La Scundu, proiectele depuse sunt de prea multă vreme în aşteptarea finanţării

Noul primar al comunei Scundu, Mihai Blejan are în plan extinderea reţelei de apă şi canalizare în cătunele satelor Blejani, Scundu, Avrămeşti şi Crîngu, pe o lungime de 8,5 kilometri şi modernizarea iluminatului public. Proiectele sunt depuse la Compania Naţională de Investiţii în vederea finanţării. La capitolul infrastructură rutieră în localitate, în plan este şi amenajarea drumurilor agricole, dar şi asfaltarea drumurilor comunale, pentru care documentaţiile sunt deja întocmite. Cu toate acestea, primarul Mihai Blejan este rezervat, acesta susţinând că, până nu apar liniile de finanţare guvernamentală sau ghidurile pentru fonduri europene nu speră la nimic, şi asta fiindcă, pentru proiectele depuse nu are certitudinea finanţării, fiindcă răspunsurile pe care le primeşte de la CNI sunt incerte. „Avem proiecte depuse care zac la Compania Naţional de Investiţii pentru care răspunsurile sunt şovăielnice, ni se spune că „se caută soluţii”. Aşteptăm, suntem atenţi, cu speranţa că poate apare vreo axă unde să ne încadrăm şi să depunem proiectele. Este clar că interesul nostru este atragerea de fonduri în comună, dar nu au apărut încă, sunt doar promisiuni. La CNI sunt depuse mii de dosare, totul s-a împotmolit acolo şi nimeni nu vede, nimeni nu ia o măsura rapidă. Cert este că ne-am pierdut speranţa. Noi la Scundu vrem multe, vrem apă şi canalizare în satele unde nu există aceste utilităţi, ne dorim să finalizăm toată reţeaua de drumuri, într-un cuvânt vrem standarde de viaţă pentru locuitori. Şi, de ce nu, vrem şi gaze naturale, fiindcă ni s-a promis, iar oamenii ne întreabă când vor avea gaze”, a precizat primarul Mihai Blejan.

Primarul de la Scundu şi-a propus inclusiv realizarea unei centrale fotovoltaice conectată la reţeaua publică de energie electrică şi speră ca proiectul de branşare a localităţii la gazele naturale să fie finanţat. „Noi avem proiecte, o parte sunt depuse, altele sunt în aşteptare. Proiectul de branşare a localităţii la gazele naturale este în parteneriat cu localităţile Şirineasa, Glăvile şi Pesceana, şi aşteptăm finanţarea care s-a promis. Şi proiectul de apă şi canalizare aşteaptă finanţare, fiindcă şi aceasta a fost depus o dată cu proiectul de iluminat stradal”, a precizat Mihai Blejan.

Noul primar de la Scundu a declarat că educaţia ar fi un alt punct extrem de important. În plan are creşterea nivelului tehnologic de realizare a cursurilor şcolare prin comunicarea la distanţă, modernizarea şi reabilitarea centrului cultural şi a bazei sportive şi spune că, în toamnă, se va organiza „Ziua comunei Scundu, sub genericul „Degustarea vinului rozaliu de Scundu”, la fel ca în fiecare an.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *