Andreea Tătărăşanu, tânăra care s-a întors din străinătate să lucreze pământul acasă, la Popeşti

Andreea Tătărăşanu este o tânără care a decis să se întoarcă acasă, la Popeşti, după câţiva ani când a muncit în străinătate. Motivul pentru care s-a întors definitiv în România este acela că îşi doreşte să rămână alături de familie şi să nu mai plece niciodată. Tânăra din Popeşti nu judecă pe nimeni şi nu impune nimic nimănui, vrea doar să demonstreze, prin propriile ei forţe că se pot face la fel de bine lucruri de calitate şi în România, atunci când te implici. A început să lucreze pământul, dar cu mai multă atenţie, fiindcă scopul de data aceasta era acela de a valorifica legumele. Această mică „afacere”, cu solarii a început-o cu banii munciţi în străinătate, fără fonduri europene sau vreun sprijin de la stat. Nu are însă piaţă de desfacere, fiindcă, în România, statul dă din umeri, nu sprijină nici un agricultor local, ajutorul acordat micului fermier fiind doar la nivel declarativ, şi asta doar în campaniile electorale.

Andreea Tătărăşanu s-a întors în satul natal şi, cu banii pe care i-a strâns în străinătate şi-a ridicat două solarii, unde a cultivat la început zambile, apoi zarzavaturi bio, iar astăzi nu face faţă cerinţelor cumpărătorilor

„Poţi să faci ceva şi la noi în ţară, dacă se vrea. Noi am fost plecaţi în Anglia pentru un salariu mai bun, dar asta nu o poţi face la infinit, dorul de casă te copleşeşte, trebuie să te hotărăşti o dată pentru totdeauna şi să pui stop. La finele anului 2019 ne-am întors acasă, sătui de viaţa din străinătate, şi am hotărât, împreună cu soţul meu, că este momentul să facem ceva, să mişcăm lucrurile, iar noi să avem o satisfacţie bănească, bineînţeles. Asta nu înţeleg politicienii noştri: că nu putem trăi cu salariul minim pe economie, avem nevoi, iar acestea cresc o dată cu evoluţia, cu creşterea noastră. Am încercat să facem ceva acasă, iar prima idee a venit de la tatăl meu, aceea de a cultiva zambile, fiindcă aveam teren. Pentru a le cultiva aveam însă nevoie de solarii. Aşa am făcut solariile, dar, înainte de a le construi am făcut comandă de zambile în luna august 2020, pe care le-am plantat în câmp şi am construit solariile peste ele. În luna ianuarie le-am scos din pământ la o anumită temperatură şi le-am pus în ghivece. Astfel am cultivat 4950 de zambile. Din toate acestea doar 6 zambile nu am putut să le pun pe mese, fiindcă efectiv nu au răsărit. Când au fost gata de vânzare nu aveam certitudinea că vom vinde vreuna, dar am plecat cu ele în târguri şi pieţe şi le-am vândut pe toate. Pur şi simplu am vrut să facem cel mai bine acest lucru şi atunci ne-am documentat. Ideea este că putem face ceva şi la noi acasă, şi acest lucru îl voi demonstra. Din punctul nostru de vedere agricultura în România este de viitor, iar ce ne oferă ei în supermarketuri este mult prea prost. După zambile am continuat cu însămânţarea răsadurilor de zarzavat şi am avut 24781 de mii de însămânţări, şi le-am vândut pe toate. Am fost plăcut impresionată, deoarece consătenii noştri au venit şi au luat răsad de la noi, pe acestea le-am vândut de acasă. Şi acum avem legume, iar în solarii sunt roşii pe care le vindem de acasă. Şi dacă nu se vând toate, nu este nici o problemă: le conservăm, facem zacuscă sau suc de roşii. Este adevărat că în Anglia statul sprijină şi susţine pe oricine care are o idee de afacere. Acolo, statul londonez alocă fondurile necesare şi acordă facilităţi întreprinzătorilor, tuturor celor care au idei, până se dezvoltă, acordă un sprijin real şi serios. În România statul se uită să te jupoaie, fermierii care au aruncat castraveţii au avut dreptate, oricum nu cred că a interesat pe cineva de la nivel central, altfel salvau acea recoltă, dar nu s-a auzit nimic, fiindcă în România politicienii sunt doar pentru ei. În România statul te plimbă pentru deschiderea unei societăţi de la „Ana la Caiafa” după hârtii sau te miri ce taxe îţi mai pun pe umeri, totul este conceput în aşa fel încât să te îngroape”, a precizat Andreea Tătărăşanu.

La Popeşti, în mare parte, oamenii din zonă nu mai merg la market, au ales să cumpere roşii de la poarta Andreei Tătărăşanu, pentru că sunt proaspete, culese atunci din solar. Aurora Măgura este mândră, şi vrea să îi încurajeze pe cei care aleg să renunţe la străinătate şi să-şi pună pe picioare o mică fermă gospodărească în cadrul căreia să cultive legume: „La noi nu există terenuri pârloagă, toţi cei care au grădini îşi cultivă legume, cresc păsări şi animale strict pentru gospodărie. Este un lucru minunat, de lăudat, cetăţenii sunt un bun exemplu fiindcă Andreea are curajul să facă mai mult de atât, să valorice produsele cultivate de ea, fiindcă bucuria de a creste ceva sănătos din propriile mâini este tot ce au nevoie pentru a-i motiva”, spune primarul Aurora Măgura.

Andreea Tătărăşanu a refuzat salariul bine plătit în străinătate pentru a se ocupa de legumicultură în satul natal. Recoltează legumele seara, iar dimineaţa le vinde celor care vor să mănânce ceva proaspăt. Ca tânăr fermier spune că nu este dezamăgită, chiar dacă munceşte foarte mult, pentru că încercă să facă totul bine, să cultive legume cât mai naturale, să nu mai mănânce ce a mâncat afară, şi vrea să nu piardă soiurile autohtone, acestea să rămână în sat, să fie un exemplu, iar oamenii să aprecieze şi să redea valoare pământului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *