Investiţii în execuţie şi un nou portofoliu de proiecte importante, la Pietrari

La Pietrari, mai multe proiecte care vizează dezvoltarea localităţii sunt în plină desfăşurare. Fondurile pentru aceste proiecte provin din bugetul local sau de la Guvern. Seria investiţiilor nu se opreşte însă aici. La Compania Naţională de Investiţii au fost depuse mai multe proiecte importante pentru localitate, printre care proiectul privind reabilitarea drumurilor, pe o lungime de 12 kilometri, amenajarea trotuarelor pe cealaltă latură a drumului naţional de la intrarea în localitate până la ieşire, modernizarea primăriei şi construirea unei săli de sport. Primarul Nicolae Moraru ne spune că, pentru construirea sălii de sport lucrările vor începe în această perioadă, însă trebuie făcută mai întâi devierea reţelei de electricitate din zona respectivă, reprezentând o cheltuială care costă primăria peste 200 de mii de lei.

Cu fonduri din bugetul local, la Pietrari sunt pe ultima sută de metri lucrările la una dintre cele mai moderne pieţe agroalimentare şi continuă modernizarea trotuarelor. Mai mult, cu fonduri guvernamentale atrase se construieşte de la zero şi clădirea şcolii din centrul localităţii. Dacă situaţia financiară a primăriei va permite acest lucru, Nicolae Moraru spune că vor începe inclusiv lucrările la baza de agrement, având în vedere potenţialul izvoarelor cu apă minerală din zonă:

„Cu bani din bugetul local au fost amenajate trotuarele. Pentru cealaltă parte a drumului naţional avem un proiect de modernizare a trotuarelor prin Compania Naţională de Investiţii care cuprinde toate trotuarele, de la intrarea până la ieşirea din localitate. La CNI mai avem depus şi proiectul pentru 12 kilometri de drumuri şi modernizarea primăriei. Toate aceste proiecte sunt în faza de sinteză. Lucrările la sala de sport trebuie să înceapă. Pentru construirea acestui obiectiv trebuie să se facă devierea reţelei de 20 de kilovolţi, care ne costă peste 200 de mii de lei. Refacem o şcoală din temelii, dar mai trebuie implementată şi reţeaua de gaze, un proiect care cred cu tărie că va fi viabil. Noi, cei din această zonă vom fi conectaţi de la varianta conductei schelei care vine de la Gorj, fiind declarat proiect de interes naţional şi, dacă ne va ajuta Dumnezeu, vom face şi ştrandul. La Pietrari va fi una dintre cele mai frumoase zone, ferită de traficul de pe drumul naţional”, a punctat primarul localităţii, Nicolae Moraru.

Nicolae Moraru: „Ar trebui ca legislaţia să protejeze ambele părţi, să nu existe vreo parte vătămată”

Primarul a luat în calcul inclusiv accesarea fondurilor prin Agenţia Fondului de Mediu. Spune că firmele de consultanţă şi cele de proiectare pentru întocmirea unui proiect solicită să li se facă plata înainte de a avea certitudinea finanţării respectivelor documentaţii. Pus într-o astfel de situaţie, primarul le-a propus să achite serviciile după ce proiectul este declarat eligibil în vederea finanţării, altfel primăria riscă să rămână cu hârtiile în fişet:

„Prin Agenţia Fondului de Mediu sunt programe pentru eficienţa energetică clădirilor publice, îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor, dar şi în ceea ce priveşte izolarea termică şi montarea de panouri solare pentru energia electrică. Localitatea noastră are mai puţin de 5000 de locuitori, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse în ghidul de finanţare, ne propusesem să accesăm fonduri până la 3 milioane de lei, fiindcă voiam să izolăm două corpuri de şcoală, exact aşa cum scrie în ghidul solicitantului. Ne lovim însă de o problemă: firmele de consultanţă şi cele de proiectare cer pentru documentaţia unui proiect peste 200 de mii lei fiindcă ştiu că proiectele s-ar putea să treacă, dar acest lucru nu este o certitudine. Le-am propus să le plătim suma după ce proiectul este declarat eligibil pentru finanţare, fiindcă, dacă nu trece, noi riscăm să rămânem cu hârtiile în dulapuri. Cheltuim două miliarde de lei vechi pe nişte hârtii, ceea ce nu este normal. Ar trebui să existe o legislaţie care să protejeze într-un fel ambele părţi, să nu existe nici o parte vătămată. Avem două corpuri de şcoală pentru care vreau să atrag fonduri, începând de la anveloparea lor şi până la sistemul de încălzire”, a punctat primarul localităţii Pietrari.

O piaţă modernă îşi va deschide porţile pentru producătorii agricoli din zonă

La Pietrari se finalizează lucrările la una dintre cele mai moderne pieţe agroalimentare. Pentru realizarea acestui obiectiv s-au alocat bani din bugetul local. Piaţa va fi compartimentată cu spaţii adecvate pentru legume, fructe, zarzavaturi, produse agricole, peşte, brânzeturi şi carmangerii. Zona va dispune şi de o parcare generoasă: „În localitate se construieşte o piaţă agroalimentară. Lucrările s-au finalizat şi în maxim o lună o vom da în folosinţă, în funcţie de cum va putea fi montat mobilierul pe care l-am achiziţionat. În prezent se fac lucrările de branşare a clădirii la reţeaua de apă şi canalizare. Urmează să facem o parcare în faţă, dar şi pe lateralele clădirii. Investiţia s-a realizat cu bani din bugetul local. Cu bani strânşi şi chibzuiţi am reuşit să facem o piaţă care le poate depăşi pe cele din mediul urban. Valoarea investiţiei este de 500 de mii de lei şi vrem să fie permanentă, cu deschidere zilnică”, a punctat primarul.

Localitatea Pietrari se află într-un proces rapid de dezvoltare, iar prezenţa unei pieţe agroalimentare era absolut necesară, pentru a asigura desfăşurarea unui comerţ de produse alimentare proaspete conform exigentelor şi a siguranţei alimentare.

Comuna devine un punct de referinţă pe harta agricolă a Văii Otăsăului

Comuna Pietrari era cunoscută pentru mulţimea crescătorilor de animale. În fapt, aici sunt cei mai harnici şi gospodari oameni ai satelor, proprietari de pământ, care, pe lângă creşterea animalelor au cultivat dintotdeauna legume şi au îngrijit livezile cu pomi fructiferi. Agricultura, pomicultura şi creşterea animalelor au pierdut din păcate teren în ultimii ani în faţa supermarketurilor.

În acest sens, primarul are un plan pe care spune că nu l-a abandonat, privind susţinerea crescătorilor de animale din zonă, prin amenajarea unui abator de dimensiuni mici, de nivel zonal, care să acopere toate serviciile de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii.

„Eu aveam în plan şi înfiinţarea unui mic abator, fiindcă localitatea era recunoscută ca având cei mai cunoscuţi crescători de animale, o localitate bogată, cu oameni bogaţi. Demersurile pentru înfiinţarea unui abator de dimensiuni mici sunt însă extrem de greoaie, dar fac tot posibilul să găsim o modalitate de a-l înfiinţa, şi o posibilă portiţă ar putea fi printr-o asociaţie de dezvoltare intracomunitară cu localitatea vecină, de exemplu cu Stoeneştiul, pentru că şi acolo sunt crescători de animale. Împreună putem achiziţiona un abator mobil, fiindcă nu este posibil să protejezi doar „rechinii”. Nu este obligatoriu ca noi să fim piaţa lor de desfacere, să primim toate stricăciunile, iar agricultorii din această ţară să îşi arunce produsele bio la gunoi. Cu toţii am văzut că, în această perioadă, tone de castraveţi s-au aruncat, supermarketurile nu se aprovizionează cu produse din ţară, fiindcă aceste supermarketuri în România sunt fabrici de scos bani din ţară, nu de făcut bani în ţară. Din cauza acestui sistem gospodarii satelor sunt descurajaţi. În aceste supermarketuri sunt produsele de proastă calitate, dar mult mai ieftine şi, cum oamenii se uită la buzunar, sistemul încurajează acest comerţ. În acest timp roşiile din solariile noastre, chiar dacă vin la târg, rămân de multe ori nevândute. O variantă ar putea fi centrul de colectare pentru fructe şi legume, însă o administraţie locală nu poate să demareze şi să administreze un astfel de proiect fără susţinere din partea statului, care ar trebui să aibă interes, sau în parteneriat cu partea privată”, a precizat primarul localităţii Pietrari.

Nicolae Moraru, un exemplu de bun gospodar

Primarul Nicolae Moraru încurajează tinerii să se întoarcă acasă, să muncească pământul şi să crească animale. Un exemplu este chiar el: creşte animale de când se ştie, şi spune că familia sa consumă şi valorifică produse bio, iar această activitate este primordială, fiindcă au cultivat dintotdeauna legume şi au îngrijit livezile cu pomi fructiferi, iar beneficiile sunt pe măsură:

Toate treburile în gospodărie le facem cu drag. De la o singură vacă avem un venit lunar în urma laptelui pe care îl vindem, şi nu adaug munca, aceasta o facem de drag. Noi în familie nu stăm: înainte de a pleca la serviciu mergem la animale să le asigurăm cu mâncare sau în grădină, să mai facem câte ceva şi rezultatele sunt pe măsură, suntem mulţumiţi. Ne ajută foarte mult şi mama soacră, care, la 76 de ani merge inclusiv la strâns de fân, este omul de nădejde al familiei”, a precizat primarul Nicolae Moraru.

Comuna este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca locul unde se făcea comerţ cu calcar şi var de la cariera Costeşti – Bistriţa. Este locul de întâlnire al tuturor producătorilor din zonă, căci în fiecare zi de duminică, de când a luat fiinţă târgul de săptămână, la cântatul cocoşului tejghelele sunt pline cu tot felul de produse. Aici se strâng oameni din comunele vecine, se vinde totul, de la bou la ac şi ou. Este un târg foarte mare, Pietrariul fiind un punct de referinţă pe Valea Otăsăului, căci oamenii au făcut din acest loc colţul lor de rai.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *