Primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache: „Este un an istoric pentru comuna noastră”

La Goleşti sunt în derulare lucrări care au fost prinse pe situaţii de urgenţă pentru stabilizarea tuturor zonelor afectate în urma calamităţilor din vara acestui an, când localitatea a fost măturată, pur si simplu, de ape.
„Am făcut documentaţia pe care am transmis-o către Compania Națională de Investiții şi, în cel mai scurt timp, ni s-au alocat fondurile necesare pentru remedierea situaţiei în localitate. S-au făcut licitaţiile prin CNI, iar în prezent în localitate lucrează trei firme de construcţii care realizează ziduri de sprijin, gabioane, regularizări de ape și o punte carosabilă în satul Aldeşti”, a precizat primarul Adrian Mitrache.
Toate aceste lucrări, de refacere a zonelor calamitate se execută în mai multe puncte din localitate, începând de la Tulei Câmpeni, Popeşti, Gibeşti, Blidari până în satul Aldeşti, sau, altfel spus, în toată localitatea. Termenul de execuție a lucrărilor este de 6 luni execuţia şi trei luni proiectarea, ambele trebuie făcute în paralel. Prin urmare, la finele lunii decembrie toate lucrările trebuie finalizate:
„Este un an istoric pentru comuna Goleşti, niciodată această localitate nu a avut atâtea lucrări. Este bine ceea ce se întâmplă, fiindcă această comună a fost uitată de toţi guvernanţii, în toţi aceşti 31 de ani. Tot timpul când se alocau fonduri localitatea Goleşti primea zero lei. Acum, cu sprijinul acestui Guvern, care este de partea noastră, au înţeles că inclusiv aceşti locuitori au drepturi, nu numai obligaţii. De când s-a schimbat guvernarea acestei ţări, din anul 2019, s-a schimbat şi atenţia acordată către localitatea noastră”, a punctat primarul.
Se asfaltează, se introduce conducta de canalizare, se extinde reţeaua de apă
Cu banii pe care i-a primit anul trecut, administraţia locală de la Golești a reuşit să asfalteze drumurile comunale pe o lungime de aproximativ 1 kilometru, dar, pe lângă asfalt, s-a introdus şi reţeaua de canalizare pe străzile respective, unde s-au făcut inclusiv branșamentele la gospodării: „Chiar dacă rețeaua de canalizare nu este în localitate, se băgă conducta de canalizare, astfel încât, în momentul în care venim cu reţeaua cea mare să nu mai intervenim pe străzile respective unde s-a turnat asfalt şi să fim nevoiţi să-l spargem. S-au asfaltat trei străduţe care dau în DN73C. Am ales aceste drumuri fiindcă, atunci când ploua, torenţii din zonă aduceau în drumul naţional tot macadamul de pe drum. Sunt 7 astfel de ieşiri în drumul naţional şi noi am reuşit să facem doar trei, dar le-am făcut pe cele unde sunt cele mai multe gospodării, dar urmează să le asfaltăm şi pe celelalte cinci, care au rămas”, spune primarul.
Tot în această perioadă se va demara și alimentarea cu apă pentru încă trei sate, reprezentând o nouă lucrare de extindere a sistemului de apă pe o lungime de 6 kilometri, în partea de nord a localităţii, pentru satele Tulei Câmpeni, Poieniţa şi Drăgăneşti. Primarul spune că rămâne satul Coasta şi cătunul Tulei fără sistem de apă, fiind două zone mai izolate, şi unde sunt puţine gospodării, dar speră ca, până la finele acestui mandat, şi acestea să beneficieze de apă la robinet.
Şcolile, în atenţia primarului din Goleşti
În localitate funcţionează o singură școală, care are autorizație de funcţionare, unde învaţă 100 de copii. În această vară, primăria a alocat fonduri pentru refacerea încălzirii centrale şi achiziţionarea unei centrale termice.
Primarul dă asigurări că anul şcolar se va desfășura în bune condiţii, mai ales că primul proiect pe care l-a iniţiat când a devenit primar, în octombrie 2020, a fost iniţierea procedurii pentru achiziţionarea întregului pachet IT care include 7 table interactive, videoproiectoare, camere de supraveghere, 73 de tablete şi 19 laptopuri pentru profesori, pentru care s-a aprobat cerea de finanţare. Proiectul se derulează cu bani europeni, prin POR, în valoare de 400 de mii de lei.
„În localitate mai avem o singură şcoală, în condiţiile în care, la începutul anilor 90 funcţionau toate şcolile din cele 11sate, adică în fiecare sat exista o şcoală.
Scăderea demografică se simte şi la noi în localitate, chiar dacă suntem la o aruncătură de băţ de Râmnic, şi asta fiindcă această aşezare a fost dată uitării de toate Guvernele, nu s-au făcut investiţii. Prin urmare, acesta este unul dintre răspunsuri: tinerii au plecat din sat, iar copiii i-au dus la şcolile din oraş. În 2020, când am fost ales primar am depus proiectul pentru achiziţionarea tabletelor, iar acum s-a aprobat cererea de finanţare. Mai mult, la CNI avem proiectul pentru reabilitarea, dotarea și extinderea şcolii. Proiectul este prins în lista de sinteză. Prin acest proiect se va face o extindere a clădirii unde se va mai amenaja încă un grup sanitar, corpul centralei, tot ce înseamnă interior şi exterior şi achiziționarea mobilierului nou. Ne dorim o şcoală modernă cu adevărat, astfel încât copiii să înveţe aici, la noi în localitate, să nu mai aibă motiv să plece. Pe lângă faptul că ne dorim să avem şcoli moderne, în planul nostru este şi infrastructura rutieră, apa, canalizarea, dar şi gazele, de care putem beneficia cu siguranţă”, a punctat primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache.
Un mandat istoric pentru Adrian Mitrache
O dată cu deschiderea programelor de finanţare, pentru primarul localităţii Goleşti, Adrian Mitrache, prioritară este canalizarea. În cadrul acestui proiect sunt prinşi 41 de kilometri de conductă, în cele 7 sate, dintre care 36 de kilometri de conductă de canalizare gravitaţională, 4 kilometri de conducte de refulare, 26 de staţii de pompare şi o staţie a apelor uzate. Prin urmare, prioritară pentru administraţia locală este înfiinţarea reţelei de canalizare, apoi asfaltarea drumurilor comunale. La Compania Naţională de Investiţii, Adrian Mitrache a depus un proiect de asfaltare pe o lungime 8,35 kilometri, pentru care trebuie să semneze contractul de finanţare dar şi modernizarea, reabilitarea şi extinderea şcolii din satul Popeşti.