Victor Stănculescu: „Am solicitat o vizită de la ministrul fondurilor europene”

Subprefectul de Vâlcea, Victor Stănculescu a declarat într-un interviu pentru Impact real faptul că Instituţia Prefectului nu a mai pierdut în ultima perioadă procese de contencios, dar şi că a invitat mai mulţi miniştri la Vâlcea, pentru a-i lămuri pe reprezentanţii administraţiilor locale cu privire la posibilitatea de finanţare a proiectelor locale.   

Ce părere are despre relaţia dintre cele mai importante instituţii publice din judeţ, care ar fi rezolvarea problemei gunoiului menajer, dar şi ce localitate vâlceană a primit finanţare pentru drumurile şi gospodăriile distruse de calamităţi, aflaţi în interviul de mai jos.   

Impact real: Ce reprezintă funcția de subprefect pentru dumneavoastră?   

Victor STĂNCULESCU: Funcția de subprefect pentru mine este o responsabilitate mare, pe de o parte pentru locuitorii județului Vâlcea, pentru că, la momentul când am fost investit în această funcție am depus un jurământ prin care juram să respect pe de o parte constituția și legile țării și să fac tot ceea ce îmi stă în putere pentru binele locuitorilor județului Vâlcea. Pe de altă parte este o responsabilitate, mă responsabilizează în fața celor care m-au susținut pentru a fi numit în această funcție. După cum aţi observat, în PNL Vâlcea se vorbește despre o schimbare de gardă, cei bătrâni cu cei tineri. S-a dat o șansă și celor tineri, care activează de foarte mult timp în politică, să demonstreze că, în afară de profesiile pe care le-au exercitat până în prezent pot să-și pună în aplicare și cunoștințele dobândite până acum în administrația publică și tot ceea ce înseamnă o astfel de funcție.   

Impact real: Ce planuri aveți pentru acest mandat?   

Victor STĂNCULESCU: Mandatul de subprefect este dintr-o ședință de guvern la altă ședință de guvern, adică în fiecare marți sau miercuri este ședință de guvern, deci în fiecare zi trebuie să demonstrăm că locul nostru aici este acela de a reuși să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm, pe de o parte instituțiile deconcentrate aflate în subordinea Instituției Prefectului, iar pe de altă parte unitățile administrativ-teritoriale și locuitorii, în speță locuitorii județului Vâlcea. Mi-am propus ca, în această perioadă a mandatului de subprefect această instituție să fie și să arate transparență, ceea ce cred că nu a avut până acum, iar, pe de altă parte, toate problemele cu care se confruntă petiționarii să fie rezolvate într-un termen rezonabil. În Instituția Prefectului toate petițiile care erau primite nu erau rezolvate în timpp util, și asta este un fapt real. Un petiționar sesiza o problemă și Instituția Prefectului nu avea din punct de vedere legislativ capacitatea de a rezolva această problemă. În momentul de față, toate petițiile primite de la locuitorii județului Vâlcea sunt analizate de noi, adică de prefect sau subprefect și aparatul de specialitate. Vedem, în opinia noastră, care este problema cu care se confruntă petiționarul respectiv, apoi se înaintează instituției care poate rezolva această petiție așteptând un răspuns. Prin faptul că dăm un răspuns petiționarului îi ajutăm pe oameni pentru că, din păcate, și în momentul de față mai sunt instituții care tergiversează soluționarea unor astfel de petiții. Nimeni nu vine de drag în audiențe la prefectură, pe o căldură de 40 de grade sau din plăcere trimite petiții, dacă nu ar avea o problemă clară.  

Impact real: Care sunt atribuțiile dumneavoastră?   

Victor STĂNCULESCU: În primul rând sunt înlocuitorul prin ordin de prefect. În al doilea rând am în subordine, prin ordin de prefect, toate deconcentratele aflate în subordinea Instituției Prefectului. Este cam greu, dar nu imposibil, lucrul cu oamenii. Sunt anumite mentalități implementate în timp de anumiți conducători ai unor instituții deconcentrate din subordinea acestei instituții. Ce ar trebui să facă aceste instituții ar fi să vină ele în sprijinul cetățeanului și nu cetățeanul să apeleze și să stea să se roage de instituțiile respective și de conducătorii lor pentru ceea ce se întâmplă în localitatea respectivă sau în comunitatea respectivă. Sunt acele coloane pe DN7, unde se asfaltează, și chiar în momentul de față am primit o petiție de la un conducător auto că în zona Seaca, spre municipiul Râmnicu Vâlcea, este o coloană de 4 kilometri, deoarece se asfaltează. Am luat legătura cu șeful de la poliția rutieră și l-am întrebat ce se întâmplă. Până la urmă este un lucru bun că se stă atât în coloane doar pentru că se asfaltează, adică nu este un impediment mai grav. Am rugat-o pe doamna director de la drumurile naționale să ia legătura cu constructorul care este în contract. Se spune că asfaltarea se va termina în luna septembrie, am rugat-o ca aceste lucrări să fie finalizate cât mai repede, având promisiunea dumneaei. În urma discuției cu constructorul am concluzionat că, până pe data de 29 iulie, săptămâna viitoare, asfaltarea care ar trebui terminată până în septembrie va fi finalizată, tocmai pentru a decongestiona traficul rutier. Atribuții sunt succinte să-i spun așa, însă ai posibilitatea să faci multe lucruri, în baza faptului că funcția de subprefect a devenit o demnitate publică. Poți să-ți exerciți, tot prin căile legale, tot ceea ce se întâmplă în toate instituțiile județului Vâlcea de la acele zone calamitate pe situații de urgență prin convocarea comisiilor, mergând la fața locului, făcând procese verbale sau iniţiind hotărâri de guvern. Vă mai dau și o veste bună în legătură cu comuna Golești, care a suferit în urma calamităților care au distrus mai multe locuințe, cât și drumurile locale. Guvernul României, prin CNI, alocă suma de 250 de miliarde de lei vechi, adică 25 de milioane fără TVA pentru reconstrucția tuturor bunurilor stricate în urma calamităților. Asta s-a făcut printr-o muncă asiduă, pe de o parte a Instituției Prefectului, a mea și a colegilor mei din Instituția Prefectului, care au mers la fața locului.   

Impact real: Ce vizite va mai avea județul Vâlcea din partea miniștrilor?   

Victor STĂNCULESCU: Am avut vizita ministrului dezvoltării, domnul Cseke Attila, care a fost utilă, la rugămintea și la solicitarea primarilor, pentru a vedea ce se întâmplă cu PNDL cu privire la finanțare, pentru că a fost trimisă o hârtie prin care se spunea că PNDL II nu se mai achită sau nu se mai finanțează momentan, însă ministrul Cseke a arătat că nu se va întâmpla un blocaj financiar. Pe de o parte, pe viitoarele proiecte, cum ar fi PNDL-3 sau introducerea de gaze am solicitat ca, într-o perioadă scurtă următoare să avem și vizita ministrului mediului, pentru că sunt anumite probleme cu care ne confruntăm și pe această linie, și mă refer la apele române. În urma calamităților au fost distruse diguri, au fost distruse locuințe și aici trebuie făcută o evaluare și găsită o soluție de a rezolva această problemă. Cel mai important moment pentru Județul Vâlcea ar fi legat de invitația către ministrul fondurilor europene, de la care am solicitat o vizită, deoarece, în momentul de față, județul Vâlcea are un program privind apa și canalizarea în toate comunitățile locale. Este în analiză şi evaluare și trebuie să vină să purtăm o discuție tocmai pentru a nu pierde acest proiect, de o importanță majoră. Este vorba despre peste 25 de milioane de euro care asigură finanțarea înființării rețelelor de apă și canalizare în aproape toate localitățile din județul Vâlcea.  

Impact real: Cum credeți ca s-a derulat campania de vaccinare în județul Vâlcea?   

Victor STĂNCULESCU: Am aplicat diverse metode, precum “Urbanul Vaccinează Ruralul”, și în fiecare comună se deplasează și există centru de vaccinare, pentru a vaccina persoanele care nu s-au vaccinat până în prezent. A fost o campanie de două săptămâni să facem acel drive through pe Transalpina, la cota cea mai înaltă. Eu spun că din Europa, această iniţiativă de amplasare a unui centru de vaccinare de genul acesta a fost unică. Am avut două zile de campanie în centrul Râmnicului, în care, prin colaborare între Instituția Prefectului, Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea și organizatorii spectacolului Deep Forest Fest, toți cei care se vaccinau primeau o invitație gratuită la cele trei zile de concert. Am încercat și în colaborare cu Primăria orașului Brezoi, cât și cu cel care a organizat și organizează toate evenimentele culturale pe raza orașului Brezoi. Am avut invitații gratuite și le-am dat celor care se vaccinează invitații gratuite la spectacolul cu Beth Hart, cât și la celelalte spectacole din Brezoi, însă, datorită perioadei acesteia de relaxare și a faptului că nu mai există atât de multe cazuri am constatat că populația a devenit un pic reticentă în a se vaccina, și mă refer aici la mai mult la tineri, pentru că pe Transalpina la 9:00 s-a deschis centrul de vaccinare. Era o familie formată din soț și soție la vreo 56 de ani care au venit să se vaccineze și am întrebat de unde au aflat de campania de vaccinare, și au spus că din media. Mă așteptam ca și în centru să vină tinerii să se vaccineze pentru bilete, este vorba de muzică îndreptată mai mult către tineri decât către persoanele mai vârstnice. Nu s-a întâmplat acest fenomen. În mod normal, un bilet costa 180 de lei, dacă nu mă înșel. Am zis să nu facem cu mici şi bere, până la urmă dăm cultură, adică bilete la spectacol pentru vaccinare. Aceasta este o reticență, pentru că a scăzut numărul de infectări, și eu cred că românii se vor vaccina din nou masiv în momentul în care ne vom confrunta din nou cu virusul și sper să nu, dar până la urmă specialiștii o arată, şi sunt țări europene care au început deja să se confrunte cu valul 4, însă trebuie să înțeleagă toți locuitorii, nu numai din județul Vâlcea, ci din toată România că, prin vaccinare nu împiedici valul 4, prin vaccinare faci ca tot ce înseamnă spital și UPU sau ATI să fie neaglomerate, deoarece vaccinul poate că nu te protejează de această formă delta, însă faci o formă mai ușoară, nu mai ajungi să fii intubat, nu mai ajungi să fii în spital şi să îți fie rău.  

Impact real: Ce părere aveți despre administrația locală a municipiului Râmnicu Vâlcea? Dar despre administrația județeană?  

Victor STĂNCULESCU: Fostele administrații și actualele administrații ale celor două entități, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și Consiliul Județean nu vor scăpa și nu scapă nici în momentul de față de metehnele vechi. Nu am nimic cu Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea sau cu actuala conducere, însă m-am mai exprimat și poate că fac o exprimare neacademică: eu văd această conducere ca pe un cetățean bolnav pe care, în loc să-l tratezi să devină sănătos, nu faci altceva decât să-i dai cu ruj, să-i dai cu fard și să-l vopsești, să-l frezezi și să îi cumperi haine scumpe. Degeaba punem borduri și asfalt de milioane de euro și punem flori, atâta timp cât nu avem un investitor important, nu creăm locuri de muncă, facem ca tinerii și locuitorii municipiului Râmnicu Vâlcea să plece în Sibiu și în alte zone. Şi la Consiliul Județean același lucru: ți-ai luat o stație de asfalt să asfalteze niște drumuri le cârpești, mai pun un kilometru sau mai pui o plombă, însă nu am văzut în ultimii 31 de ani ceva concret, prin care să creezi locuri de muncă şi să aduci niște investitori. Faceți o analiză: cel mai mare angajator al județului Vâlcea este Consiliul Județean, care are peste 4000 și ceva de angajați, mă refer la ceea ce înseamnă instituții subordonate Consiliului Județean, de la DGASPC la Spitalul Județean, toate instituțiile aflate în subordinea Consiliul Județean.  

Impact real: Ce probleme de legalitate credeți că sunt foarte importante în județ, la ora actuală?  

Victor STĂNCULESCU: Acum, dacă este să analizăm, eu cred că aparatul de specialitate al Instituției Prefectului a verificat și verifică întotdeauna legalitatea actelor emise de instituții. Ori de câte ori am sesizat că există un element de realitate am atacat hotărârea respectivă și de la preluarea mandatului colegilor mei și a mea, nici un proces unde am atacat pe legalitate nu a fost pierdut în instanțele de judecată, fie că a fost vorba despre Tribunalul Vâlcea sau Curtea de Apel Pitești. Anul trecut am atacat în contencios hotărârea Consiliului Județean prin care acesta împărțea banii obținuți din cota de TVA și pe drumuri către o altă ramură în mod discreționar, fără să țină cont de nici un element legal, și am câștigat. Săptămâna trecută din nou am atacat în contencios o hotărâre dată de Consiliul Local al Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin care s-au luat niște hotărâri în neconcordanță, pe de o parte, cu legislația în vigoare şi pe de altă parte cu ceea ce s-a întâmplat în ședința unei comisii, înaintea ședinței. Participau 9 consilieri șI, când s-a trecut în procesul verbal, s-a trecut că este vot paritar. Dacă sunt 9 consilieri, nu prea văd eu cum este paritate. În alt caz erau doar 4 consilieri și se spunea că au votat 7 consilieri. Ne-am propus ca, până la sfârșitul mandatului, să nu pierdem nici un proces cu privire la legalitate și la hotărârile care le avem pe nelegalitate.  

Impact real: În ce proporție credeți că s-au rezolvat până acum problemele de fond funciar?  

Victor STĂNCULESCU: După cum știți, Oltenia este atipică față de zona Ardealului, și anume aici ne-am bazat doar pe registrele de inscripțiuni și transcripțiuni, pe când în partea Ardealului, unde a fost ocupația austro-ungară există carte funciară încă de la 1848. Înainte să devin subprefect de profesie am fost avocat, am profesat 20 de ani și îmi aduc aminte când mergeam la Alba Iulia și discutam în dosare de apărare cu cartea funciară de la 1848 și era un proces foarte simplu, care dura foarte puțin, pe când în Oltenia au apărut comisiile județene de fond funciar, unde nu era un număr suficient de specialişti. Drept urmare, Comisia locală de fond funciar mergea în teren şi lua registrul.   

Impact real: Ce controale de legalitate au fost făcute în ultima perioadă în județ, și pe ce teme?  

Victor STĂNCULESCU: În primul rând, județul Vâlcea se confruntă cu această problemă, a deșeurilor și gunoaielor menajere, pentru că, pe de o parte, nu toate UAT-urile au reușit să încheie contracte cu firme de salubrizare pentru a fi ridicat gunoiul menajer și atunci fiecare scapă de el cum poate. Pe de altă parte, stațiile de sortare din județul Vâlcea sunt la capacitate maximă, adică nu mai pot colecta totul, cum ar fi groapa de la Măldărești care este închisă, groapa de la Târgu Jiu este şi ea închisă și atunci, în urma sesizărilor, în urma controalelor tematice, am fost nevoiți să facem aceste controale tematice pe salubrizare, unde s-au aplicat și amenzi. Dacă nu mă înșel acum 2 săptămâni au primit o amendă de 15.000 de lei tocmai pentru că într-o zonă a orașului Drăgășani s-au găsit câteva zeci de tone de deșeu menajer pe marginea drumului, fără să găsească soluție. Am avea și acordul Ministerului Mediului să depozităm și cu acordul celor de la Olt deșeurile menajere de pe raza județului Vâlcea în județul Olt, asta ar însemna că ar scădea și costurile, pentru că nu mai duc firmele la București sau în altă parte. Problema este că, din nou, Consiliul Județean nu este în stare să încheie pentru salubrizare un contract sau să facă o licitație și să încheie un contract cu un operator unic pentru tot județul.   

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *