Horezu, un simbol al ceramicii şi, în acelaşi timp, una dintre cele mai frumoase aşezări din România

În această perioadă, Ministerul Economiei a hotărât atestarea a două localităţi din judeţ ca staţiuni turistice. Astfel, oraşul Horezu a devenit staţiune de interes naţional, iar oraşul Brezoi staţiune de interes local. Cele două oraşe au îndeplinit condiţiile obligatorii pentru atestare, propunerile fiind validate după analizele efectuate de specialişti.

Intrat în această categorie, a staţiunilor de interes naţional, oraşul Horezu atrage anual mulţi turişti datorită târgului de ceramică, a Mănăstirii Hurez, Parcului Naţional Buila Vânturariţa, staţiunii turistice Vârful lui Roman. În general, cei care vizitează zona sunt iubitori ai ceramicii tradiţionale. Pe această nişă, a promovării ceramicii de Horezu, locuitorii oraşului vor beneficia de un nou centru cultural, care include şi o şcoală de olărit destinată tuturor celor care vor să deprindă arta ceramicii de Horezu. La proiectul pentru construirea acestui centru cultural se lucrează. Clădirea are 1400 de metri construiţi, amprentă la sol în care sunt incluse parcări şi foişoare în stil Bâncovenesc zidite. Aici va fi o expoziţie de peste 600 de metri pătraţi pentru ceramica existentă, vor fi ateliere de ceramică şi săli de conferinţă.

Ceramica horezeană, meşteşug practicat la nivel de artă

Ceramica de Horezu a intrat în patrimoniul UNESCO încă din anul 2012, ceea ce a făcut-o să fie apreciată şi căutată.

Horezu este patria ceramicii şi loc binecuvântat de Dumnezeu, cu peisaje de vis şi oameni harnici, care duc tradiţia mai departe. Vasele de ceramică se fac şi acum după tehnica străveche, recunoscută de UNESCO, iar strada Olarilor este o întoarcere la origini, când farfuriile multicolore înnobilează fiecare casă. Lutul bătut bine şi cu multă migală prinde viaţă în zeci de ateliere de olărit care sunt căutate de turiştii din toată lumea. Vasele de lut devin adevărate opere de artă după multă muncă, de la adunatul lutului întocmai ca pe bobiţele de abur şi transformarea în piese de ceramică după două arderi. Mâinile olarului modelează pământul ca un maestru făuritor. Aşa prinde viaţă povestea lutului aici, la Horezu, când mâinile dibace transformă bucata de lut în cele mai frumoase vase decorative. Cel mai folosit este decorul făcut cu cornul şi pigmenţi naturali. Tradiţia nu se pierde, meseria se fură, şi vasele de ceramică împânzesc în continuare casele. Este o mândrie, dar şi o datorie a locului. La Horezu, fiecare olar respectă tehnica tradiţională şi nu face rabat, iar piesele se transformă în opere de artă, apreciate în toată lumea.

„Este în lucru pe strada Olari centrul cultural. Proiectul se va finaliza în primăvara anului viitor, fiindcă este o investiţie grandioasă. Acolo va fi şi o şcoală de ceramică, dar şi expoziţia de ceramică şi multe alte oportunităţi pentru tot ceea ce înseamnă arta ceramicii de Horezu. Centrul va cuprinde ateliere moderne destinate olăritului. Astfel, se vor amenaja 16 ateliere de ceramică. Pe lângă acestea vor fi construite tabere pentru copii şi o fermă specială, unde aceştia pot desfăşura activităţi gospodăreşti. Tot acolo se va amenaja şi o zonă de campare de tip tabără, un ansamblu construit numai din lemn, astfel încât copii să poată să înveţe nu numai arta ceramicii şi să se bucure efectiv de ceea ce înseamnă peisaj şi drumeţii, acolo vor învăţa să se şi autogospodărească, fiindcă se va construi lângă şi o micro fermă”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Menirea Centrului Cultural de la Olari este aceea de sprijinire a conservării patrimoniului local, dar şi de a oferi o perspectivă acestui meşteşug, ceramica horezeană.

Identitatea culturală a localităţii Horezu reprezintă o importantă sursă pentru dezvoltarea locală şi este caracterizată de un patrimoniu cultural material şi imaterial divers.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *