Tomşaniul, după nouă luni cu Andrei Nicolae primar

Sunt exact nouă luni de când localitatea Tomşani are primar nou. Implicat în greutăţile localităţii Tomşani de mulţi ani şi familiarizat cu problemele administraţiei locale, primarul Andrei Nicolae spune că şi-a propus să ducă comuna mai aproape de aspiraţiile cetăţenilor, afirmând că nu a uitat angajamentele făcute în campania electorală, „un fel de contract asumat”, subliniază Andrei Nicolae.

Are schiţate primele obiective pe care le urmăreşte în acest an, într-o perioadă care se anunţă grea în contextul crizei economice, însă crede cu convingere că munca asiduă va reprezenta secretul reuşitei, şi anume acela de a duce la îndeplinire ceea ce şi-a propus.

Secretul succesului: atragerea de fonduri din afara bugetului

Atragerea de fonduri extrabugetare este singura soluţie pentru rezolvarea problemelor, în opinia primarului, şi pentru implementarea proiectelor în condiţii de transparenţă şi competenţă. Cum problemele din localitate sunt foarte multe, iar unele necesită o soluţionare destul de rapidă, la Tomşani, în această perioadă, cu bani din bugetul local se repară drumul din satul Mireşti. Primarul Andrei Nicolae spune că, din cauza ploilor, în zonă s-au produs alunecări de teren, iar drumul respectiv devenise impracticabil: „Drumul care face legătura între DJ646 şi drumul care duce spre localitatea Oteşani s-a rupt în patru locuri din cauza ploilor. În prezent se lucrează, lucrările se execută cu fonduri alocate din bugetul local şi nu este uşor, fiindcă aceşti bani i-am chibzuit numai noi ştim cum”, a precizat primarul localităţii Tomşani, Andrei Nicolae.

Andrei Nicolae: „Am reuşit să mă fac înţeles de comunitate şi le mulţumesc”

Primarul afirmă că tot cu bani din bugetul local a reuşit să amplaseze ţarcurile pentru colectarea sticlelor de plastic în anumite puncte strategice. Spune că oamenii sunt foarte implicaţi în acest sens şi chiar vor să facă ceva pentru localitate. Mulţi sunt foarte mulţumiţi, fiindcă au posibilitatea de a arunca aceste peturi în locuri special amenajate: „În prezent, în localitate toate lucrările se fac în regim propriu, inclusiv în toate satele avem ţarcuri pentru colectarea sticlelor de plastic, pe care le-am făcut cu banii noştri, iar, ridicarea acestora se va face de două ori pe lună de operatorul de salubritate. Sunt pline ţarcurile cu peturi, iar localitatea, trebuie să spun, este o comună curată. Doar cei care sunt răuvoitori aleg în continuare să arunce gunoiul la voia sorţii, dar aceia sunt puţini. Dacă luăm localitatea la control de la intrare până la ieşire nu se adună o găleata de 10 kilograme de gunoi. Sunt mândru fiindcă am reuşit să fiu înţeles de comunitate şi le mulţumesc”, a precizat primarul localităţii Tomşani, Andrei Nicolae.

Şcoala, în atenţia administraţiei locale

Primăria localităţii Tomşani a înţeles faptul că şcoala este un bun al comunităţii şi este obligaţia primăriei să se implice în activitatea şcolii.

Primarul este mândru de performanţele elevilor, şi asta datorită dascălilor, fiindcă în şcolile din Tomşani elevii sunt motivaţi să înveţe şi să ştie, să înţeleagă, să progreseze, să se dezvolte. „La Tomşani mai sunt aproximativ 200 de copii, şi avem o şcoală cu dascăli de elită. Fac această precizare fiindcă rezultatele elevilor sunt excepţionale. Anul acesta şase copii din Tomşani sunt printre cei dintâi care au intrat la clasele de matematică-informatică la licee cu renume din judeţ. Avem o colaborare bună cu doamna director, iar acest lucru trebuie menţionat”, ne-a declarat primarul.

O dată cu deschiderea noilor ghiduri de finanţare, primarul intenţionează să acceseze fonduri pentru reabilitarea şi modernizarea şcolii din satul Foleştii de Sus.

Mai mult, în această perioadă vor începe lucrările de refacere la acoperişul de la şcoala din centrul localităţii şi s-a început activitatea de igienizare a şcolilor şi grădiniţelor, pentru începerea noului an şcolar.

Gazele rămân la stadiul de speranţă

La Tomşani s-au finalizat şi lucrările de reabilitare şi modernizare a drumurilor comunale din satul Bogdăneşti, pe o lungime de 3,8 kilometri. Investiţia s-a realizat cu bani guvernamentali, prin PNDL 2, iar cu bani din bugetul local s-a reuşit şi construirea a două poduri. Pentru continuarea proiectelor propuse, primarul aşteptă noile ghiduri de finanţare. Spune însă că nu mai are prea multe speranţe referitor la proiectul de gaze: „Chiar dacă majoritatea trăim într-o lume virtuală, eu spun că trebuie să fim realişti: în judeţul Vâlcea, din cele 89 de localităţi peste 70 nu sunt conectate la sistemul de gaze, iar la nivel de ţară, din anul 2009 nu s-a mai finanţat nici un proiect. Mai mult, avem localităţii pe al căror teritoriu trece magistrala de gaze şi nu sunt branşate. Prin urmare, sunt slabe speranţe să ajungă gazele la Tomşani – Vâlcea. Cu toate acestea, şi noi sperăm în realizarea unui astfel de proiect, ca toţi ceilalţi primari”, a precizat Andrei Nicolae.

Andrei Nicolae: „Am fost ales de comunitate în slujba comunităţii, aceasta este deviza mea”

Primarul Andrei Nicolae recunoaşte că şi-a format o adevărată echipă în primărie şi este foarte mulţumit de oamenii pe care îi are în echipă. Spune că nu ar avea nici o ezitare „să scape” de cei care îl dezamăgesc. Subliniază acest aspect fiindcă cel mai important proiect pe care îl are este cetăţeanul: „Facem echipă cu angajaţii fiindcă, din experienţa pe care am acumulat-o acolo unde am lucrat nu am lipsit un minut. Întreg aparatul administrativ a înţeles, astăzi formăm o echipă, mie aşa îmi place să spun. În toată această ecuaţie cel mai important este cetăţeanul, în primul rând rezolvarea problemelor lui, atunci când vine la primărie. Am fost ales de comunitate şi sunt în slujba comunităţii, aceasta este deviza mea”, a punctat primarul comunei Tomşani. Primarul mai spune că, la Tomşani, administraţia locală este gândită în interesul cetăţenilor şi atinge mulţumirea întregii comunităţi în ceea ce priveşte furnizarea serviciilor. Subliniază că este primarul tuturor, indiferent cine i-au dat votul. De la data învestirii nu mai gândeşte politic, ci doar în scopul şi interesul cetăţeanului, şi nu împarte comuna între cine a votat şi cine nu a votat. Cerinţa pe care o are este ca, împreună cu aparatul administrativ, să fie prompt la momentul la care există solicitări de la cetăţeni.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *