Primarul Comunei Creţeni, Constantin Catrina, se pregăteşte să depună proiecte care vizează investiţii de infrastructură

Noul program naţional de investiţii „Anghel Saligny” reprezintă o oportunitate pentru administraţiile locale privind accesarea fondurilor în ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor comunale, introducerea sistemului de apă şi canalizare, dar şi branşarea localităţilor la conducta de gaze. Primării au deja pregătite proiecte în vederea accesării acestor fonduri guvernamentale.

Administraţia locală din Creţeni va depune un proiect de modernizare a străzilor din comună, extinderea sistemului de canalizare şi înfiinţarea sistemului de gaze.

Se lucrează la documentaţiile tehnico-economice, studiile de fezabilitate pentru aceste obiective de investiţii, indicatorii tehnico-economici, devizele generale şi cererea de finanţare, care mai întâi vor fi aprobate de Consiliul Local:

„În această perioadă ne dorim să depunem proiectele pentru accesarea fondurilor guvernamentale prin acest proiect, Anghel Saligny. În primul rând vizăm asfaltarea drumurilor comunale care sunt pietruite în prezent, însumând o lungime de 7 kilometri, dar şi extinderea canalizării pe o lungime de aproximativ 8 kilometri. În localitate este apă în procent de 100%. Eu cred în declaraţiile care s-au făcut, şi mai cred că proiectele pe care le vom depune, primordiale pentru această comunitate, vor fi şi finanţare, banii nu se vor aloca discreţionar, aşa avem promisiuni. Interesul este să se dea banii, cel puţin la nivel declarativ aşa au spus”, a precizat primarul.

Prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Salignyse vor face alocări de fonduri de cel puţin 140 de milioane de lei pentru fiecare judeţ, dintre care 4 milioane pentru fiecare comună. Primarul comunei Creţeni, Constantin Catrina, este mulţumit de actualele prevederi şi speră că, în acest context, Guvernul nu va face nici o greşeală în privinţa alocărilor de fonduri, fiind o procedură transparentă:

„Am fost informaţi că o localitate va lua minim 4 milioane de lei, şi, tot din declaraţiile care au fost făcute, ştim că nu sunt limite de netrecut. Contează să ai proiectul, devizul cu costurile şi inventarul public al drumurilor. Totul este corect dacă fac ceea ce au spus. Programul este extraordinar de bun, se alocă fonduri pentru apă, canalizare, asfaltarea drumurilor şi pentru introducerea sistemului de gaze. Mai mult, eu sunt optimist că proiectul de gaze se va realiza”, a precizat primarul localităţii Creţeni, Constantin Catrina.

De altfel, proiectul de gaze cuprinde 34 de kilometri de reţea, cu o valoare de 25 de milioane de euro pe fiecare componentă. În acest proiect sunt incluse cele trei comune: Suteşti, Creţeni şi Amărăşti, iar banii sunt distribuiţi în mod egal pentru fiecare. Cele trei localităţi se încadrează în condiţiile impuse de proiect, mai ales că au peste 2500 de gospodării eligibile.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *