Călimăneşti a fost promovată, cu ajutorul investitorilor, în topul preferinţelor pentru toate cele patru anotimpuri

Prin ţinutul haiducit odinioară de Iancu Jianu, în zona unde Oltul, scăpat definitiv de strânsoarea munţilor se pregăteşte să străbată plaiurile vâlcene stau aşezate şireag trei staţiuni balneoclimaterice: Călimăneşti, Căciulata şi Cozia. Vestite prin calităţile deosebite ale apelor minerale, toate aceste staţiuni oferă celor în trecere sau veniţi la odihnă prilejul unor excursii în puncte de atracţie turistică, unde se reflectă trecutul istoric şi în mod deosebit prezentul prin proiectele realizare de administraţia locală condusă de primarul Florinel Constantinescu. Încă înainte de a intra în Călimăneşti ne apar în depărtări culmile înnegrite de vreme ale masivului Cozia, care îşi prăvăleşte repezişurile până în albia Oltului. Din Călimăneşti către Jiblea, de pe podul peste Olt, se vede insula Ostrov, iar mai departe Dealul Păuşa. Staţiunea Călimăneşti-Căciulata este considerată perla staţiunilor de pe Valea Oltului, fiind renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul său şi pentru numeroasele puncte de atracţie turistică din zonă. Numărul turiştilor a scăzut anul trecut, şi asta fiindcă pandemia a afectat dramatic turismul balnear din judeţul Vâlcea, iar Călimăneştiul este una dintre staţiunile care a suferit foarte mult. Barometrul gradului de ocupare dă semne că îşi revine.

Administraţia locală din Călimăneşti reuşise să promoveze, împreună cu investitorii din localitate, staţiunea în topul preferinţelor pentru toate cele patru anotimpuri, chiar dacă ultimii doi ani au reprezentat o perioadă grea pentru turism, pentru investitori, pentru toţi cei care au afaceri în acest domeniu. Un atu este faptul că turiştii ştiu că valoarea şi bogăţia solului şi subsolului, precum şi a resurselor minerale din Călimăneşti este în continuare la un nivel optim şi face din localitate una dintre cele mai atractive zone, asta şi datorită investiţiilor pe care administraţia locală le are.

În cartierul Seaca se va investi pentru sprijinirea turismului din zonă

În staţiunea Călimăneşti continuă investiţiile. Una dintre ele va fi lângă Centru Expoziţional şi va fi realizată de Primăria oraşului Călimăneşti cu finanţare europeană, având ca obiectiv creşterea numărului de turişti în zona Seaca. Proiectul constă în aducţiunea de apă geotermală şi amenajarea unui complex de agrement în această zonă. Primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu are în plan dezvoltarea acestei zone de sud a oraşului, punând în valoare această resursă minerală cu valoare deosebită pentru localitate, reprezentată de apele termale. Primăria este acum în aşteptarea finanţării forajelor respective. Pentru investiţie sunt necesari aproximativ 15 milioane de euro. Proiectul va fi unul important, atât pentru dezvoltarea turismului, dar şi pentru încălzirea eficientă a oraşului.

Cartierul Seaca este o zonă neexploatată din punct de vedere turistic, care poate să ofere toate condiţiile de a dezvolta viitoarea componentă a turismului din Călimăneşti. Aici se va amenaja un parc acvatic, „Aqua Park”, folosind apa geotermală, în urma proiectului de forare. Un astfel de proiect va atrage foarte mulţi turişti, datorită faptului că îmbină această posibilitate de recuperare prin tratament a turiştilor, dar şi de recreere şi de divertisment. În zonă se va construi inclusiv o bază sportivă, dar şi o clinică de recuperare.

Toate acestea nu sunt doar vorbe, sunt proiecte deja depuse de primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu, pentru care se aşteaptă începerea lucrărilor. Pentru cele două foraje de extracţie a apei geotermale proiectul a fost depus la Ministerul Fondurilor Europene, iar proiectul privind construirea baze sportive în această zonă este depus la Compania Naţională de Investiţii.

În prezent, spaţiile Complexului de la Seaca sunt închiriate pentru alte activităţi care se desfăşoară destul de bine. Astfel, Primăria Călimăneşti, care este proprietara clădirilor de acolo, a găsit soluţia de a nu mai cheltui bani din buget pentru funcţionarea lor, şi să fie acoperite aceste cheltuieli din chiria şi din impozitele pe care cei care le-au închiriat trebuie să le plătească anual către UAT Călimăneşti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *