Cazurile din Vâlcea cresc orbește și elevii rămân în urmă

Este deja sfârșitul lunii septembrie și valul 4 al pandemiei din România începe să-și facă loc printre locuitorii țării, mai ales printre cei care nu au avut încă ghinionul de a trece prin boală. Din păcate pentru aceștia, s-ar putea ca virusul să fie ceva mai agresiv de data aceasta, dezvoltând noi abilități de degradare a sănătății corpului uman. Lucrurile nu stau așa rău pentru cei care au dezvoltat deja anticorpi, chiar mult mai bine pentru cei care s-au vaccinat.

Vaccinul anti-COVID-19 în județul Vâlcea

Este clar că vaccinul este cea mai bună și certificată metodă prin care ne putem proteja cel mai bine față de acest virus care a pus la ananghie mulți locuitori ai țării noastre. Multe familii au avut de suferit din cauza acestuia chiar înainte să apară vaccinul, care a fost adus în România pentru prima oară la sfârșitul anului 2020, chiar înainte de revelion.

Au început să se construiască centre de vaccinare în punctele aglomerate ale județului, cum ar fi în zonele Horezu, Drăgășani, Brezoi, Budești, Călimănești și Râmnicu Vâlcea. Totuși, campania mergea destul de lent, față de cum ar fi trebuit să funcționeze centrele de vaccinare la capacitate maximă.

În timpul primăverii și spre vară probabil că a fost cea mai mare rată de vaccinare, până să înceapă sezonul de vacanțe al verii. Odată cu acesta și restricțiile s-au mai domolit, lumea uitând pur și simplu de importanta vaccinului sau chiar de existența acestuia. Mai ales în zonele rurale nu se mai respectă niciun fel de restricție la nivelul încăperilor, nici nu mai vorbim de purtarea măștii în spații închise.

Raportul țărilor în funcție de rata de vaccinare. România și Bulgaria se află pe ultimele locuri.

Oare ce are atât de special România sau Bulgaria de oferit lumii încât să fim pe ultimele locuri în topul țărilor din Europa, în funcție de rata de vaccinare? Raportul de sus este o dovadă clară a educației și importanței traiului bun pentru fiecare țară. Nu, nu este un raport pe bază de frică. Dacă o țară ar trebui să fie pe primul loc, ca frică dobândită față de virus și ce a lăsat în urmă ar fi Italia, care se află pe locul 6 cu o diferență considerabilă de procente față de primul loc. E îngrijorător și faptul că e o diferență între România și celelalte state care urmează după noi ascendent în clasament, cum ar fi Croația și Slovacia. De la aproape 28% până la aproape 42% e cale lungă pentru România.

Cazurile COVID-19 actualizate

A început și toamna și iată că numărul cazurilor crește, așa cum au estimat și experții. Este aproape începutul lunii octombrie și deja în județul Vâlcea sunt 11 localități care au incidența peste 3/1000 de locuitori, însemnând cod roșu. Este alarmant acest lucru, având în vedere cum, de la o zi la alta, incidența crește în fiecare localitate însă foarte puțină lume sesizează importanța acestui lucru. Municipiul Râmnicu Vâlcea are o incidență de 2,6/1000 de locuitori și aș aproxima că mai are mai puțin de câteva zile până ajunge pe roșu.

Rata incidenței cumulate a cazurilor COVID-19/1000 de locuitori în localitățile din județul Vâlcea, la data de 29.09.2021, pentru perioada 12 – 25.09.2021.

Situația elevilor pe timp de restricții

În orașul Horezu este o incidență incredibilă de 8,7/1000 de locuitori, una dintre cele mai mari din țară. Deja de la o incidență de 6/1000 de locuitori elevii vor rămâne acasă pentru a face școala online. Nu mai este mult până vom ajunge în aceeași situație unde elevii marginalizați din mediul rural care încă nu au dispozitive pe care să le folosească pentru școala online să rămână pur și simplu fără educație în acest an școlar.

A existat vreo campanie de distribuire a aparatelor IT pentru elevii defavorizați de când a început școala? Nu au existat în niciun fel aceste lucruri iar cazurile încep să crească alarmant și nu va mai fi cale de întoarcere, având în vedere faptul că nu există aproape nicio speranță ca românii să înceapă se se vaccineze într-un ritm atât de alarmant încât să renunțăm măcar ușor câte ușor din restricțiile care vor fi impuse.

Situația elevilor este în caz critic deoarece încă există elevi care practică abandonul școlar, iar acest lucru era deja instaurat înainte de COVID sau pandemie. Ceea ce este cu adevărat alarmant este faptul că odată cu pandemia, riscul de abandon școlar a crescut exponențial. După ce că abia ajungeau la școală cu un ghiozdan, poate și acela primit de la ONG-uri sau alte asociații, acum în timpul pandemiei nici măcar nu mai au acces la vreo informație pentru a face măcar 8 clase.

Sperăm să nu se ajungă în mediul online, deși într-adevăr cifrele din ultima perioadă arată că există o tendință de creștere a ratei de incidență la nivelul localităților, dar ce se va întâmpla nu știm. Noi funcționăm după ordinul comun, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, pe care îl aplicăm. Ne asigurăm ca în școli să se respecte toate regulile de igienă și securitate pentru elevi. Ne adaptăm din mers condițiilor așa cum am făcut-o anul trecut.” ne-a declarat inspectorul școlar general, Mihaela Andreianu.

Declarația inspectorului general școlar este foarte interesantă, dar unele lucruri parcă nu se leagă. Aceasta spune că speră să nu se ajungă în mediul online, deși există deja trei localități în care s-a trecut în mediul online. De asemenea, spune că într-adevăr, există o ”tendință” de creștere a cazurilor în județul Vâlcea. Având în vedere că doar într-o săptămână de la 2-3 localități pe roșu s-a trecut la 11 din tot județul, probabil că nu este doar o tendință, așa cum spune Mihaela Andreianu.

Foarte interesantă este abordarea către prevenirea cazurilor și a menținerii ordinii prin ”adaptare”. O metodă mai benefică pentru elevi probabil că ar fi pregătirea de urgență, având în vedere creșterea alarmantă din ultima perioadă a cazurilor, pentru toți elevii care încă nu au dispozitive pentru școala online. Nici nu mai putem vorbi de pregătirea școlilor, având în vedere cât de repede se ajunge la limita de 6/1000 de locuitori, care îi trimite pe copii acasă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *