Tabără de vară pentru copii şi tineri, în localitatea Bărbăteşti

Bărbăteşti este încă un loc din judeţul nostru aducător de bine pentru cei care îi calcă pragul. Privit dincolo de legende, Bărbăteştiul găzduieşte numeroase lucruri frumoase, iar turiştii descoperă că această aşezare uimitoare are foarte multe lucruri de oferit.
Situată pe malul pârâului Otăsău, aşezarea este un punct de plecare spre munţii Căpăţânii şi Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, pe un drumul care duce în liniştita poiană verde a colţului de rai de la Pătrunsa, un loc de o frumuseţe fără margini, unde natura, indiferent de anotimp, întâmpină în toata splendoarea ei şi oferă turistului drumeţii de neuitat. Frumosul acestei aşezări începe încă de la urcare, de pe poteca de vis spre Mănăstirea Pătrunsa fiindcă de acolo, de sus, în zilele însorite se vede Oltul, iar unii spun că se vede chiar şi Dunărea în depărtare, în toată strălucirea sa, dar şi Muntele Cozia. Urcuşul până la Mănăstirea Pătrunsa în lumea monahală, dar şi spre bisericile din apropiere oferă călătorilor curioşi peisaje de neuitat. Mai mult, Bărbăteştiul a devenit cunoscut şi apreciat în ultimii ani datorită „satului de vacanţă” de pe Valea Otăsăului, unde îşi petrec vacanţele turiştii iubitori de natură. Primarul Constantin Banacu ne spune că, indiferent cine calcă odată pragul acestei aşezări se reîntoarce mereu cu emoţie şi bucurie în aceste locuri. Un exemplu este faptul că, la Bărbăteşti, de 12 ani consecutiv, un grup de copii din Arad revine de fiecare dată în tabăra amenajată pe Valea Otăsăului, împreună cu organizatorul Valentin Macsim, renumitul maestru unic în Europa şi în lume în stilul lui „Bruce Le”, fără o mână.
Valentin Macsim este chiar interesat să concesioneze tren de la primărie cu scopul de a ridica pe Valea Otăsăului o pensiune destinată copiilor din Asociatia WING TSUN KOMBAT România. Face acest lucru pentru aerul curat şi liniştea acestor locuri minunate pe care le are de oferit această localitate, la care se adaugă peisajele superbe, oameni primitori, satele tradiţionale, parcurile naţionale şi mănăstirile aşezate în vârf de munte unde fără îndoiala se găsesc multe locuri de poveste:
„Noi avem în vedere dezvoltarea în scop turistic a zonei de pe Valea Otăsăului. Renumitul maestru unic în Europa şi în lume Valentin Macsim, prin Asociaţia WING TSUN KOMBAT România, cu sediul în Arad, vine de 12 ani consecutiv la Bărbăteşti, în tabără, cu peste 30 de copii. Eu am grijă de copii, îi cazăm într-o clădire amenajată unde era staţie de clorinare a apei. Printr-o conjunctură ne-am împrietenit şi, de fiecare dată, în luna august vine cu un grup de copii şi cu câţiva părinţi ai copiilor pe Valea Otăsăului. Este minunat, îi cazăm la cabana unde au frigider, aragaz, apă curentă şi cine vrea stă în corturi aduse de ei. De fiecare dată când pleacă îmi lasă şi mie câte un trofeu în semn de recunoştinţă. Valentin Macsim ar vrea ca, atunci când o să începem să concesionăm terenuri pe Valea Otăsăului să vină şi el cu o cerere pentru a concesiona în zona respectivă prin fundaţie. A fost chiar îndrumat de scriitorul Virgil Elisei din Teleorman să meargă la ministrul sportului pentru a-l sprijini să facă ceva pentru copiii din această asociaţie, în această zonă. Noi avem în plan ca, până în toamna acestui an, să finalizăm concesiunea celor aproximativ 54 de loturi de pe Valea Otăsăului. Este o zonă minunată, neştiută de prea mulţi turişti, dar cu un mare potenţial turistic. Zona este electrificată, avem apă curentă şi aşteptăm programele de finanţare, fiindcă avem proiect pentru asfaltarea drumului până acolo şi, dacă s-ar putea, şi spre munte, până sus, la Mănăstirea Pătrunsa. În zona respectivă ne propusesem inclusiv să amenajăm o pârtie de schi prin intermediul unor investitori austrieci, dar, fiindcă în ultima perioadă nu a mai nins, acest proiect nu mai este de actualitate. Mai mult, investitorii austrieci voiau să amenajeze în localitate şi o mică hidrocentrală pe pârâul Otăsău. Problema este la fel de gravă, fiindcă vara râul aproape este secat”, a precizat primarul localităţii Bărbăteşti, Constantin Banacu.
Mănăstirea Pătrunsa, un loc unde Dumnezeu a dat frumuseţea creaţiei
Mănăstirea Pătrunsa are specificul de a fi o mănăstire foarte izolată, poate una dintre cele mai izolate din ţară. Nu este drum de acces cu maşina, se ajunge doar pe o potecă. Acest lucru face ca mănăstirea să fie vizitată de puţin oameni, dar toţi cei care vin aici sunt credincioşi care îl caută cu adevărat pe Dumnezeu sau turişti care caută un loc mai puţin vizitat.
Denumirea de Pătrunsa vine de la faptul că mănăstirea a fost ctitorită de primul episcop al Râmnicului în anul 1740, în amintirea faptului că aici a fost născut de mama sa, Paraschiva Moduram, din Pietrarii de Jos, care s-a refugiat în poienile Pătrunsei din cauza unor conflicte armate care erau în perioada respectivă în Oltenia. A ajuns aici şi, fiind însărcinată în luna a noua, a născut un prunc la rădăcina unui fag. Pruncul la botez a fost numit Constantin ca mai apoi, cu timpul, crescând, să se călugărească şi să ajungă episcop la Râmnicului, cu numele Climent. În amintirea faptului că a fost născut aici, el a ctitorit o biserică de lemn cu hramul Cuvioasa Parascheva, iar schitul a primit denumirea de Pătrunsa, datorită faptului că mama sa a fost pătrunsă de durea facerii chiar în aceste locuri. Prima bisericuţă nu s-a păstrat, fiindcă, după doar câţiva ani, a fost dărâmată de o avalanşă de zăpadă şi pietre pornite de sus, din munte.
Asta a făcut ca urmaşii ctitorului să ridice o a doua biserică, cea care există şi acum, pe un loc mai ferit, pe o coamă de deal unde cei ajunşi aici, sus, se întâlnesc cu atmosferă de rugăciune şi după aceea cu nişte peisaje unice, prin faptul că Munţii Buila-Vânturariţa sunt munţi calcaroşi, care au un specific al lor, la care se adaugă traseul de creastă, care este foarte atractiv şi faptul că aici Dumnezeu a dat frumuseţea creaţiei prin peisajele naturale unice. Până la urmă, fiecare loc are specificul şi frumuseţea lui, însă Munţii Buila-Vânturariţa şi Schitul Pătrunsa sunt nişte locuri îmbibate de linişte şi multă frumseţe, care se dovedeşte că a fi duhovnicească.