Toma Peştereanu: „Din punctul meu de vedere, anul 2021 este pierdut când vine vorba despre investiţii în localităţi”

La Costeşti, primarul Toma Peştereanu spune că are în plan alocarea fondurilor necesare din bugetul local pentru modernizarea centrului civic. Tot în această perioadă se va asfalta o stradă şi se vor amenaja rigolele pe alte două străzi. Mai mult, pentru refacerea zonelor afectate de ploile torenţiale, din luna ianuarie se vor aloca bani tot din bugetul local:

„Pârâul Pietreni a rupt drumurile comunale în vara acestui an, şi am refăcut toate drumurile cu bani din bugetul local. Mai mult, pentru şcoala din satul Pietreni am alocat bani pentru reparaţiile necesare, fiindcă ploua în ea. S-a refăcut acoperişul şi s-a reabilitat inclusiv exteriorul. Şcoala este în conservare, şi nu se ştie ce utilitate îi putem da. Prin urmare, nu o puteam lăsa să se ruineze. Acestea sunt lucrările făcute doar din bugetul local, şi asta fiindcă proiecte mari nu se pot face. Aşteptăm gazele, degeaba am făcut toţi primarii proiecte, că stăm şi ne uităm la ele. Programe pentru infrastructura rutieră nu au apărut. La Compania Naţională de Investiţii avem un proiect de reabilitare a grădiniţei şi nimeni nu ne dă vreun răspuns, iar cu proiectul de construire a bazei sportive a trebuit sa reamplasez investiţia, să fac din nou documentaţia. Suntem într-un hăţiş al birocraţiei, al hârtiilor, şi nu avem puterea să luptăm. Bani nu sunt, programele nu au apărut şi dacă vrei acum să depui un proiect nu se poate, fiindcă nu există nici un program de finanţare. Niciodată nu s-a întâmplat aşa ceva. Mai grav este că administraţia locală are o alunecare de teren care ar trebui finanţată de la CNI, pentru care s-a desemnat inclusiv constructorul, şi întârzie. Din Fondul de Coeziune 2021 – 2027 nu ni s-a transmis până acum nimic, nici un ghid. Probabil mai trec luni pentru a vedea ce investiţii vor fi finanţate. La PRR nu există decât o schiţă, un draft, care nici până acum nu este gata. Din punctul meu de vedere anul 2021 este pierdut când vine vorba despre investiţii în localităţi. Singurul program naţional este CNI, care merge foarte greu. Unica speranţă este să poţi face ceva pentru comunitate din bugetul local”, a precizat primarul localităţii Costeşti, Toma Peştereanu.  

Administraţia locală are depus un proiect pentru eficientizarea energetică a iluminatului public, declarat eligibil în vederea finanţării la AFM, pentru care trebuie să semneze contractul. Şi la AFI a depus un proiect pentru achiziţionarea unei instalaţii de dezinsecţie şi dezinfecţie, aflat în faza implementare. De asemenea, la CNI, administraţia locală are un proiect de stabilizarea a alunecării de teren din dealul Costeştiului, pentru care s-a desemnat inclusiv constructorul, şi aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *