Educaţia, o prioritate pentru primarul din Mălaia. Infrastructura IT se dezvoltă

Educaţia se numără printre priorităţile primarului din Mălaia, Gheorghe Dinculescu. Astfel, pentru a veni în sprijinul elevilor şi al cadrelor didactice din şcolile gimnaziale din comuna Mălaia, administraţia locală, împreună cu directorul şcolii a depus spre finanţare cu bani europeni proiectul privind accesul la educaţie prin dezvoltarea infrastructurii IT. Prin acest proiect se vor achiziţiona tablete cu software pentru elevi, laptopuri pentru cadrele didactice, calculatoare all-in-one, camere web, camere web videoconferinţă, tablete grafice, videoproiectoare cu ecrane de proiecţie şi tablete interactive, în vederea susţinerii unui proces didactic unitar în mediul online, respectiv a accesului şi participării elevilor la activităţile educaţionale. Astfel, orele de curs pot fi transmise în direct pe internet, pentru ca elevii care nu pot ajunge la cursuri din motive medicale să poată asista la ele. Mai mult, administraţia locală intenţionează să acceseze fonduri prin Agenţia Fondului de Mediu pentru reabilitarea termică a şcolilor şi grădiniţele: „Proiectul pentru reabilitarea termică a şcolilor şi grădiniţelor este în dezbatere publică, urmând să căutăm sursa de finanţare. Cu siguranţă îl vom depune pe AFM.

Tot pentru dotarea şcolii cu tot ce înseamnă infrastructura IT este în analiză, avem un proiect care este depus din toamna anului trecut, declarat eligibil în vederea finanţării. Aşteptăm noile ghiduri de finanţare, aşteptăm să vină acel PNRR. Din punctul meu de vedere este un an pierdut, nu avem ghiduri de finanţare, nu sunt programe. Eu sper că proiectul depus pentru dezvoltarea infrastructurii IT să vină până la deschiderea anului şcolar. Noi lucrăm în continuare, se fac mici investiţii cu bani din bugetul local. Mai mult, prin implicarea noastră, încercăm să aducem şi pe alţii la masa dialogului, să obţinem de la ei eventuale colaborări, fiind vizată întreaga Vale a Lotrului. Prin această conlucrare este nevoie să vorbim şi despre partea de mediu a zonei, pentru toate cursurile râurilor. Garda de Mediu trebuie să îşi îndepărteze arborii căzuţi, SEGA să vină să amenajeze albiile”, a precizat primarul Gheorghe Dinculescu.

Frumuseţea Mălaiei se regăseşte în mulţimea de lacuri, cascade şi trasee turistice

La Mălaia, în această perioadă, administraţia locală întocmeşte documentaţia pentru preluarea drumurilor forestiere în administrare. În aceste sens, primarul Gheorghe Dinculescu a purtat discuţii cu reprezentaţii Romsilva pentru stabilirea paşilor de urmat. Este vorba despre drumurile care duc spre cele mai reprezentative zone turistice ale Mălaiei, unde turiştii pot descoperi peisaje frumoase, amestecate cu căderi de apă, istorie, tradiţie, spre un tărâm magic şi plin de legende. Astfel, drumul Rudăreasa, Repedea, Valea Mălăii, Bucureasa se vor transforma în drumuri comunale, pentru a fi modernizate. Mai mult, în zonele Valea Mălăii şi Bucureasa a început să se dezvolte o zonă pentru turism, cu pensiuni şi case de vacanţă.

Localitatea nu mai are nevoie de prezentare, pentru că este o atracţie turistică deosebită

În comuna Mălaia, administraţia locală a amenajat parcarea de la Cascada Scoruş şi au fost montate două foişoare. Amenajarea unor astfel de obiective turistice face ca Mălaia să fie mult mai atractivă pentru turişti şi să ofere condiţiile de petrecere a timpului în aceste zone care vor fi vizitate. Turiştii care trec pragul localităţii au multe obiective de vizitat, începând cu cascada Scoruş, care concurează pentru titlul de cea mai înaltă cascadă din România, monumentele istorice ale Brătienilor, până la lacurile Petrimanu şi Galbenu, unde se poate practica şi pescuitul: „Am început să punem bazele turismului. În acest sens am amenajat parcarea la Cascada Scoruş şi s-au montat două foişoare. Au apărut deja cereri de la diverşi comercianţi că vor să dezvolte această zonă. S-a făcut un pas important, fiindcă Mălaia deţine minuni. Aici se poate vizita Cascada Scoruş, monumente istorice, Fântâna Brătienilor, cascadele de pe Valea Plesciorii, cascadele de pe Latoriţa, Moara Dracilor sau Cascada Artificială care se aseamănă cu Bigăr, aici aveam şi lacul Mintin, Petrimanu, Galbenu, Brădişor, Malia sau Cheile Latoriţei, toate sunt zone superbe”, spune primarul Gheorghe Dinculescu. În perioada 13- 15 august, la Mălaia va fi organizată inclusiv o tabără cu trasee turistice pentru copii.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *