Interviu cu pompierii vâlceni care şi-au ajutat colegii din Grecia să stingă incendiile devastatoare din ultimele luni

Incendiile din Grecia s-au dovedit a fi devastatoare, fiind nevoie de numeroase intervenţii pentru a putea ţine sub control extinderea focului. Acest eveniment a strâns în jur pompieri din mai multe ţări, inclusiv din România, care au încercat să limiteze prin munca lor de echipă unul dintre cele mai negre evenimente ale statului Grec din ultimii ani. Pompieri din Austria, Croaţia, Franţa, Spania, SUA au venit să ajute, acestea fiind doar câteva dintre statele care au oferit suport, fiind necesar ca echipele de intervenţie să vină din 22 de state, printre care şi România. În urma acestei intervenţii, 12 pompieri vâlceni s-au întors de la incendiile din Grecia pe data de 30 august, fiind primiţi de prefectul Sebastian Fârtat şi de cei doi subprefecţi, Victor Stănculescu şi Robert Achim. 

Ceremonia de primire a celor 12 pompieri vâlceni, reîntorși acasă

Doi dintre aceştia, plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian şi plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe ne-au oferit câteva detalii despre clipele trăite în mijlocul tragediei. 

Impact real: Care era situaţia incendiilor din Grecia în momentul în care aţi ajuns acolo? 

„În momentul în care am ajuns, ni s-a comunicat situaţia din zonă şi faptul că mai sunt focare ţinute sub control de colegii noştri eleni, la care se acţionează cu avioane şi elicoptere pentru a le lichida, dat fiind faptul că focarele erau situate într-o zonă greu accesibilă. Totodată, ni s-a adus la cunoştinţă posibilitatea producerii unor incendii de vegetaţie uscată şi pădure datorate temperaturilor ridicate şi a vântului puternic. În dimineaţa zilei de 23 august, , la organizarea turei operative s-au repartizat sectoare de stingere. Ulterior am fost alarmaţi că în zona Vilia a izbucnit un incendiu violent de vegetaţie uscată şi pădure, fiind nevoiţi ca toate echipajele să se mobilizeze pentru a acţiona la stingerea acestuia. În timp ce echipajele de intervenţie se deplasau către noul focar, din zona Vilia, din depărtare se observa un nor de fum asemenea unui vulcan care erupe. La locul intervenţiei temperatura din aer era foarte ridicată şi fumul foarte dens, lucru care a dus la deshidratarea echipajului în timpul intervenţiei, chiar dacă se consumau foarte multe lichide”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

În momentul sosirii noastre în Grecia arsese o suprafaţă mare de pădure şi vegetaţie uscată pe mai mulţi versanţi din zona Villia şi Megara, dar şi case, ferme de animale. Incendiul a fost alimentat de vegetaţia uscată, temperatura foarte mare şi vântul puternic”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe. 

Impact real: Care au fost procedurile de intervenţie în cadrul operaţiunilor de combatere a incendiului? 

Procedurile de intervenţie au fost stabilite de cei ce coordonau intervenţia. A fost necesar să facem dispozitive de intervenţie de aproximativ un kilometru pentru a crea barieră împotriva incendiului şi îndepărtarea vegetaţiei uscate în anumite zone”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

 Am intervenit cu autospecialele de stins incendii, unde am avut acces cu acestea. Ulterior am realizat dispozitive de stingere (linie de furtunuri), împreună cu echipajele greceşti, de aproximativ un kilometru. Concomitent, în locurile greu accesibile s-a intervenit cu mijloace de primă intervenţie destinate incendiilor de pădure (lopeţi, sape, vermorele)”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe. 

Pompierii vâlceni în acțiune printre incendiile din Grecia

Impact real: Câte ore trebuia să lucraţi,, în fiecare zi? 

Programul de lucru se stabilea de către cei care coordonau intervenţia, în funcţie de distanţa până la focar şi de drumurile greu accesibile (majoritatea drumuri forestiere)”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

Iniţial s-a lucrat 6 ore pe zi, din cauza reliefului dificil şi, datorită intensităţii incendiului a fost necesară prelungirea la 12 ore pe zi”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe. 

Impact real: Cum a fost să lucraţi cot la cot cu pompierii greci, într-o astfel de situaţie? 

A fost onorant şi a fost o experienţă unică să luptăm în stingerea incendiilor alături de colegii eleni. Ne bucurăm că am putut ajuta şi în acelaşi timp am reuşit să stopăm această catastrofă”,ne-a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

Noi şi colegii greci am făcut o echipă foarte bună. Coordonarea lor şi determinarea noastră a dus la atingerea scopului comun – stingerea incendiilor”,ne-a declarat plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe. 

Impact real: Cât de pregătită credeţi că ar fi România dacă ne-am afla într-o situaţie asemănătoare? 

În decursul a 15 ani de carieră de pompier militar nu m-am întâlnit cu incendii de o amploare atât de mare. Cu toate acestea sunt convins că ţara noastră ar face faţă unei astfel de situaţii. Tehnica de intervenţie modernă, buna coordonare şi dispoziţiile prompte ale superiorilor, pregătirea profesională continuă pe care o efectuăm, precum şi aplicaţiile la care am luat parte în anii anteriori constituie un punct forte în astfel de situaţii. Experienţa dobândită pe perioada desfăşurării intervenţiei în Grecia ne face să fim mult mai eficienţi şi motivaţi în astfel de situaţii”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

Experienţa incendiilor de fond forestier din ultimii ani şi experienţa din acest an, din Grecia ne-au dovedit că suntem capabili să gestionăm astfel de situaţii. Dotarea continuă cu utilaje şi accesorii ne ajută să trecem cu brio de astfel de situaţii”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe.

Impact real: Din ce ţări a mai primit Grecia ajutoare? 

Grecia a mai primit ajutoare din partea a 22 de state, printre care se numără: Austria, Croaţia, Franţa, Spania, SU.”, ne-a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

La sosirea noastră în Grecia, alături de pompierii eleni se aflau şi cei veniţi din Polonia”, ne-a spus şi plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe. 

Impact real: Aţi mai fi dispuşi să mergeţi la astfel de acţiuni, în viitor? 

În momentul în care am ales această carieră am ştiut că sunt dispus sa fac tot ceea ce presupune pentru a fi pompier – salvator”, spune plutonierul adjutant şef Dumitru Teodor-Cristian. 

Bineînţeles! A fost o experienţă benefică pentru cariera mea şi oricând aş fi dispus să servesc patria”, a declarat şi plutonierul adjutant şef Andrei Ciprian-Gheorghe. 

Din echipa vâlceană au făcut parte: plutonierul adjutant Dumitru Teodor-Cristian, plutonierul adjutant Vîlcioiu Marian, plutonierul adjutant Şerbănescu Marius, sergentul major Pălărie Robert-Florin, sergentul major Mitrache Marian-Cornel, plutonierul adjutant şef Petrache Gheorghe, plutonierul adjutant şef Stanciu Vasile, plutonierul adjutant Căpezeanu Cristian, plutonierul adjutant Diaconu Ionuţ Lucian, plutonierul major Pîrvu Gheorghe Lucian, plutonierul major Andrei Ciprian-Gheorghe şi plutonierul adjutant Colu Gabriel. 

Cu toţii s-au oferit voluntar să participe la această misiune, alături de alţi peste 100 de salvatori din întreaga ţară, care au fost dislocaţi de România în Grecia în semn de solidaritate cu statul elen. Rolul lor a fost să acţioneze pentru limitarea flăcărilor, astfel încât propagarea incendiilor să nu pună în pericol comunităţile din zona Attica ”, a transmis Instituţia Prefectului Vâlcea. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *