La Bălceşti se implementează un proiect european care va schimba imaginea oraşului: Valoarea proiectului este de 5 milioane de euro
Cu bani europeni atraşi, la Bălceşti se află în plină desfăşurare un amplu proiect integrat, pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere.
Accesarea fondurilor europene reprezintă o nişă importantă de dezvoltare a oraşului, pe care primarul Constantin Aleca nu a ratat-o. Proiectul ajunge până la 5 milioane de euro şi este o investiţie amplă, care va schimba radical imaginea oraşului. Se vor moderniza prin asfaltare drumurile de interes local, podeţele şi şanţurile pe o lungime de 12 kilometri şi se va face amenajarea pe o lungime de 2,7 kilometri a trotuarelor în oraş. În proiect intră şi modernizarea, reabilitarea şi dotarea a două şcoli, unde fiecare sală de clasă va beneficia de table interactive, proiectoare 3D cu ecran de proiectare, mobilier nou, centrală termică, uşi şi pardoseală noi. Se vor amenaja terenuri sintetice, iar sala de sport existentă va fi modernizată şi dotată, şi se va face o extindere pentru vestiare. În cadrul proiectului se va amenaja inclusiv un parc dotat cu mobilier urban, pergole, alei, trotuare, sistem de irigaţii, sistem WiFi şi internet gratuit pentru cei din zonă. La şcoala din satul Otetelişu se va construi şi o sală de festivităţi.
„Proiectul este în desfăşurare, şi vreau să spun că am fost destul de norocos în privinţa constructorului. Sunt oameni foarte serioşi, chiar dacă sunt probleme cu preţurile, fiindcă s-au majorat foarte mult. La partea de infrastructură rutieră privind modernizarea drumurilor lucrările sunt realizate în procent de 85%. Prin urmare, în maxim o lună se vor finaliza lucrările. Se mai lucrează la turnarea stratului doi de asfalt în unele zone, pe aproximativ 4 kilometri, iar pe o lungime de 600 de metri se lucrează de asemenea pentru amenajarea şanţurilor dalate. Pe strada Petrache Poenaru se modernizează trotuarele cu pavele pe ultimii 130 de metri. S-a finalizat şi modernizarea trotuarelor pe o lungime de 2 kilometri, prin acest proiect”, a punctat primarul.
Fiindcă acest proiect european cuprinde mai multe componente, fiind un proiect destul de amplu, în această perioadă au început lucrările de modernizare la Şcoala Generală din Bălceşti. În această zonă s-a dat startul lucrărilor de modernizare a sălii de sport, unde deja s-a ridicat acoperişul. S-a făcut extinderea clădirii pentru construirea vestiarelor şi urmează echiparea sălii: „Cred că, în maxim o lună se va monta tocăria, se vor pune geamurile, echipamentul sanitar, instalaţia electrică şi termică. Tot la această şcoală se vor amenaja două terenuri sintetice multifuncţionale cu dimensiuni de 40/22, împrejmuite, cu nocturnă. Lucrările vor continua inclusiv cu corpul C1 al Şcolii Gimnaziale Bălceşti, unde vor rămâne doar pereţii. Absolut totul se va moderniza, inclusiv toate cele zece săli de clasă vor avea mobilier nou, dintre care este şi un laborator de biologie, care va fi echipat cu necesarul unei activităţi didactice de acest fel. Aici avem o sală de cultură unde au loc activităţi muzicale ale copiilor, şi acesta va intra într-un amplu proces de modernizare. Va fi echipată de asemenea cu aparatură de sonorizare, staţie video şi instrumente muzicale. Fiecare sală de clasă, pe lângă mobilierul nou va fi dotată cu întreg pachetul IT pentru desfăşurarea orelor online în cele mai bune condiţii. Şcoala va fi împrejmuită şi va avea un alt aspect, cu totul şi cu totul diferit. Fac această precizare fiindcă, în prezent şcoala nu este împrejmuită, are un gard viu. După implementarea acestui proiect se va schimba total imaginea acestui colţ al oraşului unde este şcoala”, a precizat primarul.
Tot în cadrul acestui proiect european se va moderniza şi şcoala din zona Otetelişu
Primarul ne informează că licitaţia s-a încheiat şi pentru Şcoala din zona Otetelişu, iar în maxim două săptămâni vor începe lucrările şi în această zonă. Această locaţie are 8 săli de clasă, iar clădirea va fi modernizată de la temelie până la acoperiş şi dotată cu mobilier şi întreg pachetul IT. Mai mult, aici se va construi o sală de festivităţi cu etaj pentru activităţile elevilor, se va amenaja un teren sintetic multifuncţional şi se va construi o bază sportivă cu gazon natural de dimensiuni 90 x 45, la limita minimă pentru desfăşurarea competiţiilor sportive de Liga I, dotată cu nocturnă. Tot la Otetelişu se va construi şi un parc cu pergole, trotuare, sistem de irigaţii, internet şi mobilier stradal. Termenul de finalizare al acestui proiect european care va schimba imaginea oraşului, în valoare de 5 milioane de euro, este anul 2023.
La Bălceşti se lucrează la construirea a trei poduri, cu bani pentru situaţii de urgenţă
„Se lucrează pe strada Irimieştii de Sus şi pe strada Bisericii, podul este în procent de 80% realizat şi pe strada Aninoasa din satul Preoteşti lucrările la pod sunt făcute în procent de 98%. Mai avem un pod în zona Cârlogani, care şi acesta este într-un stadiu avansat”, a precizat primarul. Pe lângă aceste lucrări se derulează prin PNDL-2, în zona Ulicioiu proiectul de consolidare a unui pod, unde lucrările sunt pe ultima sută de metri şi construirea unei punţi, pentru care s-au turnat picioarele şi acum se montează grinzile.