La Orleşti, cu bani din bugetul local s-au făcut extinderi la reţeaua de gaze

La Orleşti, în această perioadă se fac extinderi la sistemul de gaze în partea de nord a localităţii, pe DJ645, către Scundu, cu bani din bugetul local, pe o lungime de 3 kilometri. Astfel, peste 50 de gospodării au posibilitatea să se racordeze la reţea:

„Noi avem gaze din anul 2000, în parteneriat public-privat. Fac această extindere de gaze fiindcă, în această zonă, când noi introduceam în localitate sistemul nu erau case, nu se dezvoltase această zonă. La început am introdus sistemul de apă şi canalizare, iar acum am extins sistemul de gaze naturale. Am făcut acest lucru fiindcă în timp s-au construit noi gospodării, în această zonă s-au vândut foarte multe terenuri.

Localitatea s-a dezvoltat, iar cererea pentru terenuri în Orleşti este în continuă creştere

Nu întâmplător oamenii se orientează spre această aşezare. Localitatea Orleşti este recunoscută pentru proiectele ambiţioase implementate, prin faptul că, aici, administraţia locală a reuşit să câştige respectul consătenilor, fiindcă a făcut ca viaţa locuitorilor să fie mult mai uşoară, iar aceştia să se bucure de privilegii ca la oraş. Şcoli, grădiniţe şi cămine culturale moderne, străzi asfaltate, apă şi canalizare, sistem de gaze introdus din anul 2000, asistenţă medicală şi case cochete, această reuşită deplină i se datorează primarului Constantin Cîrstina, fiindcă a înţeles ce înseamnă să lucrezi în slujba cetăţeanului şi a ştiut să atragă fonduri europene şi guvernamentale.

„Astăzi, la Orleşti, metrul pătrat pentru un teren cu utilităţi poate depăşi 15 euro, însă cu greu se găseşte un teren pentru construirea unei case”, a punctat primarul.

Terenurile sunt la prețuri rezonabile, atâta timp cât cetăţeanul beneficiază de toate utilitățile, iar birocraţia la Primăria Orleşti este mult redusă când vine vorba despre obţinerea de autorizaţii de construcţie şi tot felul de avize necesare.

La Orleşti, administraţia publică locală a atras fonduri pentru un centru de zi care vine în sprijinul copiilor, iar, în prezent, în localitatea Orleşti se finalizează lucrările de construire a unui Centru de zi pentru bătrâni. Proiectul se realizează cu bani europeni atraşi, în valoare de 700 de mii de euro, căminul având o capacitate de 50 de locuri. Primarul ne informează că, aici, cei în vârstă vor servi o masă caldă, vor socializa, iar celor care solicită li se va acorda asistenţă medicală, consiliere, fizioterapie şi kinetoterapie, precum şi organizarea activităţilor de petrecere a timpului liber în mod util şi plăcut.

Primarului Constantin Cîrstina: „Mi-e drag de această localitate, îmi sunt dragi cetăţenii şi nu mă văd făcând altceva decât sa îi ajut”

„Mi-am asumat acest proiect, Centrul de zi pentru bătrâni, şi îl vom administra. Subliniez acest fapt deoarece statul nu sprijină astfel de proiecte. În localitate funcţionează şi un centru de zi pentru copii şi acest centru de zi pentru bătrâni era o activitate creionată de zece ani, pentru că eram convins că, după ce finalizez de introdus în localitate utilităţile, de modernizat şcolile şi tot ce trebuie făcut, mă voi axa pe partea socială, aceasta fiind primordială pentru mine acum. Cu toate acestea statul nu sprijină astfel de proiecte pe partea socială, bătrânii singuri şi bolnavi şi copiii din familiile defavorizate. Mi-e drag de această localitate, îmi sunt dragi cetăţenii şi nu mă văd făcând altceva decât sa îi ajut, să fiu cu ei şi în preajma lor. Eu lucrez acum mai mult la atragerea fondurilor pentru proiecte pe partea socială. Am gândit proiectul în aşa fel încât să ofer sprijin celor care sunt singuri şi nu vor să plece din casa lor. Este foarte greu de administrat, dar avem toate calculele făcute, fiindcă localitatea beneficiază de toate utilităţile, deci putem să ne axăm şi pe aceste investiţii. O dată cu acest proiect se vor crea 7 locuri de muncă, şi mai avem nevoie de medici, fizioterapeuţi şi asistenţi medicali în colaborare. Experienţa construirii căminului de bătrâni de la Scundu mi-a demonstrat că, în următorii ani situaţia va fi şi mai grea pentru seniorii noştri. Tot pe partea socială avem în localitate un centrul de zi pentru copii, unde 15 copii servesc o masă caldă în fiecare zi, îşi fac temele, au parte de atenţie din partea cadrelor didactice şi socializează până la ora 16.00”, a punctat primarul localităţii Orleşti.

Primarul ne mai spune că acest centrul de îngrijire de zi pentru copiii din familiile defavorizate, susţinut în totalitate de primărie a fost suspendat pe perioada stării de urgenţă, dar are rezultate extraordinare. Este un serviciu a cărui misiune este de a preveni abandonul şcolar prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de educaţie, recreere, de dezvoltare a deprinderilor, de orientare şcolară şi profesională pentru copii, dar şi un sprijin real pentru familiile care nu au posibilitatea de a le asigura copiilor acest minim necesar.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *