Asistenţii persoanelor cu handicap din Slătioara, condamnaţi la foame

Guvernul României a trecut în dreptul persoanelor cu dezabilităţi o singură cifră: zero Ultima rectificare a lăsat multe primării fără banii destinaţi asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav. Banii pentru plata acestora vin în cea mai mare parte de la bugetul naţional, primăriile suportând la rândul lor 10% din sumă.

Sfârşitul de an vine cu probleme financiare şi pentru Primăria Slătioara, care, din cauza ultimei alocări de bani din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului nu va avea fonduri pentru cofinanţările proiectelor, dar cei mai loviţi vor fi cei care îngrijesc pacienţii cu handicap grav, deoarece administraţia publică locală, începând cu luna octombrie, nu va mai putea face plăţile destinate acestor persoane.

Trebuie menţionat faptul că Primăria Slătioara a făcut demersurile necesare pentru a primi suma necesară de la bugetul de stat privind posibilitatea achitării la zi a banilor destinaţi asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav. Reamintim faptul că Guvernul a decis ca primăriilor de comune conduse de primari PSD să li se aloce câte 50.000 de lei. În schimb, comunele conduse de primari liberali au primit sume considerabil mai mari, cele mai multe fiind în jurul a 400.000 de lei pe comună, adică de opt ori mai mult decât comunele conduse de primari social-democraţi.

Nu vor fi bani pentru însoţitorii persoanelor cu handicap, la Slătioara

Primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu spune că, din cei 561 de mii de lei, cât a cerut pentru achitarea drepturilor persoanelor cu handicap grav, nu a primit nici un leu: „Momentan, la noi în localitate, suntem cu plata la zi pentru asistenţii personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav. În momentul de faţă nu avem obligaţii la bugetul de stat, dar nu avem posibilitatea de a asigura fondurile până la sfârşitul anului. În acest moment nu mai avem nici prevederi bugetare în bugetul local pentru a achita aceste drepturi, în condiţiile în care, prin ultima anexă, cu sumele necesare din fondul de rezervă bugetar la dispoziţia Guvernului pentru anul 2021 au fost solicitate aceste drepturi şi nu ni s-au repartizat. Din cei 561 de mii de lei, cât am cerut pentru achitarea drepturilor persoanelor cu handicap grav nu am primit nici un leu. Avem un număr de 39 de asistenţi personali şi 33 de indemnizaţii. Am reuşit să fim la zi cu contribuţia din bugetul local. Noi avem un număr mare de copii cu probleme, care au handicap grav şi a trebuit să le dăm banii. Părinţii vin la primărie şi spun că nu au bani pentru medicamente şi alimente. Efectiv, acest venit reprezintă singura lor sursă de venit. Noi am respectat prevederile Legii bugetului de stat, întotdeauna am pus contribuţia din bugetul local, dar, începând cu luna noiembrie, pentru drepturile aferente lunii octombrie şi în luna decembrie pentru drepturile aferente lunii noiembrie suntem în imposibilitatea de a mai plăti, dacă nu se face o altă rectificare de buget în care să ni se aloce sumele. În condiţiile în care, în campania electorală, reprezentanţii Guvernului au fost aici, în teritoriu, şi au promis că îi vor ajuta pe cetăţeni, vedem cum nici măcar ceea ce aveam dreptul nu ni se alocă, nu mai vorbim despre cofinanţările proiectelor”, a afirmat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Primăria nu are bani pentru cofinanţarea proiectelor

Pe lângă cei 561 de mii de lei, cât a solicitat primăria pentru achitarea drepturilor persoanelor cu handicap grav, administraţia publică locală a cerut Guvernului şi suma de 1066 de lei pentru cofinanţarea proiectelor.

„Am fost tăiaţi şi cu banii pentru cofinanţarea proiectelor. Suma reprezenta amenajarea unui teren de sport, acesta fiind un proiect cu fonduri europene şi, de asemenea, urmau să fie folosiţi pentru construirea dispensarului prin PNDL”, a afirmat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Proiecte depuse în vederea finanţării

Prin noul program, Anghel Saligny, administraţia locală din Slătioara are în vedere să depună trei proiecte. Două dintre ele vor viza modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime de aproximativ 14 kilometri: „Cu aceste proiecte, dacă am reuşi să obţinem eligibilitatea, infrastructura din localitatea Slătioara ar fi încheiată. Mai avem un proiect pentru construirea unor punţi pietonale”, a afirmat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *