii această activitate?
Paula CANCIU: Adolescenții au tendința de a se transforma în adulți și uită să se bucure de copilărie. Acesta a fost un bun prilej de a redeveni copii, de a ne prosti fără să ne simțim sub lupa critica a celor din jur, să ne ajutam și să lucram în echipă, să apreciem ceea ce primim de la natură, chiar dacă asta înseamnă mai puțin confort, să vibrăm împreună în relație directă, fără ecrane, fără efortul de a crea aparențe și cu sinceritatea unui contact autentic.
Impact real: Ce s-a simțit diferit în tabără pentru ei, față de alte activități?
Paula CANCIU: Spălatul vaselor s-a dovedit a fi o activitate foarte distractiva, iar regulile de conviețuire au fost acceptate unitar, cu amuzament și implicare deplină.
Lipsa altor atracții ne-a ajutat sa ne conectăm autentic, să descoperim și alte laturi ale personalității fiecăruia, astfel încât relațiile dintre copii acum sunt diferite, la un alt nivel.
Impact real: Cum vi s-a părut locul? Doriți să reveniți în județul Vâlcea?
Paula CANCIU: Locul este foarte frumos, cu pădure răcoroasă, cu râul aproape, cu Oltul la o distanţă mică, liniște și priveliști care te ajută să-ți încarci bateriile. În dimineața imediat următoare revenirii noastre la Craiova, unul dintre copii mi-a spus că se simte ciudat în casă și că dorește să se întoarcă la munte. Când am cerut detalii mi-a răspuns: “mi-este dor de copii”.
Paula CANCIU: Nu cred că putem vorbi doar despre acești tineri. Ei sunt la fel ca şi ceilalți copii. Se deschid ca o floare în momentul în care se simt acceptați și fac lucruri minunate prin simpla influență a mediului. De la sosirea în tabără, atitudinea cercetașilor faţă de copii a fost una firească, primitoare și incluzivă, generând conduite similare.
Deviza cercetașilor este “întotdeauna gata” șI, deși nu a fost rostită, a fost impusă prin comportament și predată cu măiestrie copiilor mei, astfel încât aceștia nu s-au dat în laturi de la nicio activitate, oricât de neatractivă ar fi părut la început. Probabil că ceea ce ne ajută pe toți este lumina din ceilalți.
Impact real: Ce le recomandați altor oameni care ar dori să devină formatori, așa cum sunteţi dumneavoastră?
Paula CANCIU: În fiecare dintre noi se află o piatră prețioasă, mai mult sau mai puțin vizibilă. Scopul nostru este să o găsim și să o îngrijim, să-i dăm șansa să strălucească și să împrăștie lumină în jur. Toleranța, afecțiunea, atenția și grija pot crea terenul fertil pentru dezvoltarea personala și noblețea sufletească.