Gheorghe Dumbravă critică scandalurile în lanț prin care USR-Plus şi-a propus să dărâme Guvernul din care face parte

Gheorghe Dumbravă : „Neaprobarea acestui program, „Anghel Saligny” ar fi însemnat un fel de condamnare la dispariție pentru localitățile mici și izolate

Primarul comunei Stoenești critică războiul care se duce de câteva zile pe scena politică, şi asta deoarece greutatea acestei crize politice cade pe ţară şi pe noi toți.

Gheorghe Dumbravă subliniază faptul că proiectul „Anghel Saligny” a fost de fapt sămânța scandalului, deși acesta este cel puțin teoretic un program bun, de genul unui PNDL (program național de dezvoltare locală). Un astfel de program ar fi util şi aşteptat de toţi primarii pentru a finanța investiții mici în localitățile sărace din România precum asfaltări, poduri care au fost luate de ape, alimentări cu apă, canalizări, adică pentru a asigura minimul de confort pentru locuitorii comunelor mici.

În opinia lui Gheorghe Dumbravă, neaprobarea acestui program ar însemna un fel de condamnare a localităților mici și izolate la dispariție. Proiectul „Anghel Saligny”, programul guvernamental aprobat săptămâna trecută, în valoare de 10 miliarde de euro, a aruncat de fapt în aer coaliția de la guvernare, dar este salutat de administraţiile locale fiindcă, din varii motive, fondurile europene pentru aceste utilități nu se acordă pentru localități sub 2000 de locuitori şi care nu se pot plia condiţiilor draconice impuse în programele europene.

„Guvernul prin aceste programe are misiunea clară de a salva aceste comunități mici, sub 2000 de locuitori care nu au drumuri naționale, gări sau cai ferate. Eu sunt nemulţumit de situaţia care s-a creat în ultimele zile pe scena politică românească. Este inadmisibil şi nu vreau să aud, fiindcă nu pot să înţeleg cum colegii noştri de la USR se opun dezvoltării satelor care s-a dovedit prin refuzul aprobării programului „Anghel Saligny”, fiindcă de aici a plecat scandalul politic.  USR-Plus trebuie să înţeleagă că inclusiv locuitorii acestor sate au dreptul la o viaţă decentă, au dreptul la utilităţi, la apă, canalizare, asfalt pe drumurile comunale, şcoli curate şi încălzite pentru copiii acestor sate. Nimeni nu are dreptul de a sugruma dezvoltarea satelor. Guvernul acestei ţări este pentru toţi cetăţenii, şi ei plătesc impozite şi taxe. Altfel nu se mai poate, oamenii nu mai pot merge pe drumuri în cizme de cauciuc, nu mai pot căra apă cu bidoanele de la sute de kilometri, cu toţii suntem cetăţenii acestei ţări. USR-Plus nu avea voie să arunce ţara într-o astfel de criză politică, iar motivul să fie faptul că nu a fost de acord cu dezvoltarea satelor prin acest program, ştiind foarte bine că atragerea fondurilor europene pentru aceste comunităţi mici este imposibilă. Când o să mai vină în localitate, poate la viitoarea campanie, abia îi aştept pe cei de la USR-Plus, am să-i critic, nu se poate să spui aşa ceva. Orice ar fi putut invoca, dar nu condamnarea localităților mici și izolate la dispariție. Lipsa utilităților banale, cum sunt apa, canalizarea, drumurile comunale asfaltate, gazele, adică a minimului confort este motivul care determină plecarea tinerilor din sate, şi cei de la USL-Plus nu sunt de acord cu aprobarea programului, mai bine aruncă ţara în haos”, a precizat primarul Gheorghe Dumbravă.

Pentru noul program guvernamental „Anghel Saligny” primarul din Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, are pregătite două proiecte .Unul dintre ele vizează branşarea localităţii la gaze naturale şi celalalt va fi depus pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 11 kilometri.

10 milioane de euro atrase în localitate

Primarul din Stoeneşti a reuşit să atragă 10 milioane de euro, bani europeni, pentru proiectele din localitate.

Acest lucru se datorează eforturilor depuse de primarul Gheorghe Dumbravă, care a atras fonduri în ultimii ani pentru nu mai puţin de cinci proiecte mari, finanţate cu fonduri externe. Este vorba despre alimentarea cu apă în satul Zmeurătu şi canalizare în satul Stoeneşti, şi de încă trei proiecte europene: construirea unei grădiniţe din temelii, extinderea şi dotarea școlii din satul Stoeneşti şi sistem de alimentare cu apă şi canalizare în Piscu Mare. Celor cinci investiţii majore li s-au adăugat şi alte proiecte mai mici, care, odată finalizate, au crescut nivelul de trai al locuitorilor din Stoeneşti. Cu toate acestea, primarul spune că nu reuşeşte să intre într-o normalitate cu problemele comunităţii din diverse motive, independente de voinţa sa.

Pentru continuarea lucrărilor, administraţia locală are nevoie de bani

La şcoala din centrul localităţii au început lucrările din primăvara acestui an.

Spre dezamăgirea primarului, constructorul a decis stoparea activităţii de aproximativ trei săptămâni, şi asta fiindcă, pentru ultimele lucrări nu i s-a mai

acordat ultima tranşă de bani. Primarul speră ca situaţia să se remedieze cât se poate de repede, iar constructorul să se reapuce de treabă. Este totuși îngrijorat, deoarece constructorul a făcut o adresă prin care specifică motivul care l-a determinat să oprească lucrările, ceea ce va duce la o penalizare a primăriei:

„Nu este corect să fie penalizată primăria fiindcă POR nu ne alocă banii la timp. În situaţia aceasta noi o să ne îndreptăm către ei. Mai mult, Ministerul Fondurilor Europene, din diverse motive, este obişnuit să aplice inclusiv corecţii financiare, ceea ce pentru noi este o mare problemă. Fac această precizare fiindcă nu am reuşit nici până acum să închidem ultima tranşă pentru proiectul cu bani europeni pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare şi sursa noastră de apă, în valoare de 2,5 milioane de euro, deşi l-am luat în primire, s-a terminat recepţia”, a punctat primarul.

Primarul din Stoeneşti aşteaptă cu nerăbdare rectificarea bugetară anunţată de Guvern pentru următoarea perioadă

Primarul spune că aşteaptă rectificarea bugetară, sperând că aceasta ar putea fi salvarea pentru a acoperi doleanţele administraţiei locale. Altfel, este nevoit să se îndrepte către un credit în valoare de 10 miliarde de lei vechi pentru a debloca această situaţie care aduce numai dezavantaje, în primul rând fiindcă primăria are inclusiv un avans de 39,5 miliarde de la Fondul de Garantare, pentru care plăteşte comision, a plătit şi penalităţi şi pe care îl termină abia în luna octombrie. Cel mai grav este faptul că societatea constructoare presează administraţia locală să-i dea banii pentru munca prestată. Primarul spune că o soluţie salvatoare ar putea fi ordonanța de urgență promisă de Guvern, care ar fi o gura de aer, însă acum politicienii au altă treabă, se ceartă, în timp ce primarii îşi fac griji, mai ales din punct de vedere financiar.

„Ne-am gândit să facem un împrumut. Dacă ni s-ar aproba şi s-ar da drumul la acel program se poate discuta de Guvern privind posibilitatea de a ne putea împrumuta în Trezorerie. Am nevoie de 10 miliarde să deblochez această situaţie în comună, această sumă reprezentând ultima tranşă de bani pentru proiectul cu bani europeni. Al doilea lucru este că trebuie să prelungesc din nou avansul la Fondul de Garantare, pentru 39,5 miliarde luate de trei ani, pentru care plătim comision, am plătit și penalităţi, terminăm cu acest credit abia în luna octombrie. Am fost nevoit să îl prelungesc din cauza situaţiei financiare de două ori, şi orice prelungire atrage după sine penalităţi, care depășesc un miliard de lei vechi. Fondul de Garantare ne asigură pentru a putea da un avans către constructor, iar noi recuperăm acest avans la ultima tranşă, dar, că să recuperăm acest avans trebuie să am tranşa completă, să pot depune tranşa finală, adică să am şi cei 10 miliarde. Avem o solicitare la Guvern de 12,5 miliarde, dar am primit o adresă zilele trecute care nu prea m-a bucurat. Ştiu situaţia în ţară, o cunosc, dar sper să se dea drumul la acea ordonanţă promisă de Guvern pentru a sprijini primăriile care au în derulare proiecte cu bani europeni, fiindcă sunt nişte condiţii pentru alocarea unor tranşe de bani.

Nu ştiu cum este mai bine: dacă nu atrag fonduri nu aş avea astfel de probleme cu fondurile, dar nici în localitate nu s-ar mişca nimic. Noi, primarii, suntem criticaţi că nu atragem fonduri europene, eu sunt unul dintre primarii care a adus bani europeni, numai că legislaţia nu ne ajută, întâmpinăm probleme privind fondurile pe care noi, primăriile trebuie să le avem. Banii aceştia trebuie să îi am pentru a închide proiectul, deci avem nevoie de 10 miliarde”, a punctat primarul Gheorghe Dumbravă.

Primarul din Stoeneşti spune că pe cei aflaţi la putere nu îi interesează administraţiile publice locale şi acuză partidele politice de iresponsabilitate. Aşteptă programele pentru finanţarea proiectelor cu bani guvernamentali şi europeni pentru care are pregătite proiecte şi crede în proiectele propuse pe PNL care, într-un final, vor fi materializate.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *