România, blocată într-o afacere de partid

Criza politică din România devine o poveste fără sfârşit. Ne uităm la toată mascarada aceasta, prin care s-a declanșat un uriaş efort politic şi instituţional pentru un obiectiv aparent mărunt, acela de a-l pune pe Vasilică Florin Cîţu şef la PNL. Pentru asta lucrează atât preşedintele României cât şi PNL, așa-zisa „echipă câştigătoare”, UDMR şi, mai nou, PSD. Efortul acestui mecanism care s-a pus în mişcare doar pentru a pune un şef la un partid politic este totuși prea mare.

PSD este obligat să joace ca partid prezidenţial, să se alieze cu PNL şi cu UDMR, să blocheze moţiunea care ar trebui să se voteze după Congresul PNL fiindcă Vasilică Florin Cîţu trebuie să ajungă la Congres premier și pentru a fi ales preşedinte al partidului. Tot acest efort are sens dacă Florin Cîţu rămâne premier după Congres. Dacă Vasilică Florin Cîţu pică printr-o moţiune de cenzură şi nu mai este premier ce sens are tot acest balamuc, mai ales că, iniţial asta s-a spus, şi anume: „preşedintele partidului trebuie să fie şi premier, ca să aibă şi puterea executivă şi puterea politică pentru a conduce Guvernul”. Consecinţa a doua este că, prin Vasilică Florin Cîţu premier şi preşedinte al PNL, înseamnă că USR nu se va întoarce la guvernare, şi atunci efortul acesta are sens doar dacă PSD vrea să guverneze împreună cu PNL.

Este o deducţie logică, altfel este haotic tot ce se întâmplă, dacă acest scenariu nu ne duce spre impunerea lui Vasilică Florin Cîţu pe post de preşedinte al PNL. Toate forţele converg spre acest obiectiv, având aliată opoziţia și puterea, deopotrivă. Cîţu ar trebui să rămână preşedinte la partid şi premier, iar PSD să intre la guvernare pentru a justifica ce vedem astăzi pe scena politică. Aceasta este o doar mică parte din film, avanpremiera. După demiterea pe care a făcut-o premierul avem șapte ministere conduse de miniştri care mai au atribuţii în altă parte. Inclusiv Cîţu este şi candidat la Congres, este şi premier, ba mai nou învârte și treburile la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a depune PNRR. Secretarii de stat au plecat, a fost anunţată demiterea lor joi seara, apoi au urmat prefecţii şi subprefecţii.

Aşadar, totul este blocat timp de două săptămâni, până după Congresul PNL.

România este blocată de Congresul unui partid politic. În România guvernarea este făcută ţăndări în scopuri politice, și se dovedește din nou, dacă mai era cazul, că atunci când interesele din umbră o cer nu mai contează culoarea politică, ci doar să iasă cine trebuie. Ce se întâmplă acum are legătură cu alegerea lui Vasilică Florin Cîţu drept preşedinte al PNL, un festival al penibilismului, unde toată lumea semnalizează stânga şi face dreapta, dacă ne uităm la ceea ce spun şi la ce fac. Primii care au deschis festivalul penibililor au fost cei de la USR, care au spus că nu vor legitima niciodată un partid extremist, dar a doua zi s-au dus să depună moţiunea împreună cu AUR. Apoi a venit domnul Cîţu, mai penibil decât cei de la USR, chemând USR-ul la masa negocierilor şi în timpul acesta băgându-le aliaților politici un alt cuţit în spate, fiindcă seara, în timp ce îi chema la negocieri, le-a demis toţi secretarii de stat, iar dimineaţa toţi prefecţii şi subprefecţii.

PNL spune că adversarul nostru istoric este PSD, însă se aliază cu PSD în Parlament ca să blocheze moţiunea de cenzură. PSD continuă festivalul penibililor devenind şi mai penibil decât PNL, atunci când social-democrații, în frunte cu bursucul politic Ciolacu spuneau că Guvernul Cîţu trebuie să plece, în timp ce miza lor este să ţină acest Guvern în viaţă cu perfuzii, totul pentru a rămâne Vasilică Florin Cîţu până la Congres. Peste toate acestea , „imperial”, preşedintele Klaus Iohannis pleacă din ţară pentru a restabili relaţiile bilaterale cu Elveţia, asta în timp ce România sărăceşte „big time”, blocată într-o afacere de partid.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *