Primarul Ionel Vlădulescu: „Proiectul de aducțiune a gazului metan pentru Budeşti este în linie dreaptă

Pentru început, proiectul se va realiza pe o lungime de 25 de kilometri

Introducerea gazelor naturale este unul dintre cel mai importante obiective în acest moment atât pentru locuitori, cât şi pentru societăţile industriale care îşi desfăşoară activitatea în parcul industrial aflat pe raza comunei Budeşti.

Administraţia locală susţine că proiectul de aducţiune a gazului metan a intrat în linie dreaptă. Astfel, locuitorii vor putea beneficia în scurt timp de reţeaua de gaze naturale. Primarul a anunţat că s-a finalizat licitaţia şi a fost desemnat constructorul: „Paşii s-au făcut, licitaţiile sunt finalizate, operatorul desemnat are parte de execuţie şi de cofinanţare la proiect, deci toate lucrurile sunt în linie dreaptă şi sunt bine făcute. Prin urmare, sunt anumiţi paşi de urmat pe care nu putem să-i trecem, să-i depăşim, dar cred că este bine că suntem în punctul acesta cu proiectul. Părerea mea este că anul viitor, în primăvară vom avea gaze în localitate. Fac această precizare fiindcă sunt nişte demersuri care trebuie făcute legal, nu putem fără ele. Dacă ar fi după mine mâine aş introduce gaze până la ultima casă din Budeşti”, a precizat primarul.

În prima fază, șase sate vor fi racordate la rețeaua de gaze

Primarul Ionel Vlădulescu lucrează la proiectul de branşare a localităţii la conducta de gaze naturale din anul 2011, însă, în acest an vor începe, în final, lucrările la reţea. Investiţia cuprinde o rețea pe o lungime de 26 de kilometri, iar satele Linia, Racoviţa, Barza, Bârseşti, Ruda şi Budeşti vor fi primele racordate la gaze naturale: „În prezent se lucrează la proiectul tehnic, proiectantul ne-a solicitat deja cereri din partea firmelor care doresc să fie branşate la reţea, în aşa fel încât să fie dimensionată la capacitatea necesară şi pentru viitor, ţinând cont că localitatea se va dezvolta. Am luat contact cu toţi reprezentaţii firmelor din localitate, cu toţi doritorii care solicită branşarea la reţeaua de gaze şi aşteptăm solicitările din partea dumnealor. Se vor estima costurile şi solicitările vor fi depuse la proiectant, în vederea dimensionării conductei. Reţeaua va fi pe toată lungimea drumului naţional 7 şi DN67, adică în satele Linia şi Racoviţa, apoi va cuprinde toate gospodăriile poziţionate pe drumul judeţean, în satele: Budeşti, Barza, Bârseşti şi Ruda. Urmează ca, după aceea, să prelungim şi să extindem sistemul şi pe sectoarele laterale”, a precizat primarul.

Cel mai important obiectiv în acest moment pentru comunitate este introducerea gazelor naturale

„Am spus-o şi o mai spun: dorinţa mea este să începem primii metri de reţea, pentru că acest lucru este cel mai important. Constructorul care a câştigat licitaţia şi are concesiune este Compania Premier Energy şi este interesat să aibă cât mai mulţi abonaţi. Este adevărat că din anul 2009 nu s-a mai finanţat nici un astfel de proiect, nu s-a mai introdus nici o reţea nouă de gaze naturale în România, au fost doar extinderi pentru reţelele existente. Noi avem acum această posibilitate, am fructificat-o şi, cu siguranţă, o vom duce la final. Am muncit foarte mult la proiectul acesta, ani buni. Fac această precizare fiindcă sunt unii oameni care comentează pe reţelele de socializare că s-au săturat de când tot spun despre acest proiect. E bine, trebuie să ştie că şi eu m-am săturat. Cu toate acestea nu o să mă dat bătut. Acest proiect este o promisiune în spatele căreia s-au făcut poteci la Bucureşti, la ministere şi stau multe nopţi nedormite. Primele documentaţii pe care le-am făcut pentru introducerea reţelei de gaze s-au realizat în anul 2009 şi, de atunci, tot insistăm pentru a face paşi importanţi în demararea acestei investiţii” , a precizat primarul localităţii Budești.

Localitatea este în mare parte asfaltată, iar după finalizarea drumului judeţean primarul are în plan modernizarea centrului civic

O problemă importantă pentru comunitate o reprezintă introducerea sistemului de canalizare pe tronsonul DJ 678, drum care se modernizează în prezent cu bani europeni. Localitatea este prinsă în „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată”, propus pentru finanţare prin programul POIM 2014 – 2020, cu cel mai important tronson de extindere a reţelei de canalizare de aproximativ 8 ani. Faptul că proiectul bate pasul pe loc de foarte mult timp îl nemulţumeşte şi pe primar, dar şi pe sătenii obosiţi de atâtea promisiuni. Ionel Vlădulescu a realizat multe proiecte în mandatele de primar şi viceprimar pentru localitatea pe care o administrează, dar se arată dezamăgit de fiecare dată când vine vorba despre acest proiect prins în master planul judeţului, fiindcă nu a reuşit să-şi vadă încă visul împlinit: acela ca întreaga sa localitate să beneficieze de reţea de canalizare. În opinia sa, apa şi canalizarea sunt utilităţi minime, necesare pentru comunitate, care depind foarte mult de proiectul master planului judeţean.

Faptul că proiectul de canalizare bate pasul pe loc de foarte mult timp îl nemulţumeşte pe primar

„Canalizarea la noi în localitate este problema Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea, pentru că eu i-am înştiinţat de nenumărate ori că este necesar acest proiect, că trebuie urgentat și că sunt solicitări de branșare. Acum să vedem ce soluţii se vor găsi, pentru că drumul județean se apropie de finalizare şi este o lucrare cu bani europeni unde sunt impuse nişte condiţii, iar introducerea conductei pentru canalizare cu lungimea cea mai mare va fi pe acest drum judeţean. Sunt curios cum vor interveni pe acest drum judeţean în următorii 5 ani fiindcă, potrivit condiţiilor impuse, nu au voie să umble la structura lui. Ne-au încurcat, şi-au bătut joc de noi şi acum suntem în situaţia în care nu putem să avem o reţea de canalizare în toată localitatea. Dacă ei au soluţii să şi le rezolve, şi atunci să introducă rețeaua de canalizare, nu am nimic împotrivă, dar să vedem cum o vor face, pentru că de peste 8 ani acest proiect bate pasul pe loc. Oamenii trebuie să înţeleagă că după ce canalizarea a fost prinsă în acest proiect, nu am avut voie să mai facem noi acest proiect, aceasta a fost condiţia. Prin urmare, şi-au bătut joc de noi, ne-au ţinut blocaţi şi ne ţin în continuare blocaţi, fiindcă nu putem obţine finanţări pentru acest proiect, noi, administraţia locală, independent de ei. Din păcate suntem în acest punct: zona principală a localităţii Budeşti nu are canalizare. Din acest considerent nu vom mai intra în nici o asociere, fiindcă asocierile implică anumite condiţii pe care vrei sau nu vrei, eşti obligat să le respecţi, altfel eşti bun de plată, deci se creează probleme. Toate aceste asocieri s-au dovedit ulterior că sunt în dezavantajul comunităţilor locale, aşa cum este şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Salubrizare”, a precizat primarul localităţii Budeşti, Ionel Vlădulescu.

27 de kilometri de reţea de canalizare la Budeşti, prin ADI Apa Vâlcea

În acest master plan al judeţului, localitatea Budeşti este prinsă cu proiectul de canalizare pe o lungime de 27 de kilometri. În tot acest timp, primarul a transmis adrese către ADI Apa Vâlcea, prin care i-a informat că trebuie să ia în calcul fonduri pentru refacerea în totalitate a carosabilului. În cei 8 ani de când proiectul de canalizare este depus, în localitate drumurile comunale au fost între timp asfaltate: „Problema nu este numai drumul judeţean, problemă sunt şi drumurile comunale, fiindcă în tot acest timp noi nu am stat cu mâinile în sân, le-am asfaltat, pentru că nu puteam să stau cu drumurile neasfaltate, să refuz fondurile pentru proiectele pe care le-am depus. Aşteptăm de atâţia ani cu speranţa ca ADI Apa Vâlcea într-un final să înceapă lucrările. Din păcate nu este în stare să promoveze şi să ducă la final un proiect, și nu mai vorbesc despre localităţile care au fost prinse în acest proiect ani de zile şi acum au fost eliminate. Eu sunt foarte supărat pe aceste două asociaţii. Noi ne îndreptăm comunităţile locale spre modernizare şi dezvoltare şi spre beneficiul cetăţeanului, acesta este dezideratul nostru”, a subliniat primarul.  

Budeştiul este una dintre comunele care face parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din alte programe de finanţare.

Primarul localităţii este supărat, fiindcă, după 30 de ani de la Revoluţie, astăzi, în mare parte, destul de multe sate din judeţ sunt în continuare fără canalizare şi apă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *