Impact Real

Un ziar aproape de oameni
La Mălaia se fac investiţii pentru dezvoltarea turismului

În comuna Mălaia, administraţia locală a amenajat parcarea de la Cascada Scoruş şi au fost montate două foişoare. Amenajarea unor astfel de obiective turistice fac ca Mălaia să fie mult mai atractivă pentru turişti şi să ofere condiţiile de petrecere a timpului în aceste zone care vor fi vizitate. Fiindcă turiştii care trec pragul localităţii au multe obiective de vizitat, începând cu cascada Scoruş, care concurează pentru titlul de cea mai înaltă cascadă din România, monumentele istorice ale Brătienilor, până la lacurile Petrimanu şi Galbenu, unde se poate practica şi pescuitul. Mai mult, în perioada 13 – 15 august, la Mălaia va fi organiză o tabără cu trasee turistice pentru copii: „Am început să punem bazele turismului. În acest sens am amenajat parcarea la Cascada Scoruş şi s-au montat două foişoare. Au apărut deja cereri de la diverşi comercianţi că vor să dezvolte această zonă. S-a făcut un pas important, fiindcă Mălaia deţine minuni. Aici se poate vizita Cascada Scoruş, monumentele istorice, Fântâna Brătienilor, cascadele de pe Valea Plesciorii, cascadele de pe Latoriţa, Moara Dracilor sau Cascada Artificială care se aseamănă cu Bigăr, aici aveam şi lacul Mintin, Petrimanu, Galbenu, Brădişor, Malia sau Cheile Latoriţei, zone superbe”, spune primarul Gheorghe Dinculescu.

În zona Cascadei Scoruş se dezvoltă o zonă pentru turism, cu pensiuni şi case de vacanţă, mai ales pentru că zona este puţin izolată de sat. Localitatea nu mai are nevoie de prezentare, pentru că este în sinea ei o atracţie turistică deosebită.

Aşezarea este încărcată de istorie şi poate oferi peisaje unice, de o frumuseţe impresionantă. De aici se pot vizita o mulţime de trasee turistice spectaculoase, începând cu celebra Peşteră cu Lapte, situată pe versantul drept al Văii Rudăreasa, la 5 kilometri în amonte de satul Ciunget. Peştera are o lungime de 22 de metri, denumirea ei provenind de la pereţii brodaţi cu mici concreţiuni albe. La câţiva metri mai sus de aceasta se află alte două mici grote cu dezvoltare verticală, care suscită interesul cercetătorilor şi ar putea fi puncte de atracţie deosebite pentru turişti. În apropiere de Peştera Laptelui au fost descoperite relicve de fosile, care sunt expuse la Muzeul de Istorie al judeţului.

Sus, în creştetul munţilor, pe apa Bucuresei stă ascunsă în munţi, în mijlocul unei privelişti spectaculoase, care merită tot efortul să fie vizitată, cascada Jariştea. O comoară a naturii, Cascada Jariştea este una impunătoare, care sparge liniştea pădurii de brazi într-un loc ascuns, în apropierea a două trasee turistice montane din zonă, pe partea nordică a versantului Văleanu. În vârful Bucureasa, culmea principală a munţilor Căpăţânii se întâlnesc primăvara populaţii întinse de ghiocei, care răzbat prin zăpadă atunci când vine vremea înfloritului. Este o explozie de petale albe care aduce bucuria primăverii şi gingăşia nevinovată a albului pur. De aici, din vârful Bucureasa se întinde un urcuş uşor spre zori de zi către vârful Zmeurăt, la peste 1938 de metri. La fel de frumoasă este şi Culmea Cocoşului, pe care uneori se zăresc şi cocoşii de munte. De sus, din Culmea Cocoşului se desprinde spre miazănoapte Plaiul Brătienilor, care se lasă rapid la vale, spre Mălaia

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *