Primarul localităţii Cernişoara, pastorul  Ciorâcă: „Dacă apă nu e, nimic nu e”

Este greu de crezut că mai există şi astăzi localităţi care nu beneficiază de apă curentă, dar la Cernişoara – Vâlcea aceasta este o problemă cât se poate de reală.

Alimentarea cu apă potabilă pentru cele şapte sate ale localităţii Cernişoara pare să fie pentru întreaga comunitate un vis, un subiect extrem de sensibil, de strictă actualitate şi necesitate. Aici problemele apar indiferent de anotimp, iar unii dintre vârstnicii din localitate sunt nevoiţi chiar să plătească celor tineri pentru a le căra o găleată de apă de la cea mai apropiată sursă, mai ales de la fântâna şcolii din satul Mădulari. Fiecare om din sat are nevoie de apă să gătească, să adape animalele sau să spele rufe. Administraţia locală a încercat să rezolve această problemă de mai mulţi ani, dar proiectul pentru reţeaua de apă este depus de prea multă vreme în masterplanul judeţului. Localnicii nu mai nici o speranţă, numără zilele şi se uită din când în când spre cer sa vadă un nor de ploaie sau ajutor de la Dumnezeu.

În ceea ce priveşte canalizarea situaţia este şi mai gravă, numai câţiva dintre cetăţeni speră la ziua când gospodăriile lor vor fi conectate la sistem.

Apa curentă rămâne un vis îndepărtat

Reamintim faptul că localitatea Cernişoara este una dintre comunele care face parte din masterplanul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

„Dacă nu aveam construit puţul la şcoala din satul Mădulari intra într-un dezastru total localitatea. Cetăţenii din satele Obârşia, Mădulari şi Cernişoara fac coadă cu maşini, tractoare şi căruţe la puţul de la şcoală pentru a lua apă atât pentru ei, cât şi pentru animale. Localnicii nu mai au nici o speranţă, în arşiţa zilelor de vară se roagă la Dumnezeu cu speranţa să le vină din cer un nor de ploaie sau aşteaptă un ajutor ceresc. Cei în vârstă plătesc celor în putere să le aducă o sticlă de apă. Este inadmisibil să nu avem apă în secolul XXI. Cât să mai aşteptăm proiectul? Proiectul de apă şi canalizare este prins în masterplanul judeţului şi nimic nu se mai aude. Săptămâna viitoare voi merge la instituţiile abilitate să ne spună ce avem de făcut, fiindcă nu mai putem trăi ca-n Evul Mediul, Cernişoara nu mai poate să aştepte. În situaţia comunei Cernişoara mai sunt şi alte localităţi, care nu mai pot să aştepte, şi până la urmă ce ar trebui să mai aşteptăm, şi pe cine? Problema s-a acutizat atât de mult încât, atunci când vorbim despre lipsa apei, cetăţenii o spun cu lacrimi în ochi. Trebuie să se întâmple cev, guvernanţii aceştia care ne-au minţit trebuie să se schimbe. Dacă apă nu e, nimic nu e”, a punctat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *