Gheorghe Dumbravă: „Nu mai cred în finanţarea proiectului de introducere a gazului”

Împreună cu primăriile Bărbăteşti şi Costeşti, comuna Stoeneşti este asociată în proiectul privind branşarea localităţii la reţeaua de gaze naturale. Dintre cele 1700 de gospodării, aproximativ 1450 de localnici aşteaptă cu sufletul la gură promisiunea primarului privind racordarea la gaze naturale.

Primarul Gheorghe Dumbravă a făcut toate aceste demersuri deoarece guvernaţii, aflaţi în campanie electorală, declarau prioritare proiectele în domeniul gazelor, chiar dacă lipseşte coerenţa dintre aceste promisiuni şi capacitatea de finanţare a unor astfel de investiţii. Racordarea la gaze este considerată de primar ca fiind o promisiune greu de realizat, vândută în campania electorală pentru a momi primarii cu fonduri europene sau guvernamentale.

„Îmi pare rău fiindcă îmi dau seama, după atâta timp, că a fost doar o cheltuială de peste 2 miliarde de lei vechi pentru a face toată documentaţia, alimentată de speranţa cetăţenilor. M-am dus la porţile oamenilor să le iau semnături prin care să consemneze că sunt de acord să se branşeze. Acest acord al cetăţenilor era una dintre condiţiile impuse pentru proiect, iar în viziunea omului din localitate, o garanţie a realizării investiţiei. Am făcut toate acestea deoarece, anul trecut, branşarea localităţilor la sistemul de gaze a fost una dintre promisiunile politicienilor, care ne spuneau să facem proiecte pentru gaze şi să dăm drumul la documentaţii. Şi atunci aveam unele reţineri în acest sens, fiindcă făceam calcule pentru fiecare localitate şi mă întrebam de unde ar putea să aibă statul atâţia bani. Dacă nu făceam documentaţia şi ar fi mers finanţarea era un lucru de neiertat pentru locuitorii comunei Stoeneşti. Aşa am preferat să cheltuim 2 miliarde, care s-au dus pe apa sâmbetei, fiindcă acum, dacă întreb vreun politician despre acest plan, se uită mirat la mine. Aceştia suntem „noi”, şi aici am ajuns. Nu te mai poţi încrede în nimeni. Sunt supărat şi pentru faptul că sunt acele restricţii de care ne izbim destul de des. Sunt probleme chiar şi atunci când omul taie un arbore uscat din ogradă: vin jandarmii şi îi aleargă. Este mai rău decât în Epoca de Piatră,  fiindcă tot în acest context reprezentanţii de la APIA spun că lemnul respectiv este uscat şi se poate tăia. Cu toate acestea, jandarmeria nu lasă cetăţeanul să-l ducă acasă. Întrebarea este unde să se ducă cetăţeanul cu lemnul, fiindcă varianta să îi dea foc nu se poate, vin cei de la Agenţia de Mediu şi spun că nu avem voie să facem foc. Sunt multe alte probleme pe care nu ştim să le rezolvăm, chiar dacă noi, primarii, le facem cunoscute. Nu a venit nimeni să le lămurească şi nici nu văd că ar interesa pe cineva”, afirmă primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

În România doar 30% dintre gospodării sunt conectate la reţeaua de gaze, restul românilor sunt la stadiul de vis. Branşarea satelor la gaze, un beneficiu considerat o normalitate în ziua de astăzi pare să fie la stadiul de promisiune electorală, şi asta după ce chiar ministrul Cseke Attila, prezent la Vâlcea, le-a dat de înţeles primarilor că nici 3 la sută dintre aceste investiţii privind branşarea localităţilor la  gazele naturale nu vor fi finanţate. Astfel, şansele ca proiectele de introducere a reţelelor de gaze naturale să aibă finanţare vor fi foarte mici, comparativ cu necesităţile comunităţilor locale.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *