La Pietrari, o piaţă modernă îşi va deschide porţile pentru producătorii agricoli din zonă

La Pietrari se finalizează lucrările la una dintre cele mai moderne pieţe agroalimentare. Pentru realizarea acestui obiectiv s-au alocat bani din bugetul local. Piaţa va fi compartimentată cu spaţii adecvate pentru legume, fructe, zarzavaturi, produse agricole, peşte, brânzeturi şi carmangerii. Zona va dispune şi de o parcare generoasă:

„În localitate se construieşte o piaţă agroalimentară. Lucrările s-au finalizat şi, în maxim o lună o vom da în folosinţă, în funcţie de cum va putea fi montat mobilierul pe care l-am achiziţionat. În prezent se fac lucrările de branşare a clădirii la reţeaua de apă şi canalizare. Urmează să facem o parcare în faţă, dar şi pe lateralele clădirii. Investiţia s-a realizat cu bani din bugetul local. Cu bani strânşi şi chibzuiţi am reuşit să facem o piaţă care le poate depăşi pe cele din mediul urban. Valoarea investiţiei este de 500 de mii de lei şi vrem să fie permanentă, cu deschidere zilnică”, a punctat primarul Nicolae Moraru.

Localitatea Pietrari se află într-un proces rapid de dezvoltare, iar prezenţa unei pieţe agroalimentare era absolut necesară, pentru a asigura desfăşurarea unui comerţ cu produse alimentare proaspete conform exigentelor şi a siguranţei alimentare.

Comuna devine un punct de referinţă pe harta agricolă a Văii Otăsăului

Comuna Pietrari era cunoscută pentru mulţimea crescătorilor de animale. În fapt, aici sunt cei mai harnici şi gospodari oameni ai satelor, proprietari de pământ, care, pe lângă creşterea animalelor au cultivat dintotdeauna legume şi au îngrijit livezile cu pomi fructiferi. Agricultura, pomicultura şi creşterea animalelor au pierdut din păcate teren în ultimii ani în faţa supermarketurilor.

În acest sens, primarul are un plan pe care spune că nu l-a abandonat, privind susţinerea crescătorilor de animale din zonă prin amenajarea unui abator de dimensiuni mici, de nivel zonal, care să acopere toate serviciile de abatorizare, tranşare şi livrare a cărnii:

„Eu aveam în plan şi înfiinţarea unui mic abator, fiindcă localitatea era recunoscută ca având cei mai cunoscuţi crescători de animale, o localitate bogată, cu oameni bogaţi. Demersurile pentru înfiinţarea unui abator de dimensiuni mici sunt însă extrem de greoaie, dar fac tot posibilul să găsim o modalitate de a-l înfiinţa, şi o posibilă portiţă ar putea fi printr-o asociaţie de dezvoltare intracomunitară cu localitatea vecină, de exemplu cu Stoeneştiul, pentru că şi acolo sunt crescători de animale. Împreună putem achiziţiona un abator mobil, fiindcă nu este posibil să protejezi doar „rechinii”. Nu este obligatoriu ca noi să fim piaţa lor de desfacere, să primim toate stricăciunile, iar agricultorii din această ţară să îşi arunce produsele bio la gunoi. Cu toţii am văzut că, în această perioadă, tone de castraveţi s-au aruncat, supermarketurile nu se aprovizionează cu produse din ţară, fiindcă aceste supermarketuri în România sunt fabrici de scos bani din ţară, nu de făcut bani în ţară. Din cauza acestui sistem gospodarii satelor sunt descurajaţi. În aceste supermarketuri sunt produsele de proastă calitate, dar mult mai ieftine şi, cum oamenii se uită la buzunar, sistemul încurajează acest comerţ. În acest timp roşiile din solariile noastre, chiar dacă vin la târg, rămân de multe ori nevândute. O variantă ar putea fi centrul de colectare pentru fructe şi legume, însă o administraţie locală nu poate să demareze şi să administreze un astfel de proiect fără susţinere din partea statului, care ar trebui să aibă interes, sau în parteneriat cu partea privată”, a precizat primarul localităţii Pietrari.

Nicolae Moraru, un exemplu de bun gospodar

Primarul Nicolae Moraru încurajează tinerii să se întoarcă acasă, să muncească pământul şi să crească animale. Un exemplu este chiar el: creşte animale de când se ştie, şi spune că familia sa consumă şi valorifică produse bio, iar această activitate este primordială, fiindcă au cultivat dintotdeauna legume şi au îngrijit livezile cu pomi fructiferi, iar beneficiile sunt pe măsură:

„Toate treburile în gospodărie le facem cu drag. De la o singură vacă avem un venit lunar în urma laptelui pe care îl vindem, şi nu adaug munca, aceasta o facem de drag. Noi în familie nu stăm: înainte de a pleca la serviciu mergem la animale să le asigurăm cu mâncare sau în grădină, să mai facem câte ceva şi rezultatele sunt pe măsură, suntem mulţumiţi. Ne ajută foarte mult şi mama soacră, care, la 76 de ani merge inclusiv la strâns de fân, este omul de nădejde al familiei”, a precizat primarul Nicolae Moraru.

Comuna este cunoscută din cele mai vechi timpuri ca locul unde se făcea comerţ cu calcar şi var de la cariera Costeşti – Bistriţa. Este locul de întâlnire al tuturor producătorilor din zonă, căci în fiecare zi de duminică, de când a luat fiinţă târgul de săptămână, la cântatul cocoşului tejghelele sunt pline cu tot felul de produse. Aici se strâng oameni din comunele vecine, se vinde totul, de la bou la ac şi ou. Este un târg foarte mare, Pietrariul fiind un punct de referinţă pe Valea Otăsăului, căci oamenii au făcut din acest loc colţul lor de rai.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *