Romeo Odochian: „Nu vrem să fim o anexă a PNL, ci parteneri ai PNL”

Preşedintele USR Vâlcea, Romeo Odochian a afirmat într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Impact real faptul că, la Râmnicu Vâlcea încă mai este în vigoare alianţa semnată între USR şi PNL, doar că acesta este în acest moment nefuncţional. Afirmă că USR şi-ar dori în continuare o colaborare cu PNL, dar nu în orice condiţii. De asemenea, liderul USR de la Vâlcea afirmă că obiectivul partidului în perioada următoare este acela de a îmbunătăţi comunicarea, deşi este bine cunoscut faptul că, la Râmnicu Vâlcea, comunicarea a lipsit cu desăvârşire şi înainte, şi după alegerile locale şi parlamentare.

Impact real: Care este parcursul propus de dumneavoastră pentru viitorul partidului USR? 

Romeo Odochian: Cred că pe viitor, cel mai bine pentru filială ar fi o mai bună comunicare între membri, dar şi către votanţii noştri. În principiu suntem un partid care s-a născut în stradă şi vrem să răspundem tuturor aşteptărilor celor care ne-au votat. 

Impact real: Ce vă propuneţi pentru acest mandat, de preşedinte al USR Râmnicu Vâlcea? 

Romeo Odochian: Îmi propun rezolvarea unor probleme de comunicare atât în interior, cât şi în partea exterioară a filialei. Se pare că avem oarecari deficienţe de comunicare, lucru care se vede destul de bine. Nu reuşim să comunicăm foarte bine ceea ce facem. Am dori să facem operaţionalizarea unor departamente care sunt în interiorul filialei aducerea lor pe calea de funcţionare, astfel încât să câştigăm alegerile în 2024. Ne dorim rezultate foarte bune, am demonstrat la alegerile de la europarlamentare că avem potenţial dar, din păcate, la următoarele runde de alegeri nu au fost rezultatele pe care mi le-am dorit.  

Impact real: Prin ce anume credeţi că iese în evidenţă partidul USR, având în vedere că este înconjurat de partide mult mai mari? 

Romeo Odochian: Sunt sigur că principalul mod prin care ieşim în evidenţă este prin tinerii pe care-i avem în partid, de asemenea şi felul prin care ei pot să-şi spună părerea. Mă refer aici în sensul în care este libertate de exprimare absolută. Lucrurile se întâmplă altfel decât la celelalte partide. Dacă ar fi să dau un exemplu, să ne uităm ce înseamnă comunicarea la celelalte partide. În mediul online suntem acuzaţi că noi, conducerea filialei locale, nu luăm măsuri împotriva consilierilor care au votat în viziunea lor altfel decât ar fi trebuit. În sensul acesta, noi suntem de acord cu faptul că un consilier îşi exprimă prin vot propria conştiinţă şi ceea ce crede el că este în interesul cetăţeanului, deci este o mare diferenţă faţă de celelalte partide, unde votul este direcţionat şi este impus de la nivel de conducere. 

Impact real: Ce tip de membri sunt în USR? 

Romeo Odochian: Foarte mulţi tineri care lucrează. Proporţia este covârşitoare: sunt peste 99% din mediul privat. Avem antreprenori, oameni cu viziune, oameni care îşi doresc o schimbare cu adevărat a judeţului, deci oameni care nu au mai făcut politică, marea lor majoritate, sau, dacă au fost în alte partide sunt foarte puţini, dar nu au avut de luat niciodată decizii la nivel de administraţie locală până în momentul în care au intrat în partidul nostru. 

Impact real: Este adevărat că pentru a te înscrie în USR trebuie să nu fi făcut parte din PSD? De ce? 

Romeo Odochian: Nu neapărat să nu fi făcut parte din PSD. Există un regulament de admitere unde, printre reguli, una dintre cerinţe este să nu fi făcut politică, să nu fi fost membru al unui partid politic parlamentar, dar fiecare adeziune este analizată la Departamentul de Extindere. Admiterea se face în baza unui interviu unde sunt puse întrebările care pot să ajute biroul local în vederea exercitării votului ca un membru să fie acceptat. Sunt şi cazuri când sunt membri de la alte partide sau foşti membri de la alte partide pe care îi avem membri, dar întotdeauna s-a luat în considerare dacă acel membru a avut putere de decizie în administraţia locală. Sunt mai multe lucruri care se iau în calcul, dar nu există undeva o regulă expresă să nu fi făcut parte din PSD. 

Impact real: Cum poate USR Râmnicu Vâlcea să câştige mai mulţi consilieri locali la următoarele alegeri? 

Romeo Odochian: Cum spuneam şi mai devreme, cheia este o mai bună comunicare, să ajungă mesajul nostru la toţi cetăţenii. Asta înseamnă să fim mult mai vizibili şi să ne intensificăm acţiunile. Presupun că, dacă ne facem cunoscut mesajul şi alegătorii vor şti oferta noastră electorală, atunci vom avea mult mai multe voturi. 

Impact real: Care sunt valorile USR după care se ghidează partidul, atât local, cât şi naţional? 

Romeo Odochian: Ştim foarte clar sloganul „fără penali în funcţii publice”, o acţiune care a fost iniţiată de USR şi dusă la bun sfârşit după îndelungi lupte şi destul de greu. A fost o campanie de strângere de semnături, după care a fost destul de complicat să aducem iniţiativa în Parlament, ne-am lovit de tot felul de piedici, dar am reuşit. Un alt principiu al nostru ar fi o administraţie mult mai suplă, mult mai eficientă, bazată pe meritocraţie. 

Impact real: Cum credeţi că este considerat partidul printre alegători? 

Romeo Odochian: În momentul de faţă abia avem 4 ani, iar în politică 4 ani nu este o vârstă foarte înaintată, ca să zic aşa, pentru un partid politic. Suntem la început, ne lovim de mentalităţi şi idei preconcepute. Nu ştiu dacă suntem foarte bine cunoscuţi, nu am reuşit să ne facem cunoscuţi şi de aceea cred că foarte importantă este latura de comunicare, pentru a ne face cunoscute ideile. Cred că suntem consideraţi nişte oameni care sunt pregătiţi şi sunt capabili să facă faţă atât administraţiei publice locale, cât şi eventualelor posturi din deconcentrate. Prin urmare, avem câteva exemple precum Cătălin Drulă, care se vede că este un profesionist în ceea ce face, Andrei Gheorghiu, care este în administraţie şi se observă că este orientat spre ceea ce îşi doreşte cetăţeanul. 

Impact real: Cu ce credeţi că s-ar putea îmbunătăţi activitatea la filiala USR Râmnicu Vâlcea? 

Romeo Odochian: Totdeauna sunt lucruri de făcut, prima componentă de luat în considerare este latura comunicaţională. Ar trebui să reuşim să ne facem cunoscuţi, să ne facem cunoscute ideile, programele, este nevoie de o mai bună organizare în ceea ce priveşte acţiunile obţinute pe plan local. 

Impact real: Care este situaţia „Alianţei pentru Râmnic”? 

Romeo Odochian: Alianţa pentru Râmnic a fost formată imediat după alegerile locale. S-a şi semnat un protocol în sensul acesta, unde am şi participat. Protocolul este încă în vigoare şi urmează să mai avem nişte discuţii cu colegii de la de la Partidul Naţional Liberal pentru a reuşi să ajungem la un numitor comun. În acest moment protocolul există, dar alianţa nu este chiar funcţională. 

Impact real: Credeţi că puteţi colabora de acum cu partidele PSD şi PER?  Romeo Odochian: Am spus de la început că nu vom avea o colaborare cu PSD şi PER, chiar înainte de alegeri. Noi ne păstrăm linia, deci nu avem cum să avem o colaborare cu PER sau cu PSD. Noi considerăm că trebuie să facem tot ceea ce este necesar pentru ca cetăţeanul din Râmnicu Vâlcea s-o ducă mai bine şi acum, în sensul acesta, nu ne dăm înapoi de la a vota proiecte care vin din tabăra PSD şi sunt bune pentru cetăţean, aşa cum, de altfel vom vota proiecte şi din partea PNL, tot care sunt în favoarea cetăţeanului. Noi considerăm că trebuie să lucrăm în favoarea cetăţeanului, nu împotriva lui, nu se pune în discuţie o alianţă PSD/PER. Opţiunea noastră de alianţă întotdeauna a fost PNL şi asta va fi, dar nu cu orice condiţie. Nu vrem să fim o anexă a PNL, ci să fim nişte parteneri ai PNL. Asta ar trebui să se înţeleagă, faptul că niciodată nu am dorit altceva decât să fim partenerii Partidului Naţional Liberal.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *