Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Prima conferinţă de presă organizată de CAS Vâlcea în acest an

Miercuri, 11 august 2021, în cadrul primei conferinţe de presă organizată de CAS Vâlcea în acest an, directorul general Alin Costinel Voiculeţ, proaspăt reinvestit pentru un nou mandat la conducerea CAS Vâlcea, medicul şef Gabriela Pădureanu care, de asemenea, şi-a reconfirmat numirea în funcţie şi purtătorul de cuvânt Nicoleta Deaconu au prezentat acţiunile, măsurile şi deciziile de management luate la nivelul instituţiei pentru îndeplinirea celor trei obiective majore, impuse în următoarea perioadă:

Transparenţa totală a activităţii instituţiei, informarea corectă a asiguraţilor şi respectarea drepturilor reglementate de actele normative în vigoare, precum şi creşterea încrederii asiguraţilor în sistemul de asigurări de sănătate la nivelul judeţului Vâlcea sunt obiectivele conducerii CAS Vâlcea.

În cadrul conferinţei, directorul general Alin Costinel Voiculeţ a anunţat că, începând cu data de 1 iulie, adică din prima zi de mandat, a organizat activitatea la nivelul instituţiei astfel încât fiecare cetăţean care se prezintă la sediul CAS pentru soluţionarea unor probleme personale să fie întâmpinat de la intrare de personal competent care să-l consilieze corespunzător şi practic, şi să-l ajute cu toate informaţiile pentru rezolvarea problemei respective.

„Zilnic sunt prezent la parterul instituţiei pentru a lua pulsul problemelor asiguraţilor, fiindcă acest contact cu asiguraţii este foarte important pentru atingerea obiectivelor noastre”, spune directorul general Alin Costinel Voiculeţ.

69 de medici de familie au semnat contracte cu CAS pentru a administra vaccin anti-Covid-19

Echipa de conducere a CAS Vâlcea a anunţat că se implică privind informarea mult mai eficientă a medicilor de familie pentru a-i determina să participe activ la procesul de vaccinare. Astfel, începând cu dat de 1 august, numărul cadrelor medicale care au încheiat contract de vaccinare cu CAS a crescut cu 8 cabinete medicale, ajungând în acest moment la 69 de cabinete medicale de medicină de familie: „În perioada următoare vor exista discuţii cu medicii de familie unde nu există un astfel de contract de vaccinare pentru a oferi populaţiei acest serviciu medical în cel mai scurt timp”, a precizat directorul general Alin Costinel Voiculeţ.

Bani suficienţi pentru analizele medicale gratuite. Alin Costinel Voiculeţ: „Există fonduri pentru investigaţii paraclinice”

Referitor la analizele medicale efectuate gratuit de pacienţi, Alin Voiculeţ a declarat că, în acest sens, fondurile s-au majorat. Astfel, începând din luna august, media lunară va fi de 1.000.270 mii de lei, comparativ cu 700 de mii lei cât a fost contractul total pentru luna iulie. Spune că, în acest sens, listele de aşteptare privind analizele medicale de laborator, pentru biletele de trimitere la cazurile programabile şi listele de aşteptare întocmite la furnizorii de servicii medicale paraclinice aflaţi în contract cu CAS Vâlcea ar trebui să se scurteze foarte mult şi chiar să nu mai existe, începând cu luna august:

„Chiar am sunat la două laboratoare şi am fost informat că la un laborator se putea face programare pe data de 25 august, iar la celălalt chiar a doua zi, deci există fonduri în acest moment pentru analize medicale, radiologie şi imagistică medicală. La fel, la data de 1 august, pentru dispozitive medicale: proteze, orteze, ghete ortopedice, fotolii rulante, aparate auditive, nu mai există listă de aşteptare în acest moment”, a punctat directorul CAS Vâlcea.

Pentru toţi asiguraţii care au nevoie de astfel de dispozitive medicale şi se adresează CAS, aprobarea se efectuează imediat, în baza dosarelor depuse la instituţie, a mai anunţat directorul CAS Vâlcea.

Alin Voiculeţ anunţă masuri dure

Ca obiective de control pentru următoarea perioadă, directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea, Alin Voiculeţ anunţă masuri dure. În acest sens, se va verifica modul cum furnizorii de servicii medicale informează pacienţii, cum le sunt respectate drepturile pacienţilor, cum sunt trataţi, dar şi modul de programare privind consultaţiile.

„Nu vom mai accepta sub nici o formă ca pacienţii să fie trimişi aiurea pe drumuri, pentru că un angajat dintr-o unitate sanitară nu cunoaşte legea sau îi este efectiv lene să-l informeze, să sprijine sau să ajute pacientul. Ne dorim foarte mult ca pacientul să fie informat, sprijinit, ajutat atunci când apelează la furnizorii de servicii medicale aflaţi în relaţii contractuale cu CAS. Acestea vor fi obiectivele noaste de control pentru următoarea perioadă”, a punctat directorul.

S-a lăsat cu dosare penale

Alin Costinel Voiculeţ a ridicat această problemă, făcând apel la asiguraţi să semnaleze problemele întâmpinate în sistemul de asigurări de sănătate local, astfel încât, împreună cu furnizorii, să identifice soluţiile cele mai bune care să ducă la creşterea încrederii asiguraţilor în sistemul de sănătate local şi la servicii medicale de mai bună calitate:

„Vom lua măsuri dure fiindcă, în ultima lună, în urma verificărilor efectuate de structura de control a instituţiei au fost constatate o serie de raportări către CAS Vâlcea cu încălcarea legii, în sensul că, de exemplu, trei angajaţi ai unui furnizor de medicamente şi alte câteva persoane au ridicat pe perioada unei singure luni medicamente aferente a peste 1000 de prescripţii medicale compensate şi gratuite prescrise unor pacienţi care i-ar fi împuternicit în acest sens. Am sesizat organele abilitate să verifice conform legii aceste aspecte. În aceste două situaţii au fost constituite dosare penale. CAS a făcut plângere către Direcţia de Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri din cadrul I.P.J. Vâlcea, iar o recentă sesizare a unui asigurat făcea referire la faptul că un furnizor de servicii medicale a refuzat să acorde servicii medicale, consultaţii şi tratamente, invocând tot felul de motive legate, de distanţă foarte mare sau de costuri foarte mari. O altă sesizare recentă este pentru faptul că un furnizor a solicitat bani de la asiguraţi pentru aşa-zise taxe privind materiale pentru protecţia sanitară, materiale de curăţenie sau pentru dezinfectanţi atunci când acordă servicii medicale conform contractului decontat din fond. „Taxa Covid la intrarea în clinici este ilegală, aceasta reprezintă o obligativitate”, a precizat directorul.

Directorul general Alin Voiculeţ a anunţat un control inopinat la spital, şi asta fiindcă sunt sesizări din partea pacienţilor privind programul de lucru în ambulatoriul de specialitate la Spitalul Judeţean Vâlcea, dar şi pentru comportamentul medicilor, şi asta fiindcă CAS protejează în mod amplu interesele asiguratului.

Spitalul de la Bălceşti va avea contract cu CAS

Alin Costinel Voiculeţ a dat asigurări că Spitalul Orăşenesc Bălceşti va avea contrat cu CAS: „Depinde când va intra efectiv în funcţiune, fiindcă am înţeles că investiţia decurge. Dacă va fi gata investiţia şi va fi tăiată panglica la începutul lunii martie, există şanse să nu se poată încheia contactul cu Spitalul Bălceşti în acea lună, pentru că sunt chestiuni tehnice pe care trebuie să le respectăm din punct de vedere legal, dar se va putea face după data de 1 iulie contractul. Ne dorim foarte mult deschiderea acestui spital, este o zonă defavorizată declarată de CAS şi DSP, şi acordăm tot sprijinul nostru” , a subliniat directorul.

În continuare, medicul şef Gabriela Pădureanu a prezentat noutăţile în materia concediilor şi indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate.

*************

Alin Voiculeţ a fost numit director general al CAS Vâlcea pentru un mandat de patru ani

Reamintim faptul că, începând cu luna mai 2021, la nivelul CAS Vâlcea a debutat seria de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante de director general, medic şef, director executiv la Direcţia relaţii contractuale din toate casele de asigurări de sănătate judeţene. În urma concursului organizat în data de 16 iunie, Alin Costinel Voiculeţ a fost numit, cu data de 1 iulie director general al CAS Vâlcea pentru un mandat de patru ani de preşedintele Casei Naţionale Adrian Gheorghe.

Concursul a fost organizat conform standardelor şi normelor europene, un concurs bazat pe trei principii fundamentale: principiul competiţiei deschise şi al şanselor egale, principiul transparenţei şi principiul competenţei şi meritului personal.

„Statistica în acest moment arată în felul următor: pentru postul de director general, după trei sesiuni de concurs organizate în doar 19 judeţe din ţară sunt posturile ocupate, printre care şi judeţul Vâlcea, şi acest lucru demonstrează meritul conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, lui Adrian Gheorghe, directorul general şi doamnei vicepreşedinte Adela Cojan, legat de desfăşurarea acestor concursuri. Pentru mine este al treilea mandat de director general al CAS Vâlcea, mandatele anterioare au fost pe o perioadă de patru ani care au încetat, ambele, înainte de termenul pentru care au fost încheiate din cauza modificărilor legislative. Sper că de data aceasta să fie un mandat integral, de patru ani, pentru a îndeplini, împreună cu echipa mea, obiectivele pe care le-am stabilit”, a precizat directorul general Alin Costinel Voiculeţ.

De asemenea, în data de 27 iulie a avut loc concursul pentru ocuparea postului de medic şef, iar medicul Gabriela Pădureanu a fost admisă prima, din cei 13 candidaţi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *