La Popeşti,Aurora Măgura caută soluţii pentru ca oamenii să beneficieze de apă în aceste zile caniculare

La Popeşti, din cauza secetei, debitul de apă din sistem a scăzut. Pentru a asigura funcţionarea serviciului, administraţia locală a denisipat un puţ, cu bani din bugetul local, completând astfel într-un anumit procent debitul necesar de apă. Mai mult, administraţia locală este în faza de achiziţionare a unui nou bazin de apă, cu o capacitate de 200 de tone. Valoarea achiziţiei este de 200 de mii de lei, bani pe care va trebui să-i aloce din bugetul local: „Noi mai avem un bazin care are o capacitate de 300 de tone şi, împreună cu cel pe care îl vom achiziţiona şi cu puţul acesta denisipat, cred că vom putea face faţă. Nu avem banii necesari pentru achiziţionarea acestui nou bazin, dar am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, în care ne-am pus speranţa de fiecare dată. Situaţia în localitate atunci când nu este apă nu este tocmai una plăcută, fiindcă au fost zile când nu am avut apă şi am fost nevoiţi să oprim sistemul. Cu toate acestea, tot volumul de 300 de tone s-a epuizat în patru ore. Oamenii au nevoie de apă pentru uzul gospodăresc, au animale, consumul de apă în mediul rural este mult mai mare decât la oraş. Problema este că sistemul de apă este făcut în anul 2004 pentru pompe stradale şi nu pentru abonaţi, asta explică şi debitul mic al reţelei. Astăzi, acest sistem are peste 1000 de abonaţi pe o lungime de 20 de kilometri. Sistemul este vechi, se fac periodic extinderi, dat tot timpul se sparg ţevile, deci, avem probleme”, a precizat primarul localităţii Popeşti.

Aurora Măgura: „Nu sunt programe de finanţare, stăm şi ne uităm la documentaţii”

Aurora Măgura aşteaptă cu nerăbdare lansarea noul program de finanţare, pentru a putea depune cererile privind finanţarea noilor programe, şi asta fiindcă are în plan accesarea fondurilor pentru reabilitarea sistemului de apă din localitate, deoarece nu se mai poate cârpi la nesfârşit.

„Este de-a dreptul inadmisibil să treacă o perioadă atât de mare şi noi, primarii, să nu fim informaţi ce programe de finanţare vor apărea, care sunt ghidurile pe care le putem accesa, asta în situaţia în care cetăţenii au urgentă nevoie de minimele cerinţe privind utilităţile. Oamenii nu mai au răbdare, vor apă, canalizare şi asfalt pe drumuri. Au trecut prea mulţi ani, iar acum totul s-a blocat. Nu sunt programe de finanţare, stăm şi ne uităm la documentaţii. Singurul ghid care a apărut zilele acestea este cel de la AFM, pentru depunerea proiectelor privind modernizarea iluminatului stradal. Împreună cu aparatul administrativ am întocmit documentaţia şi am depus-o pentru modernizarea iluminatului stradal. Avem nevoie şi de acest proiect, fiindcă sunt zone unde există câte un bec la 4 sau 5 stâlpi, şi asta din cauza economiei pe care încercăm să o facem. După ce vom obţine, sperăm, finanţare prin acest program, pentru modernizarea iluminatului stradal cu becuri economice, fiecare stradă va fi iluminată”, a precizat primarul localităţii Popeşti, Aurora Măgura.

Primarii aşteaptă cu nerăbdare lansarea noilor programe de finanţare, pentru a putea depune cererile pentru diverse proiecte, majoritatea fiind pentru extinderea alimentării cu apă, realizarea canalizării, precum şi pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *