Munte, apă si aer pur la un loc: Voineasa, localitatea unică din România, comparată cu Alpii elveţieni

La Voineasa, zona turistică este în continuă dezvoltare, însă programele de finanţare şi ghidurile inexistente ridică probleme administraţiei locale, care este în căutare de fonduri necesare pentru proiectele ale căror documentaţii sunt în aşteptare de prea multă vreme. Prioritate au proiectele pentru modernizarea infrastructurii, apoi cele pentru punerea în valoare şi recăpătarea renumelui de odinioară al localităţii. Primarul speră la o mai mare accesabilitate privind absorbţia fondurilor europene în acest exerciţiu financiar, fiindcă acestea reprezintă cea mai sigură cale de dezvoltare a comunităţilor şi şansa unică de recuperare a decalajelor dintre zonele turistice.

La Voineasa, din vara acestui an, telegondola funcţionează la sfârşit de săptămână

Zona are o reputaţie turistică istorică: Voineasa este unul dintre cele mai atractive locuri pentru turişti. Pe lângă aerul curat pe care îl poţi respira, fiind locul în care cantitatea de ozon este comparabilă cu cea din Alpii elveţieni, la Voineasa turiştii se pot bucura de drumeţii şi plimbări pe lacul Vidra, iarna se poate schia în apropierea lacului Vidra şi, din vara acestui an, telegondola funcţionează la sfârşit de săptămână. Aici este un peisaj montan superb, unic în România, unde iubitorii de pescuit recreativ se pot relaxa pe râul Lotru sau pe afluenţi. Voineasa oferă trasee turistice către lacul de acumulare Vidra, lacul glaciar Ciunget şi pădurea rezervaţiei naturale Latoriţa, cataractele Lotrului sau Obârşia Lotrului.

Mai mult, primarul Gabriel Năstăsescu anunţă că, până în luna noiembrie, o nouă pârtie va fi amenajată în staţiune: „La domeniul schiabil, aşa cum am promis în primăvară, se va amenaja o pârtie nouă de schi, de la cota 1990 la 1320. Telegondola este funcţională în zilele de sâmbătă şi duminică, în funcţie de numărul de turişti. Avem succes, chiar dacă deschiderea telegondolei este pentru prima dată în vara acestui an, fiindcă ea nu a funcţionat niciodată de când s-a construit, şi sperăm ca, pe viitor, să avem cât mai mulţi vizitatori. Au fost amenajate trasee de biciclete, dar şi de mers pe jos, iar cei care vor să exploreze crestele munţilor pot merge cu telegondola până la 2000 de metri altitudine”, a precizat primarul Gabriel Năstăsescu.

Primarul intenţionează extinderea reţelei de curent electric la pârtia schi

De asemenea, până la deschiderea sezonului de iarnă, administraţia locală doreşte să extindă reţeaua de curent electric la pârtia schi pentru a evita orice posibilă problemă, mai ales că iarna aceasta vor funcţiona toate instalaţiile, inclusiv telescaunul. „Tot timpul avem probleme pe timp de iarnă cu tensiunea curentului electric şi vrem să ducem reţeaua electrică din Petrimanu, o reţea pe o lungime de 8 kilometri, care să ne ajute în ceea ce priveşte tensiunea pentru domeniul schiabil”, a punctat primarul. Cu toate acestea, chiar dacă zona are un potenţial uriaş, finanţările europene şi guvernamentale inexistente din ultima perioadă ridică mari semne de întrebare, care afectează demararea proiectelor pentru dezvoltarea staţiunii Voineasa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *