Sate din Cernişoara, fără apă din cauza secetei
• Au secat pâraiele şi fântânile, localnicii se chinuie să aducă apă de la distanţe mari
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă: „Sunt cetăţeni care mi-au solicitat sprijinul fiindcă le mor animalele de sete în grajd”
La Cernişoara, zeci de fântâni au secat pe fondul caniculei din perioada lunilor iulie-august, localnicii fiind aprovizionaţi cu apă de la zeci de kilometri.
Fără sistem de apă şi cu fântânile secate, în această situaţie s-au pomenit locuitorii din satele comunei Cernişoara. Oamenii sunt nevoiţi să bea apă pe care o cară de la zeci de kilometri distanţă, din fântânile care izvorăsc câte puţin, peste noapte.
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă, este supărat şi spune că, de aproape trei luni, în localitate nu a căzut nici un strop de ploaie. În consecinţă, fântânile din localitate au secat, iar cel mai grav este faptul că oamenii se plâng că nu au apă pentru consum şi nici pentru animalele din curte. Primăria nu are fonduri pentru a construi în sat puţuri de mare adâncime sau o reţea de apă: „De exemplu, jumătate din satul Cernişoara duce o lipsă totală de apă, în satele Obârşia şi Mădulari toate fântânile au secat. Seceta ne-a afectat destul de simţitor. Eu personal fac peste 5 kilometri pentru a îmi lua un butoi cu apă. Sunt cetăţeni care mi-au solicitat sprijinul fiindcă animalele le mor de sete în grajd. Eu car noaptea până târziu apă cu butoaiele pentru a le duce la oameni fiindcă nu au apă, sunt disperaţi. În localitate există sistem de apă şi canalizare doar în centrul localităţii, însă cerinţele sunt mult mai mari, această localitate are 7 sate şi peste 3000 de cetăţeni. Apă le aduc oamenilor dintr-un puţ care a fost forat la marginea localităţii. Oamenii aceştia visează de o viaţă să aibă şi ei apă la robinet, şi este nedrept ca, după 30 de ani de la Revoluţie, apa să fie la stadiul de vis. În continuare ne întrebăm de ce ne pleacă tineretul din sate. Cu toate acestea, domnii care ne conduc decid că nu se poate ca locuitorii acestei localităţi să aibă sistem de apă, adică minimul necesar. Ne chinuim, ne ducem noaptea să încărcăm butoaiele cu apă fiindcă ne mor animalele în grajd. Fac acest lucru cu utilajele mele personale, fiindcă primăria nu are buget pentru astfel de acţiuni”, spune primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Localnicii se chinuie să aducă apă de la distanţe mari
Cernişoara este una dintre comunele care face parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă, este supărat, fiindcă, după 30 de ani de la Revoluţie, astăzi, în mare parte, satele sunt în continuare fără apă şi canalizare. Cel mai grav lucru este că oamenii din Cernişoara sunt la mila ploii, iar o parte din zonă se deşertifică încet. Sunt perioade când nu plouă deloc şi, din cauza secetei, apa care izvorăşte câte puţin peste noapte în fântânile din sat este cu nisip şi argilă. Astfel, mulţi sunt nevoiţi să aducă apă de băut de la distanţe destul de mari sau să cumpere apă îmbuteliată. În alte dăţi plouă de ia casa cu totul, iar pârâul Cernişoara, care în perioadele de secetă este doar un firicel de apă, mătură totul în cale: „Noi suntem prinşi în master planul judeţului doar cu sistemul de apă, fiindcă de la canalizare am fost excluşi, şi nu mai cred în acest mare proiect la judeţului, deoarece nu are cum să se avizeze înfiinţarea unei reţele de apă atâta vreme cât nu avem unde o deversa şi este lege în aceste sens. Sunt mulţi care au fântâni, dar nu au unde deversa apa menajeră şi nu au posibilitatea financiară de a-şi amenaja o fostă septică, fiindcă trebuie să aibă un contract cu o firmă pentru vidanjare, iar costurile sunt mari. Una este să existe canalizare, iar plata să se facă la litrul de apă consumat şi evacuat în canalizate, alta este să dai nu ştiu câte sute de lei să vidanjezi, fiindcă la fiecare ploaie fosele se umplu. Din câte am fost informat după la ultima şedinţă ADI Apa Vâlcea, se caută în continuare sursă externă de finanţare. Eu îi cred, nu pot să spun că nu se interesează, dar daţi-mi voie să fiu un „Toma Necredinciosul”. Până nu văd nu mai cred, chiar dacă ADI Apă are intenţii bune, ca master planul judeţului să fie dus la îndeplinire, probabil că undeva nu merge. Dacă acest proiect nu se concretizează, i-am spus directorului Apavil, intenţionez să ies din acest master plan, întrucât mi s-au îngrădit drepturile de a avea posibilitatea să încerc o altă variantă, chiar dacă ea este mai costisitoare. Vom face acest pas fiindcă la Cernişoara comunitatea s-a săturat, are nevoie de apă”, spune primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
„Fundaţia Comunitară Vâlcea” ajută comunitatea din Cernişoara
„Eu spun de fiecare dată că Dumnezeu va avea grijă de noi şi grija lui este vizibilă, aşa lucrează el. M-am întâlnit cu doamna Gabriela Solomon, reprezentantul Fundaţiei Comunitară de la Râmnicu Vâlcea, care vine în sprijinul celor nevoiaşi, a şcolilor, a instituţiilor, a UAT-urilor şi fac acte de caritate. Iată că mai sunt şi oameni cu suflet mare şi cu inimă bună care, în urma unor discuţii pe care le-am avut cu reprezentanţii acestei fundaţii comunitare au căzut de comun acord ca şi ei, cu fonduri care provin de la Allianz-Tiriac Asigurari şi de la ceilalţi parteneri cu care colaborează „Fundaţia Comunitară Vâlcea” să vină în sprijinul nostru. Le-am arătat nevoia noastră de a avea apă potabilă la şcoala din satul Mădulari. Astfel, au venit dumnealor, au forat şi avem un puţ la mare adâncime, avem apă să putem alimenta întreaga comunitate de la puţul respectiv. Dumnezeu mi-a dat o mare biruinţă cu acest puţ forat la mare adâncime, susţinut financiar de această fundaţie şi de ceilalţi colaboratori ai săi. Totodată, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu doamna Gabriela Solomon, reprezentantul asociaţiei şi cu stafful de conducere, le-am solicitat să ne sprijine financiar privind igienizarea şi nu numai în reforma Şcolii Generale din satul Cernişoara. În prezent se lucrează intens, până la finele lunii vom avea deja posibilitatea să intrăm cu tot efectivul copiilor în şcoala din satul Cernişoara. Acolo vor fi făcute interioarele clădirii, cabinete pentru grupurile sanitare, inclusiv pentru persoanele cu handicap, va fi igienizare totală, se va schimba inclusiv parchetul, absolut tot ceea ce ţine de o normalitate a lucrurilor pe care trebuie să le găsească copiii atunci când intră în noul an şcolar”, mai afirmă primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă: „Oameni care se gândesc la oameni”
Şcoala din satul Cernişoara este o şcoală care fusese scoasă din platforma şcolară, dar pe care primăria o va reactiva, având în vedere faptul că, şcolile în care copiii îşi desfăşoară activitatea vor intra în reabilitare: şcoala din satul Mădulari şi cea din satul Armăşeşti. Astfel, efectivele copiilor din aceste două şcoli vor fi repartizate la şcoala din satul Cernişoara, unde Fundaţia Comunitară Vâlcea lucrează intens cu fondurile proprii, pentru a acoperi absolut tot ceea ce înseamnă lucrări pentru modernizarea interioarelor, de la văruit, decapat, turnat şape, pus parchetul, amenajarea grupurilor sanitare, branşarea şcolii la sistemul de apă din puţul care s-a forat în curte, instalaţii sanitare, instalaţia electrică, instalaţia termică şi inclusiv schimbarea acoperişului:
„Ţin să le mulţumesc, fiindcă sunt lucruri extraordinare, minunate, de care noi vom beneficia în curând, doar prin sprijinul acestei fundaţii. Ţin să le mulţumesc din toată inima şi oamenii în sat au început să vorbească, spunând că există şi oameni care se gândesc la oameni, într-o vreme ca aceasta, când oamenii nu se mai gândesc decât la ei. Iată că sunt şi persoane cu suflet mare, iar noi suntem o localitate care beneficiem de sprijinul lor, din toate punctele de vedere”, mai spune primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.
La Cernişoara a fost câştigată licitaţia pentru proiectul de modernizare a şcolilor, termenul de execuţie a lucrărilor pentru reabilitarea energetică a celor două şcoli din satele Armăşeşti şi Mădulari fiind de 24 de luni. Primarul ne informează că, dintre toate cele 6 şcoli vor rămâne doar cele două, iar în una dintre ele va fi mutată şi grădiniţa.