Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu: „Această guvernare se preocupă prea puţin de problemele cetăţenilor”

Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” prevede finanţarea proiectelor pentru alimentare cu apă, sisteme de canalizare, asfaltări de drumuri sau gaze, precum şi variantele ocolitoare ale localităţilor, poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, în localităţile mici ale României.

În acest sens, primarii localităţilor mici aşteptau cu nerăbdare alocarea fondurilor prin acest program, şi asta fiindcă, în mod normal, ar trebui să fie un sprijin real pentru aceste comunităţi, însă repartiţia banilor din Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny i-a înfuriat pe unii edili.

Unul dintre ei este primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu. Acesta

nu este foarte mulţumit de sumele alocate în cadrul programului, dar şi pentru faptul că prin acest program se pot depune proiect de asfaltare doar dacă pe tronsoanele respective s-a introdus mai întâi apa şi canalizarea, iar localitatea are peste 200 de locuitori, condiţii pe care multe comune nu se vor plia.

Promisiuni frumoase, pe hârtie

Astfel, pentru comune se dau câte 4 milioane de lei, pentru oraşe 7 milioane de lei, municipiile vor primi câte 10 milioane de lei, iar reşedinţele de judeţ câte 43 de milioane de lei, iar consiliile judeţene câte 140 de milioane de lei.

„În Programul Anghel Saligny se vorbeşte despre o sumă prealocată. În acest sens sunt puţin sceptic, fiindcă în celelalte programe guvernamentale nu a fost specificată. Este greu de înţeles, din toate textele legislative eliberate pentru Programul Anghel Saligny suma acesta, de 4 milioane de lei pentru comune. Este o sumă în jurul căreia se vor învârti valorile proiectelor depuse. Vreau să fac o mică comparaţie: de exemplu, aş vrea să promovez proiectul de apă şi canalizare care zace în master planul judeţului de ani de zile şi are valoarea de 40 de miliarde de lei vechi. În situaţia aceasta se rezolvă doar 10% din valoarea investiţiei. Atunci, îmi pun întrebarea dacă localitatea va primi alocarea financiară necesară întregului proiect. Am înţeles că perioada de finanţare va fi de 5 ani, cu posibilitatea de prelungire până la 8 ani, dar, după cum vedem, termenele noastre, în programele anterioare s-au întins pe perioade mai mici, şi tot ni s-au părut că sunt destul de mari. Eu aş fi preferat să vorbim despre lucruri concrete, de nişte plafoane sigure, cu termene mai reduse. Să vorbim de investiţii pe o perioadă de doi sau trei ani maxim. Problema se pune şi din punctul de vedere al unui cetăţean care s-a săturat să tot întrebe cât trebuie să mai aştepte până când va vedea apa la robinet sau drumul asfaltat. Mi se pare că această guvernare se preocupă prea puţin de problemele cetăţenilor. Dar a venit vremea să ne aşezăm şi noi la masa europenilor, pe un scaun respectabil”, afirmă primarul localităţii Guşoeni.

„O altă problemă este faptul că pe acest program se pot depune proiecte de asfaltare doar dacă pe tronsoanele respective s-a introdus apă şi canalizare, iar localitatea are peste 2000 de locuitori. Cum localitatea nu are 2000 de locuitori, noi nu ne pliem condiţiilor impuse. Mai mult, pentru a veni cu asfaltarea pe tronsoanele propuse, lucrările de apă şi canalizare trebuie să aibă maxim doi ani de la finalizarea acestora. Prin urmare, nu se finanţează proiectele de asfaltare până când sistemul de apă şi canalizare nu este finalizat. Este o nebunie, localitatea Guşoeni nu se poate plia privind accesarea fondurilor pe acest program guvernamental, şi asta fiindcă Guşoeniul este prins cu apa şi canalizarea prin master planul judeţului, deci nu depinde de noi, însemnând o altă nepăsare la adresa cetăţenilor din localitate”, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Comuna Guşoeni este una dintre localităţile care, de câţiva ani buni, se află pe lista programului cu finanţare POIM 2014-2020, cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi înfiinţării sistemului de apă şi canalizare în comună, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare sau alte axe de finanţare.

Reamintim faptul că, la finele anului trecut, după 8 ani, printr-o adresă venită de la ADI Apa Vâlcea, primarul Nicolae Concioiu a aflat cu stupoare că proiectul prins în acest masterplan, privind înfiinţarea întregului sistem de canalizare şi o parte din reţeaua de apă extrem de necesară în satul Dealul Mare, nu se va mai finanţa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *