Primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu: „Stop politic, începeţi administraţie, nu mai este timp de aşteptat şi de fluturat minciuni politice”

Primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu, aşteaptă cu nerăbdare lansarea programelor pentru a putea depune cererile privind finanţarea diverselor proiecte, majoritatea fiind pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, extinderea alimentării cu apă, realizarea canalizării, dar şi modernizarea şi construirea sediilor instituţiilor publice din localitate. Speră într-o rectificare pozitivă şi nu una de la care primarii PSD să fie din nou tăiaţi de la banul public: „Noi aşteptăm PNRR, aşteptăm noile programe şi ghiduri de finanţare, avem proiecte pregătite. Promisiuni sunt că se vor aloca către UAT-uri fonduri care să acopere proiectele esenţiale de apă, canalizare şi asfaltare a drumurilor. Sper să nu se repete aceste alocări de fonduri şi să se dea din nou primăriilor bani doar pe culoare politică, şi să fie din nou o sită deasă, prin care să treacă doar cine are culoarea lor. Trebuie să spun că ne-am săturat să aşteptăm, deja ne-a ajuns cuţitul la os, nu mai vrem să aşteptăm, ne apropiem de finalul celui de-al doilea an de administraţie liberală, iar în localităţi nu se mişcă nimic. În situaţia aceasta trebuie să nu mai acceptăm ca lucrurile se întâmplă doar politic, trebuie să se pună stop şi să se ia în calcul că în ţară nu sunt doar primării liberale şi atitudinea mea să fie egală cu a celorlalţi primari, adică stop politic, începeţi administraţie! Am înţeles ca timp de un an să se tot aloce bani către primăriile liberale, dar stop, fiindcă mai sunt în ţară şi alţi oameni care plătesc impozite. Până la urmă primesc o parte din ceea ce plătesc impozite la stat şi nu mai este timp de aşteptat şi de fluturat minciuni politice”, a precizat primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu.

Primarul speră că se vor aloca fonduri inclusiv pentru asigurarea indemnizaţiei de însoţitor şi plăţile pentru asistenţii personali, care au fost bugetate până la sfârşitul primului semestru, iar semestrul al II-lea nu este acoperit până la finele anului.

Proiectele depuse la CNI bat pasul pe loc

Administraţia locală din Stoileşti este una dintre primăriile care au depus la Compania Naţională de Investiţii un portofoliu important de proiecte. Primarul spune că de o perioadă destul de mare de timp nu are nici o informaţie atunci când vine vorba despre stadiul dosarelor depuse. „Nu ştim nimic, fiindcă nimeni nu ne mai dă nici o informaţie, mare parte sunt în concedii, mare parte în medicale, mare parte sunt aglomeraţi, iar alţii în delegaţii. Asta se întâmplă, depunem un proiect şi stăm să aşteptăm, dar nu avem nici o finalitate. Sunt paşi puţini, pe perioade foarte lungi”, afirmă primarul localităţii Stoileşti. Florin Ionescu a semnat contractul de finanţare la CNI pentru căminul cultural din satul Bulangei de la începutul anului, cu toate acestea nici până acum nu au început lucrările: „Sunt mereu alte etape, contactarea dirigintelui de şantier care durează două luni, după aceea mai trec câteva luni până se dă ordinul de începere. Sunt etape atât de lungi pe care ar trebui să le parcurgem pe perioada unor zile, dar la CNI toate acestea durează de peste 5 luni, iar o licitaţie se poate întinde pe o perioadă de aproximativ un an”, a precizat primarul.

Administraţia locală din Stoileşti are la CNI depus proiectul pentru construcţia unui sediu nou al primăriei: „Şi cu proiectul pentru primărie aşteptăm să intrăm în consiliul tehnic de aprobare a proiectului. Periodic tot depunem şi aici documente dar, cu toate acestea nu ne găsim pe lista de intrare la comisia de avizare”, a punctat primarul. La CNI este depus şi proiectul pentru asfaltarea drumurilor pe o lungime de 15 kilometri, proiect care iniţial a fost depus la FDI şi licitat, dar a fost şi executat în procent de 10%. Programul FDI a fost reziliat, proiectul a fost redepus la CNI, iar în acest timp tot ceea ce s-a executat se degradează. Primarul spune că nu are nici o informaţie concretă, dar CNI, în tot cest timp a solicitat documente, ca mai apoi să informeze primăria că în această perioadă nu se finanţează proiectele pentru asfaltarea drumurilor comunale.

Branşarea localităţilor la gaze, gogoşi electorale

Florin Ionescu: „Gazele naturale sunt minciuni electorale ale liberalilor”.  

Despre branşarea localităţii la reţeaua de gaze, primarul este sceptic, şi spune că au fost promisiuni nerealiste, în condiţiile în care nici măcar nu s-au stabilit în programele europene dacă sau cum proiectele din domeniul gazelor vor fi acceptate la finanţare, fiind un domeniul sensibil, în contextul noilor reglementări europene de sub umbrela Green Deal, care pun accentul pe energia verde:

„Din nou este o promisiune electorală. Se spunea că gazele reprezintă o prioritate şi că vor veni multe miliarde de la Uniunea Europeană pentru gaze, iar noi am crezut că din multele miliarde care vor veni o mică parte vor ajunge şi la Stoileşti. Faptul că nu a venit nici un euro în ţară pentru gaze şi nici nu va intra ne arată destul de clar că munca noastră a fost în zadar şi banii au fost aruncaţi pe apa sâmbetei pentru nişte teorii, studii de fezabilitate care erau atunci, şi care acum nu mai sunt viabile. Gazele sunt tot nişte minciuni electorale ale liberalilor”, a precizat primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu.

Banii europeni, la stadiul de vis

Primarul localităţii Stoileşti, Florin Ionescu, spune că programele Uniunii Europene pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală au fost şi sunt la nivel de vis. Acestea sunt generoase doar informativ, dar destul de greu de accesat în realitate, din cauza condiţiilor draconice şi regulilor birocratice impuse, care au avut mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta. Primarul afirmă că, pentru a atrage fonduri europene în localitatea pe care o conduce, nici un proiect pe care l-a propus nu a reuşit să acumuleze punctajul necesar în vederea finanţării. Accesarea fondurilor europene este complicată, după părerea primarului, iar de vină ar fi lipsa unui sistem eficient de absorbţie a banilor: „Se promite că accesarea fondurilor se simplifică, dar noi nu o vedem, de la o etapă la alta documentaţia este tot mai stufoasă, în sensul că în loc de trei documente ne cer cinci. Asta se întâmplă în realitate, deşi la nivel declarativ totul merge bine. Ne aşteptăm ca în următoarele programe să ni se ceară 7 documente şi mult mai greoaie. Sunt doar vorbe, nimic nu a apărut, nici un ghid, nici un program de finanţare, asta înseamnă timp pierdut, iar comunităţile nu mai au răbdare. Oamenii vor apă, canalizare, asfalt pe drumuri şi condiţii bune în şcoli pentru copii”, a precizat primarul.

Singura şansă de atragere a fondurilor europene a fost GAL „Oltul Puternic”, prin intermediul căruia primăria a achiziţionat un buldoexcavator. Tot la nivel de promisiune, vor fi refinanţate primăriile cu noi fonduri în valoare de până la 30 de mii de euro.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *