Drăgoeşti, comuna care mizează pe tineri şi pe investitori

Judeţul Vâlcea este cunoscut pentru frumseţe şi pentru locurile care ar putea deveni puncte turistice, dar şi zone pentru atragerea investitorilor.

Unul dintre ele este Drăgoeştiul, care a intrat în atenţia autorităţilor locale. Aici, primarul Gheorghe Melente şi-a propus să facă din această localitate o zonă înfloritoare, a implementat proiecte cu bani europeni şi guvernamentali în ultimii ani, iar în prezent are cele mai ambiţioase planuri în ceea ce priveşte infrastructura mare pentru a facilita accesul turiştilor, investitorilor, dar, în primul rând, pentru a crea toate condiţiile pentru tinerii care vor să se întoarcă în locurile natale.

„Avem în plan o strategie de atragere a investitorilor. Primăria nu are terenuri să le pună la dispoziţie, dar asta nu înseamnă că nu încerc. În localitate se lucrează la construirea unei pieţe agroalimentare, acesta fiind unul dintre obiectivele care va atrage investitorii. Este o investiţie care este în procent de 60% finalizată. S-au întrerupt lucrările pentru o perioadă scurtă, din cauza faptului că s-au majorat preţurile la materialele de construcţii. Lucrurile s-au reluat după ce Guvernul a dat ordonanţa de alocare a fondurilor necesare pentru a acoperi aceste creşteri de preţurilor. Eu cred că lucrările la piaţă vor fi gata în toamna aceasta şi, în primăvara anului viitor, ar trebui să îi dăm drumul pentru funcţionare. În acest timp vom amenaja şi târgul. Întreaga zonă va avea un alt aspect”, a precizat primarul.

La Drăgoeşti se amenajează o piaţă şi un târg pentru producătorii locali

La Drăgoeşti se amenajează o piaţă agroalimentară. Piaţa va avea incluse spaţii atât pentru produse agroalimentare, dotate cu bazine compartimentate pentru spălarea legumelor şi fructelor, dar şi spaţii de vânzare lapte, produse din lapte, peşte, carne şi produse de panificaţie, precum şi spaţii comerciale pentru mărfuri diverse, care vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor. În acest fel, localnicii şi comercianţii care îşi vând produsele în localitate nu vor mai trebui să îşi întindă marfa pe jos sau să meargă în târguri. Piaţa se amenajază lângă baza sportivă din localitate.

„Ca o completare privind recomandarea zonei pentru a intra în interesul investitorilor este şi drumul judeţean care pune pe hartă localitatea. Drumul este făcut ca la carte, are rigole carosabile, parcări, staţii de autobuz. Pentru o mai bună promovare a localităţii şi, în primul rând, în ceea ce priveşte atragerea tinerilor în localitate în ideea de a-şi deschide o afacere, importantă este branşarea comunei la conducta de gaze. Ştiu cât de mult îşi doreşte cetăţeanul, dar, mai mult, această investiţie ar însemna un pas înainte pentru dezvoltarea localităţii noastre. Eu îmi doresc ca dezvoltarea pe linia investitorilor să înceapă de la cei care sunt plecaţi şi au în plan reîntoarcerea lor în sat”, a punctat primarul Gheorghe Melente.

Centru cultural modern, care va purta numele domnitorului Mihai Viteazul

În prezent, la Drăgoeşti, în satul Buciumeni se construieşte un amplu centru cultural, care va purta numele marelui domnitor Mihai Viteazul.

„Eu mi-am propus ca, anul viitor, ziua localităţii să se organizeze la centrul cultural din satul Buciumeni. Voi pune în discuţie acest aspect şi în faţa consilierilor locali, fiindcă întreaga zonă se va amenaja până anul viitor de Sfânta Marie Mare. Un lucru este sigur: centrul cultural intră în procedura de recepţie luna aceasta. În această perioadă se introduc utilităţile”, a precizat primarul.

Odată construită, clădirea va fi una dintre instituţiile reprezentative în domeniul cultural din zona de sud-est a judeţului Vâlcea. Va dispune de o sală de spectacole modernă, cu 500 de locuri, cinematograf, instalaţii de sonorizare şi iluminare performante. Se adresează întregii comunităţi locale, găzduind activităţi proprii sau organizate în parteneriat cu alte instituţii. Proiectul este finanţat de Compania Naţională de Investiţii, iar în prezent se execută ultimele lucrări de finisare a locaţiei la exterior. Valoarea investiţiei se ridică la aproximativ un milion de euro.

Acest nou aşezământ cultural va fi un proiect prototip, unul dintre cele zece care se construiesc în ţară. „Ne-am propus ca, după finalizare, aici să se organizeze spectacole, piese de teatru şi evenimente pentru comunitatea noastră şi nu numai. Vreau ca acest edificiu să fie gazda unor spectacole cu tradiţie şi din localităţile vecine. Un cămin cultural este benefic pentru orice comunitate, fiind singurul loc unde se pot face adunări comunale şi unde se pot desfăşura activităţi culturale. Căminul cultural va purta numele marelui domnitor Mihai Viteazul fiindcă, la Drăgoeşti avem un lucru inestimabil: biserica cu hramul Sfinţii Trei Ierarhi, unde a fost botezat Marele Domnitor Mihai Viteazul”, a declarat alesul PNL din Drăgoeşti, Gheorghe Melente.

Utilităţi de nivel urban, la Drăgoeşti

La Drăgoeşti drumurile comunale sunt ca-n palmă, şcolile arată foarte bine, copiii beneficiază de after school, dispensarul este o locaţie reabilitată, o bună parte din sistemul de apă şi canalizare este introdus, iar pentru celelalte zone unde nu există, localitatea este prinsă în master-planul judeţului pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare, iar Lacul Buciumeni va deveni zonă de agrement pentru pescuitul sportiv şi acvacultură intensivă. Zona de agrement va avea şi spaţii amenajate pentru cei care vor să se relaxeze altfel decât cu undiţa în mână. Proiectul are o importanţă deosebită prin faptul că va genera o alternativă viabilă pentru atragerea de oportunităţi turistice pentru întreaga zonă, dar şi pentru faptul că va reprezenta o latură economică a localităţii, care poate aduce dezvoltarea producţiei piscicole şi crearea de noi locuri de muncă. Comuna Drăgoeşti beneficiază de un luciu de apă deosebit de mare, respectiv Lacul Buciumeni, cu o suprafaţa de 7 hectare, Lacul Blejanoaia, de 5 hectare şi Lacul de acumulare hidroelectrică Zăvideni.

Planuri de viitor

Primarul spune că în localitate mai sunt multe lucruri de făcut, are planuri şi proiecte întocmite, care au toate un singur punct comun: dezvoltarea localităţii Drăgoeşti. În localitate se lucrează la stabilizarea zonelor afectate de calamităţi cu bani alocaţi din fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă.Este o lucrare începută în vara acestui an în satul Boncani, în punctul Ciobotea, o lucrare destul de amplă şi eficientă. „Pentru alunecarea de teren din acea zonă noi am solicitat aproximativ 500 de mii de lei pe situaţii de urgenţă şi ni s-au alocat 200 de mii de lei. În situaţia aceasta am făcut lucrări în limita banilor pe care i-am primit. S-a stabilizat solul, s-au făcut lucrări pentru apărări de maluri, s-au turnat ziduri de beton, s-au consolidat podeţele pe o distanţă de 200 de metri. În zona respectivă mai rămâne de asfaltat drumul care în prezent este pietruit, fiindcă intenţionez să-l reabilitez în întregime, dar încerc să-l şi lăţesc, cu bani atraşi din noul program guvernamental. Drumul are o lungime de 1,5 kilometri, este mic, dar este o lucrare grea, fiindcă este în pantă şi are multe curbe”, a punctat primarul.

Referitor la infrastructură, primarul aşteptă cu nerăbdare începerea lucrărilor prinse în masterplanul judeţului, şi asta fiindcă în localitate mai sunt străzi laterale unde trebuie introdusă apa şi canalizarea: „Norocul nostru este că pe drumul judeţean care se modernizează avem apă şi canalizare, altfel, timp de 5 ani nu avem voie să facem lucrări pe acest tronson, deoarece se reabilitează cu bani europeni. La Drăgoeşti avem apă şi canalizare aproximativ pe toată lungimea drumului judeţean care tranzitează localitatea.

O dată cu deschiderea programelor de finanţare, primarul Gheorghe Melente are în plan asfaltarea uliţelor care au mai rămas şi, pe viitor, şi-a propus asfaltarea drumurilor agricole, dar asta după intabularea lor pentru a delimita drumurile existente. Mai mult, în localitate, cetăţenii vor beneficia de cadastru gratuit. Lucrările sunt plătite din bani europeni, sunt parte a Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 şi sunt realizate în procent de 40%.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *