Hidrocentrala Lotru din Mălaia, propusă pentru a fi inclusă în circuitul turistic al zonei

Anul viitor, jubileu aniversar de la pornirea Hidrocentralei Lotru
La Mălaia, drumul judeţean de pe Valea Latoriţei şi până la Ciungetu a fost asfaltat pe o lungime de 1,5 kilometri. Primarul are promisiuni de la preşedintele Consiliului Judeţean că, până la finele anului viitor, întreg tronsonul, pe o lungime de 6 kilometri, va fi ca-n palmă. Acest lucru ar fi foarte important pentru localitate, mai ales că anul viitor, la Mălaia se vor împlini 50 de ani de la pornirea Hidrocentrale Lotru. Primarul creionează evenimentul care va fi de mare interes pentru întreaga zonă, iar pentru acest lucru spune că drumului judeţean 701D trebuie să fie asfaltat până la Uzina Lotru, astfel încât turiştii, dar şi invitaţii pe care îi va avea Hidroelectrica să poată circula în condiţii civilizate pe acest drum.
„Mă aştept ca, după această rectificare, Consiliul Judeţean să termine de asfaltat porţiunea de unde a rămas de asfaltat, pentru încă 1,8 kilometri, pe drumul judeţean 701D. Avem promisiunea că asfaltarea pentru acest drum judeţean va continua pe o lungime de încă 1,5 kilometri, urmând ca anul viitor, când va avea loc evenimentul, fiindcă se vor împlini 50 de ani de la pornirea Hidrocentralei Lotru, drumul să fie asfaltat până la Uzina Lotru şi să poată veni turiştii, dar şi invitaţii pe care îi va avea Hidroelectrica în condiţii civilizate. Noi vom continua Simpozionul „Ziua energeticianului” şi anul viitor, în cadrul căruia se organizează o masă rotundă unde ne vom expune ideile pentru dezvoltarea zonei, iar anul viitor trebuie să punem şi un raport pe masă în acest sens. Facem aceste demersuri fiindcă, în colaborare cu Hidroelectrica, ne-am propus să solicităm sprijin pentru înfiinţarea unor staţii electrice pentru încărcarea autovehiculelor electrice, care vor trebui montate una la Brădişor, iar cealaltă la Ciungetu, în vecinătatea celor două uzine. De asemenea, împreună cu hidroelectrica, ne propunem să solicităm „Deschiderea Porţilor Uzinei Lotru” pentru vizitare şi introducerea acestui obiectiv în circuitul turistic, asta pentru a ajut turismul din zonă”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Promovarea turismului, foarte importantă pentru comuna Mălaia
Înainte de Revoluţie o mare parte dintre locuitorii de pe Valea Lotrului lucrau la hidrocentrală, iar o altă parte în domeniul exploatării forestiere, sectoare de activitate care şi-au restrâns foarte mult activitatea ulterior. În acest sens, anul viitor, primarul are în plan, o dată cu acest eveniment şi comemorarea celor care au lucrat în sistemul energetic de la construcţia uzinei şi până la în prezent. Gheorghe Dinculescu, el însuşi energetician, înainte de a alege calea administrativă a ocupat mai multe funcţii de conducere la Hidroelectrica şi a performat în managementul Companiei Hidroserv.
Pentru promovarea turismului, administraţia locală din Mălaia spune că are în plan sprijinirea ideii de includere a hidrocentralei în circuitul turistic, aceasta fiind, în opinia sa, singura soluţie de dezvoltare şi promovare a localităţii. Aşezarea localităţii este în mijlocul munţilor, într-un peisaj deosebit, iar pensiunile din zonă oferă tot confortul necesar. În centrul comunei se află Cişmeaua Sfânta Maria, construită de militarii Regimentului 5. Tot de aici porneşte vechea potecă spre plaiul Brătienilor, care urcă spre culmea centrală a Munţilor Căpăţânii. Pe traseul potecii se află o cruce ridicată de Vintilă Brătianu şi de soţia sa, Lia, în memoria părinţilor şi familiei de politicieni şi cărturari Brătieni. Vatră de moşneni, comuna Mălaia propune foarte multe peisajele spectaculoase care pot fi străbătute de cascade, peşteri, munţi, rezervaţii naturale, văi şi stânci semeţe, privelişti cum rar ţi-e dat să vezi şi alte minunăţii ale naturii. Toate acestea fac ca Mălaia să fie un important punct turistic pe harta celor mai frumoase zone ale judeţului, şi nu numai.