Primarul comunei Şirineasa, Ion Streinu: „România va avea cea mai scumpă iarnă din istoria sa, vom trece o perioadă incredibil de grea, în care cetăţenii, şi aşa săraci, vor avea de suferit”

Primarul comunei Şirineasa, Ion Streinu, critică măsurile neluate la timp de guvernul liberal şi trage un semnal de alarmă privind lunile următoare pentru comunităţile vulnerabile din mediul rural, dar şi pentru cei din oraşe, privind avalanşa majorărilor de preţuri la energie şi alţi factori, care au dus toate la scumpiri de preţuri la alimente, greu de suportat de cetăţeni în perioada iernii. În opinia sa alegerea lui Florin Cîţu nu reprezintă rezolvarea multiplelor probleme cu care se confruntă România, chiar dacă unii spun că agravează situaţia. Este doar un episod sever dintr-o perioadă turbulentă care va deveni şi mai complicată. În opinia primarului, România va avea cea mai scumpă iarnă din istoria sa, se confruntă cu o revenire a pandemiei la cote mai mari decât valurile anterioare, dar şi cu o criză politică, economia este la pământ şi există sentimentul de neîncredere sporit în autorităţile politice. Este o criză economică de dimensiuni mari, care i-a lovit pe cetăţeni, fiindcă avem cele mai mari preţuri din istoria recentă, iar sentimentul de sărăcie îi apasă pe mulţi.

Primarul comunei Şirineasa: „Vom avea o criză economică majoră”

Pur şi simplu, viaţa în România a devenit brusc mult mai grea, şi asta înaintea unei ierni care va aduce cele mai mari facturi din istorie la energie şi căldură: „În timp ce Guvernul Cîţu declara cu surle şi trâmbiţe că economia duduie iar românii o duc bine, în realitate preţurile au explodat cu aproape 100% la energia electrică şi gaze, creşterea preţului a fost inclusiv la combustibil în ultima perioadă, ceea ce a făcut ca toate acestea să se resimtă în coşul nostru zilnic. Un lucru grav este faptul că vom avea o iarnă de coşmar. Guvernul liberal nu a gestionat şi nu a luat în calcul că liberalizarea aceasta a preţului energiei, venită pe fondul crizei sanitare, dar şi pe fondul crizei politice generată de orgoliile puterii va îngenunchea întreaga populaţie. Este evident că, în momentul de faţă lucrurile nu stau deloc bine, în sate omenii sunt săraci, trăiesc dintr-o amărâtă de pensie, iar cei care au un loc de muncă sunt plecaţi în străinătate. Guvernul Cîţu este cu un picior în groapă, aşteptăm moţiunea de cenzură. Este un episod dintr-o perioadă turbulentă care va deveni şi mai complicată, pentru că România va avea cea mai scumpă iarnă din istoria sa. Chiar dacă a trecut legea persoanelor vulnerabile, care intră în vigoare de la 1 octombrie, anul acesta nu îi va ajuta cu nimic pe români. Legea consumatorului vulnerabil a fost votată în Parlament, chiar dacă ei spuneau că vor da aceste scutiri din 2022. Însă, în 26 septembrie s-au împlinit cele 30 de zile de când a fost legea aprobată şi, în situaţia aceasta, a trebuit să apară normele. Aşadar, de anul acesta oamenii beneficiază de subvenţie. Pentru a primi ajutoare de încălzire cetăţenii trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obţine aceste facilităţi şi să completeze un formular de 14 pagini. Va fi o nebunie, vor îngreuna munca primăriilor, fiindcă oamenii în vârstă nu ştiu să completeze acest formular, iar noi nu mai scăpăm de birocraţie. Această subvenţie constă în diferenţa pe care nu o poate acoperi statul, fiindcă s-a liberalizat piaţa energiei necontrolat. România va avea cea mai scumpă iarnă, în care cetăţenii, şi aşa săraci, vor avea de suferit. Guvernul este vinovat pentru dublarea facturilor la gaze şi scumpirea accelerată a energiei”, a precizat primarul localităţii Şirineasa, Ion Streinu.

De precizat este faptul că s-au elaborat normele necesare pentru aplicarea legii consumatorului vulnerabil de la 1 noiembrie de la Ministerul Muncii. Pentru a primi ajutoare de încălzire consumatorii trebuie să completeze un formular de 14 pagini cu date despre ocupanţii locuinţei, sursele de venit, dar şi bunurile pe care le deţin în locuinţă. Important de menţionat este că cei care doresc ajutorul de încălzire au timp doar până pe 15 octombrie să completeze şi să depună aceste acte. Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obţine aceste facilităţi.

Proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale

Pentru accesarea fondurilor prin programul Anghel Saligny, administraţia locală va depune proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 9 kilometri:

„Pe aceste tronsoane propuse pentru asfaltare avem introdusă apa şi canalizarea, aceasta fiind una dintre condiţii, iar noi ne pliem pe acest program. În plan avem şi modernizarea dispensarului, dar şi atragerea fondurilor pentru unul dintre corpurile şcolii. Căutăm şi ne vom interesa dacă există posibilitatea construirii unei noi şcoli, din temelii. Ar fi un lucru minunat şi asta fiindcă şcolile, chiar dacă sunt reabilitate, nu se pot compara cu o clădire nouă. Avem proiecte, avem planuri şi sperăm ca aceste finanţări să nu fie alocate discreţionar, în funcţie de culoarea politică”, a precizat primarul.

Administraţia locală are depus în vederea finanţării proiectul pentru modernizarea căminului cultural la Compania Naţională de Investiţii, construirea unei săli de sport pentru copii şi spune că nu ia în calcul proiectul privind branşarea localităţilor la gazele naturale, fiindcă şansele ca proiectele de introducere a reţelelor de gaze naturale să aibă finanţare vor fi foarte mici, comparativ cu necesităţile comunităţilor locale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *